Celer je žrout živin
Nejlépe se celeru daří na hlubokých středně těžkých, dostatečně vlhkých půdách, bohatých humusem. Vysazujeme jej nejlépe po košťálovinách, plodových zeleninách či bramborách. Vzhledem k vysoké produkci organické hmoty má celer vysoké nároky na pravidelné zásobení vodou a přihnojování dusíkem. Proto jej vysazujeme na dobře zpracovaný pozemek obohacený kompostem a přidáváme Cererit, který obsahuje pro celer důležitý bór.
Pokračování 2 / 3
Řapíkatý celer se vysévá velmi brzy
Řapíkatý celer pěstujeme z předpěstované sadby. Vyséváme jej po 15. únoru do truhlíků, rostlinky pikýrujeme a do půdy sázíme až ve druhé polovině května, kdy už není nebezpečí mrazíků, do sponu 40 x 40 cm. V případě namrznutí po výsadbě hrozí vysoké riziko vykvetení.
Celer řapíkatý se v první polovině září bělí tím způsobem, že se řapíky těsně pod listy sváží lýkem nebo provázkem a přihrnou se celé zeminou. Aby řapíky nepřijaly půdní pach, odhrneme je od povrchu půdy a až k listům uděláme „límec“ z balicího papíru. Během bělení (asi 3 týdny) nesmí přijít na řapíky světlo. Existují i velmi jemné samobělící odrůdy.
Nuget a Giant Pascal jsou rané odrůdy samovybělujícího řapíkatého celeru pro letní až podzimní sklizeň. Jsou středně odolné proti vybíhání do květu a proti napadení septoriózou.
Malachit je poloraná, středně vysoká odrůda s tmavě zeleným olistěním. Řapíky jsou silné, masité, dlouhé a vzpřímené. Vegetační doba od výsadby do sklizně je proti raným odrůdám delší o deset až patnáct dnů.
Pokračování 3 / 3
Řapíkatý celer do smoothie, k masu i do salátů
Zdužnatělé stonky řapíkatého celeru jsou příjemně aromatické, ale jemnější než celerová bulva. Silice apiol má močopudné účinky, příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, povzbuzuje chuť k jídlu. Listy i řapíky jsou bohaté na karoten, obsahují i vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor. Řapíky jsou vynikající do salátů, bez nich se například neobejde známý waldorfský salát či ovocný salát z pomerančů, jemuž dodají zvláštní kořenitou chuť i vůni. Dušené řapíky se hodí jako příloha k masu či zeleninová nádivka.
Máte-li chuť vyzkoušet recept na rychlý a dietní oběd či zdravou večeři, nabízíme vám tip na
Celerové řapíky zapékané se sýrem
400 g řapíků, sůl, citronová šťáva, pepř, 150 g strouhaného sýra, 50 g másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání, pažitka
Na větší kousky nakrájené a v osolené vodě uvařené řapíky vkládáme do vymazané ohnivzdorné mísy, okořeníme pepřem, prosypeme strouhaným sýrem, poklademe kousky tuku a zapečeme v troubě. Podle chuti pokapeme citronem a posypeme pažitkou. Jako příloha se hodí vařené brambory či tmavé pečivo.
Řapíkatý celer můžete jíst i syrový. Jen z povrchu stáhněte silnější vrstvu (jako když čistíte třeba chřest), nakrájejte ho na tenčí tyčinky a můžete ho namáčet v různých dipech a omáčkách. Celerové tyčinky doplntě tyčinkami z mrkve.