vytisknout velikost písma Jak pěstovat pokojové rostliny, když nemáte čas

Nedostatek volného času rozhodně nemusí znamenat, že se vzdáte pěstování pokojových rostlin.

Existují technologie, jež vám usnadní jejich pěstování. Zapomeňte na exempláře chřadnoucí v důsledku nesprávné zálivky (nedostatek či nadbytek vody) a chybějícího přihnojení.

Klepněte pro větší obrázek
Správně vybrané nádoby pro pěstování se stávají designovým doplňkem interiéru; foto: Květináče Lechuza

Recept na dobrou kondici

V devadesátých letech minulého století začali pěstitelé pátrat po způsobech, jak zajistit dobrou kondici pokojovkám i při nedostatku času. Vznikly tři technologie, které se dnes využívají nejen v domácnostech, ale běžně i ve velkých obchodních střediscích a kancelářských komplexech.

Možná znáte název Lechuza. Jedná se o systém dekorativních samozávlahových květináčů, fungujících na bázi oddělení rostliny v substrátu od zálivkové vody. První typ se podobá klasickým balkonovým truhlíkům.

V nádobě je vloženo plastové mezidno s vtokovým kanálkem, měřicí kapilárou a odtokovým otvorem. Je to řešení využívané hlavně u mladých, méně vzrostných exemplářů.

Klepněte pro větší obrázek
U samozávlahových květináčů je k dispozici pestrá škála barev i tvarů; foto: Květináče Lechuza

Pro velké rostliny se hodí mohutnější, druhý typ. Má samostatnou vyjímatelnou vložku, do níž se rostliny sází. To proto, aby pozdější přesazení bylo co nejjednodušší.

Plastová vložka, vyrobená nejčastěji z termoplatického materiálu ABS, se vkládá do okrasné hlavní nádoby, jež slouží i jako zásobárna vody. Nevýhodou Lechuzy je její pořizovací cena: menší květináče koupíte za tři stovky, velké nádoby stojí i více než sedm tisíc korun.

Vyberte správnou zeminu

Základem pro tento typ pěstování je zasazení rostlin do odpovídající zeminy. Nepoužívejte samostatný kupovaný substrát: velmi váže vodu a rychle slehává.

Smíchejte ho s hlínou ze zahrádky, tím vytvoříte ideální podmínky – zemina v květináči bude vzdušná a nemusíte se bát přemokření, případně nemocí kořenů.

Klepněte pro větší obrázek
Průřez samozávlahovou nádobou; foto: Květináče Lechuza

Vyzkoušejte keramzit!

Keramzit patří v současnosti k velmi používaným materiálům nejen při pěstování pokojových rostlin; slouží i jako filtrační materiál ve vodním hospodářství nebo izolace u zelených střech.

Kuličky keramzitu vznikají z cyprisových jílů, jež procházejí složitým procesem výroby: vstupní materiál se nejdříve drtí, pak mele kvůli zjemnění struktury a následně projde vypálením v peci při teplotě vyšší než tisíc stupňů Celsia.

Keramzit slouží při pěstování pokojových rostlin hlavně jako drenáž, výjimečně může plnit i dekorační účel. Chcete-li rostliny takto pěstovat, při přesazování volte květináč s průměrem o minimálně osm centimetrů větší.

Prostor ve spodu nádoby zasypte hrubšími kuličkami o velikosti až osm milimetrů, dobře odvádějí vlhkost. Kolem původního balu kořenů využijte jemnější třímilimetrové kuličky.

Klepněte pro větší obrázek
Keramzit je využitelný nejen ve spojení s hlínou, ale také tvoří základní prvek hydroponie

Mezi zajímavé materiály patří i seramis. Vyrábí se ze stejných jílů, ale se skupenstvím podobným antuce. Keramzit i seramis můžete při pěstování využívat najednou, přičemž při správném využití (keramzit pod rostlinu, seramis kolem ní) dosáhnete brzy patřičných pěstebních podmínek.

Ani jeden z uvedených nepatří mezi nejdražší: pětilitrový pytel keramzitu koupíte za zhruba padesát korun, dva a půl litru seramisu vyjde na dvojnásobek.

Pro nejvíce zaneprázdněné

Hydroponické pěstování rostlin je docela jednoduché. Podstatu této technologie většinou pěstitelé vidí v pouhém pěstování ve vodě, ale není tomu tak úplně. Každý exemplář vyžaduje živiny, a proto musíte využívat živné roztoky vzniklé smícháním vody s příslušným přípravkem. Pro hydroponii vyhovuje například Lewatit HD 5.

Pomocí hydroponie lze pěstovat dračince, difenbachii, fíkusy nebo i třeba lopatkovec. Shánějte si ale rostliny, které jsou již na tuto techniku navyklé.

Často se totiž stává, že po odstranění rostliny ze substrátu a jejím ponoření do roztoku (upevňovací funkci zde plní keramzit) začnou konce kořínků uhnívat. V oblastech s měkkou vodou si kupte přípravek s vyšším obsahem vápníku, což zajistí dobrý stav kořenů a narůstání nových výhonků.

Klepněte pro větší obrázek
Hydroponie je běžně užívaným typem pěstování v kancelářských budovách a obchodních centrech; foto: Matouš Hydroponie

Pěstování v hydroponii ocení osoby nemocné astmatem, jelikož zvyšuje vlhkost vzduchu. Navíc rostliny není třeba přesazovat: chybí substrát, který by se vyčerpával. Menší nevýhodou je cena hydroponických rostlin.

Například dračinec vonný (Dracaena fragrans) s výškou pětačtyřicet centimetrů stojí kolem pětistovky, rostlinstvo s výškou přes jeden metr vás přijde na víc než tisícovku.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A