Pokud jste milovníci sushi, štiplavá zelená pasta z wasabi vám určitě není neznámá. Konzumovat se dají i listy, které se skvěle hodí do salátů. Věděli jste však, že má tato rostlina také výjimečné léčivé účinky? Určitě proto stojí za to vypěstovat si japonský křen vlastní. Jde to nejen na zahrádce, ale i v květináči.
Ať už jste příznivci japonské kuchyně, nebo jen rádi experimentujete s pikantními chutěmi, určitě čerstvé, doma vypěstované wasabi oceníte. Nastrouhaný kořen se výtečně hodí k sushi, nahořklá, lehce pálivá chuť totiž skvěle doplňuje chuť jemně nakyslé rýže. Chybět ale nemůže také u sashimi, což jsou kousky čerstvé ryby, popřípadě můžete ve wasabi pastě obalit burské oříšky. Vyhazovat však nemusíte ani listy s řapíky. Ty můžete přidat do salátů, k sobi nudlím nebo použít jako koření k masu. Nasekané se dají také naložit do slaného nálevu nebo například sójové omáčky. Používají se pak hlavně jako příloha k zelenině a polévkám.
Přírodní antibiotikum a životabudič
Za zmínku však stojí také prokazatelné účinky na lidské zdraví. V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Řada výzkumů navíc potvrdila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidany, ale jsou také účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují anebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny chemoterapií.
Wasabi ze sazenic, nebo semen?
V posledních letech jsou už sazenice v Česku běžně dostupné. Sehnat se dají na trzích, v zahradnictvích i na různých e-shopech. Cena za sazenici se pohybuje v průměru okolo 100–180 korun. Vypěstovat si je ale můžete i sami doma ze semínek, 10 jich pořídíte v ceně okolo 30 korun. Sehnat je bývá však bohužel poměrně obtížné, musí být totiž skladována ve vlhkém prostředí. Jakmile vyschnout, zpravidla již nenaklíčí.
Pokud se vám to podaří, vysejte je doma v druhé polovině podzimu. Wasabi totiž potřebuje celou zimu, aby si vytvořilo životaschopné kořeny. Jakmile semínka dorazí, udržujte je ve vlhku a zasaďte je do 48 hodin od doručení. Večer před vlastním výsevem je dejte do malé misky a zalijte destilovanou vodou. Během noci nabobtnají, obal semínka působením vody změkne a posléze snáz naklíčí. Vysévejte je ve vzdálenosti 2,5 až 5 centimetrů od sebe. Každé semínko lehce vmáčkněte do půdy, kterou udržujte dostatečně vlhkou. Mladé rostlinky velmi rychle povadnou, nejsou-li pravidelně zalévány. Pozor ale na přelití. Jsou totiž velmi náchylné na plísně a choroby. Půdu i klíčící rostlinky proto zavlažujte rozprašovačem nebo jemným pocákáním jednou či víckrát denně.
Pěstování křenu wasabi je snadné. Kdy budete sklízet?
Ve volné přírodě Japonska se rostlinka vyskytuje spíše v chladnějších hornatých oblastech, najít ji můžete v podrostu stromů a keřů především podél břehů potoků a říček. Miluje totiž vlhko. Poroste vám ale i v našich podmínkách. A pěstování není ani příliš náročné. Protože je však rostlinka mrazu odolná pouze do cca -12 °C, je lepší umístit ji do přenosné nádoby, kterou na zimu snadno přesunete do krytých nevytápěných prostor. Zvolte prostornou nádobu, aby mělo wasabi možnost dostatečně se rozrůst.
Tu pak umístěte na stinné místo, na přímém slunci japonský křen totiž příliš neprospívá. Substrát volte humózní, výživný a udržujte ho neustále vlhký. Nebojte se použít velkou a hlavně hlubokou podmisku, ve které klidně může pořád stát voda. Zálivku neomezujte ani v zimě. Právě v době, kdy rostlinka nemá příliš světla a okolní teplota se pohybuje okolo 8–12 °C, totiž začne narůstat a vytvářet krásné listy.
Připravte se na to, že báječnou chuť svého výpěstku si budete moci vychutnat nejdříve za dva roky. Tak dlouho totiž trvá, než dosáhne maximální zralosti a získá plnou chuť. Během této doby wasabi při správné péči doroste výšky okolo 60 centimetrů a rozroste se do šířky asi půl metru. Kořeny můžete sklidit, když dosáhnou délky mezi 18 a 20 centimetry.
Rukola wasabi: Když nechcete na sklizeň čekat
Pokud se vám nechce tak dlouho čekat nebo zkrátka jen nemáte pro domácí pěstování japonského křenu vhodné podmínky, pořiďte si alespoň semínka speciální odrůdy wasabi rukoly s názvem Diplotaxis erucoides. Jednoletou bylinu, vysokou 20–30 cm, s nezvykle ostrou chutí japonského křenu totiž snadno vypěstujete v truhlíku nebo květináči na parapetu. Jemné listy se používají pro dosažení pikantnější chuti salátů, a to nejen v asijské kuchyni. Povzbuzuje trávení tučných jídel a je výborná do míchaných vajíček, pomazánek nebo sendvičů.