vytisknout velikost písma Jak pěstovat wasabi: Pikantní rostlina je nabitá chutí a zdravím

Pokud jste milovníci sushi, štiplavá zelená pasta z wasabi vám určitě není neznámá. Konzumovat se dají i listy, které se skvěle hodí do salátů. Věděli jste však, že má tato rostlina také výjimečné léčivé účinky? Určitě proto stojí za to vypěstovat si japonský křen vlastní. Jde to nejen na zahrádce, ale i v květináči.
Shutterstock
Jak pěstovat wasabi: Pikantní rostlina je nabitá chutí a zdravím | Shutterstock

Ať už jste příznivci japonské kuchyně, nebo jen rádi experimentujete s pikantními chutěmi, určitě čerstvé, doma vypěstované wasabi oceníte. Nastrouhaný kořen se výtečně hodí k sushi, nahořklá, lehce pálivá chuť totiž skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé rýže. Chybět ale nemůže také u sashimi, což jsou kousky čerstvé ryby, popřípadě můžete ve wasabi pastě obalit burské oříšky. Vyhazovat však nemusíte ani listy s řapíky. Ty můžete přidat do salátů, k sobi nudlím nebo použít jako koření k masu. Nasekané se dají také naložit do slaného nálevu nebo například sójové omáčky. Používají se pak hlavně jako příloha k zelenině a polévkám.

Přírodní antibiotikum a životabudič

Za zmínku však stojí také prokazatelné účinky na lidské zdraví. V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Řada výzkumů navíc potvrdila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidany, ale jsou také účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují anebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny chemoterapií.

Wasabi ze sazenic, nebo semen?

V posledních letech jsou už sazenice v Česku běžně dostupné. Sehnat se dají na trzích, v zahradnictvích i na různých e-shopech. Cena za sazenici se pohybuje v průměru okolo 100–180 korun. Vypěstovat si je ale můžete i sami doma ze semínek, 10 jich pořídíte v ceně okolo 30 korun. Sehnat je bývá však bohužel poměrně obtížné, musí být totiž skladována ve vlhkém prostředí. Jakmile vyschnout, zpravidla již nenaklíčí.

Pokud se vám to podaří, vysejte je doma v druhé polovině podzimu. Wasabi totiž potřebuje celou zimu, aby si vytvořilo životaschopné kořeny. Jakmile semínka dorazí, udržujte je ve vlhku a zasaďte je do 48 hodin od doručení. Večer před vlastním výsevem je dejte do malé misky a zalijte destilovanou vodou. Během noci nabobtnají, obal semínka působením vody změkne a posléze snáz naklíčí. Vysévejte je ve vzdálenosti 2,5 až 5 centimetrů od sebe. Každé semínko lehce vmáčkněte do půdy, kterou udržujte dostatečně vlhkou. Mladé rostlinky velmi rychle povadnou, nejsou-li pravidelně zalévány. Pozor ale na přelití. Jsou totiž velmi náchylné na plísně a choroby. Půdu i klíčící rostlinky proto zavlažujte rozprašovačem nebo jemným pocákáním jednou či víckrát denně.

Kterých neduhů vás zbaví křen selský

Kterých neduhů vás zbaví křen selský

Pěstování křenu wasabi je snadné. Kdy budete sklízet?

Ve volné přírodě Japonska se rostlinka vyskytuje spíše v chladnějších hornatých oblastech, najít ji můžete v podrostu stromů a keřů především podél břehů potoků a říček. Miluje totiž vlhko. Poroste vám ale i v našich podmínkách. A pěstování není ani příliš náročné. Protože je však rostlinka mrazu odolná pouze do cca -12 °C, je lepší umístit ji do přenosné nádoby, kterou na zimu snadno přesunete do krytých nevytápěných prostor. Zvolte prostornou nádobu, aby mělo wasabi možnost dostatečně se rozrůst.

 Tu pak umístěte na stinné místo, na přímém slunci japonský křen totiž příliš neprospívá. Substrát volte humózní, výživný a udržujte ho neustále vlhký. Nebojte se použít velkou a hlavně hlubokou podmisku, ve které klidně může pořád stát voda. Zálivku neomezujte ani v zimě. Právě v době, kdy rostlinka nemá příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, totiž začne narůstat a vytvářet krásné listy.

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Pesto z medvědího česneku, polévka, pomazánka i tinktura. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty!

Připravte se na to, že báječnou chuť svého výpěstku si budete moci vychutnat nejdříve za dva roky. Tak dlouho totiž trvá, než dosáhne maximální zralosti a získá plnou chuť. Během této doby wasabi při správné péči doroste výšky okolo 60 centimetrů a rozroste se do šířky asi půl metru. Kořeny můžete sklidit, když dosáhnou délky mezi 18 a 20 centimetry.

Rukola wasabi: Když nechcete na sklizeň čekat

Pokud se vám nechce tak dlouho čekat nebo zkrátka jen nemáte pro domácí pěstování japonského křenu vhodné podmínky, pořiďte si alespoň semínka speciální odrůdy wasabi rukoly s názvem Diplotaxis erucoides. Jednoletou bylinu, vysokou 20–30 cm, s nezvykle ostrou chutí japonského křenu totiž snadno vypěstujete v truhlíku nebo květináči na parapetu. Jemné listy se používají pro dosažení pikantnější chuti salátů, a to nejen v asijské kuchyni. Povzbuzuje trávení tučných jídel a je výborná do míchaných vajíček, pomazánek nebo sendvičů.

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Jak správně zamrazit bylinky, aby neztratily barvu a chuť

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby