vytisknout velikost písma Jak pěstovat pokojové kapradiny, aby se jim dařilo

Kapradiny poutají pozornost rozmanitostí tvarů listů a vnášejí do místnosti nádech tajemna a exotiky. Často se však stává, že radost z těchto krasavců zkazí nevhodné pěstitelské podmínky. Co jim svědčí a co nesnášejí?
Jak pěstovat pokojové kapradiny, aby se jim dařilo

Vlhko, nebo sucho?

Kapradiny najdeme většinou v přírodě na vlhkých a více nebo méně zastíněných stanovištích. Proto se jim doma líbí v teplém, světlém prostředí s vlhkým vzduchem, avšak bez přímého slunce. Většina druhů pokojových kapradin vyžaduje teplotu v rozmezí 18 až 24 ˚C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nejnáročnější na vlhkost vzduchu jsou epifytické kapradiny, například Platycerium, a z těch, které se pěstují v zemině, Nephrolepis a Asplenium. Pokud máme v bytě suchý vzduch a nemáme čas (nebo z nějakého důvodu nechceme) vzduch vlhčit, měli bychom se vzdát citlivých druhů s jemnými listy. V takovém případě se doporučují robustnější druhy s kožovitými listy, jako jsou sleziník a cyrtómie srpkovitá. Tyto rostliny můžeme bez obav pěstovat v místnostech s ústředním topením.

Vlhkost vzduchu můžete zvýšit tak, že květináč vložíte do větší nádoby a meziprostor vyplníte vlhkým keramzitem nebo rašelinou. Přímému kontaktu kořenů s vodní hladinou zabráníme vrstvou dekorativních oblázků nebo drátěným roštem. Další možností je kapradiny spolu s jinými rostlinami umístit okolo pokojové fontánky nebo je vkusně naaranžovat s pěknými kameny a doplnit miskami s vodou.

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |