vytisknout velikost písma Jak pěstovat zakrslý dračinec

Zakrslé dračince, též zvané dracény, jsou velmi dekorativní pokojové rostliny. K jejich přednostem patří i nenáročnost péče, kterou vyžadují. Dračince nejsou vybíravé, ani co se umístění týče: snesou stín i sluníčko. Vyzkoušejte s námi jejich pěstování!

Zakrslé kultivary dračinců (rod Dracaena) byly vyšlechtěny z dračince vonného (Dracaena fragrans). V současné době se v květinářstvích a zahradních centrech nabízejí k prodeji různě zbarvené rostliny kompaktního vzrůstu se sytě zelenými, žlutě nebo bíle pruhovanými listy.

Většina těchto dračinců, připomínajících svým vzhledem růžice ananasu, patří k poddruhu Dracaena fragrans compacta. Jedinou výjimku tvoří kultivar ´Song of India´, který je botanicky zařazen k druhu Dracaena reflexa.

Pro začátečníky

Moje mnohaleté zkušenosti s těmito rostlinami dokazují jen jedno: zakrslé dračince jsou jedny z nejodolnějších pokojových rostlin. Vůbec netuším, jak se to šlechtitelům povedlo, ale výsledek jejich snažení je vynikající.

Klepněte pro větší obrázek
Různé barevné kultivary zakrslých dračinců

Rostliny snesou přímé slunce i polostín. Na přímé sluneční paprsky nijak negativně nereagují, při pravidelné zálivce rostou bezproblémově. Jejich růst je však velmi pozvolný, růžice „poposkočí“ za jeden rok maximálně o pět centimetrů.

Substrát byste měli udržovat stále mírně vlhký, ale pozor na přelití! V misce nikdy nesmí zůstat voda. Pokud se tak přece stane, přebytečnou vodu vylijte. Jednou za čtrnáct dní také nezapomeňte přihnojit tekutým hnojivem pro palmy, v zimě přihnojujte jen jednou měsíčně. Stejně jako u ostatních druhů dračinců nezapomínejte na rosení.

Klepněte pro větší obrázek
Dračinec vonný; jeho kompaktní kultivar ´Green compacta´ je nejznámější

V různých kompozicích

Zakrslé dračince vynikají zvláště dobře ve skupinách s jinými rostlinami. Lze je sázet do květináčů s dalšími druhy dracén, v tom případě ale musíte dávat velký pozor na zálivku. Je totiž možné, že z velkého množství zeminy nestačí rostliny zpracovat vodu, a začnou jim uhnívat kořeny.

Dračince se hodí do společnosti nejen svých botanických příbuzných. Hodně krásy nadělají v kombinaci s toulitkami (Anthurium), lopatkovci (Spatiphyllum) či různými druhy pokojových fíkusů (Ficus benjamica).

Klepněte pro větší obrázek
Dračinec vonný a jeho kultivar ´Yellow stripe´ 

Klepněte pro větší obrázek

Jak na rozmnožování

Rostliny můžete množit vrcholovými řízky, jakmile dospělý jedinec dosáhne výšky alespoň třiceti centimetrů. Když odstřihnete kus růžice z vrcholu, stonek nechte jeden den mírně zaschnout, jinak vám ,,nováčci“ nezačnou vytvářet kořeny a budou odspodu postupně uhnívat.

Řízkovanci začínají vytvářet kořeny přibližně po měsíci. Musíte být však trpěliví, celá rostlina narůstá velmi pomalu. Po dokonalém zakořenění nezapomeňte nové přírustky přesadit do substrátu pro pokojovky.

Klepněte pro větší obrázek
Toto je málo známá Dracaena reflexa v kultivaru ´Song of India´

Škůdci a nemoci příliš nehrozí

Při správné péči se zakrslé dračince odvděčí krásnými lesklými listy a sytými barvami. Ani v suchých panelákových bytech nebývají napadáni savými škůdci, jako jsou molice či svilušky. Suchý vzduch ale způsobuje zasychání špiček listů; proti tomu existuje recept ve formě pravidelného rosení rostlin nebo misek s vodou přistavených poblíž nich.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A