vytisknout velikost písma Jak pěstovat orchideje: rozdělení podle teplotních nároků

Víte, že orchideje se podle svých teplotních nároků dělí na teplomilné, temperované a chladnomilné? Pokusíme se přiřadit nejběžněji pěstované orchideje k uvedeným skupinám a povíme si něco o jejich pěstování.

Správná teplota je jedním z rozhodujících faktorů pro úspěšný růst a kvetení orchidejí. Zatímco některé druhy budou prospívat pouze tehdy, když jim dopřejete období vegetačního klidu, provázené snížením teploty a zálivky, jiné se potřebují celoročně vyhřívat v teple vašeho domova. Podívejme se tedy podrobněji na teplotní nároky vašich orchidejí.  

Teplomilné orchideje: ideální na panelákový parapet  

Tyto orchideje pocházejí převážně z tropických deštných lesů, kde je celoročně vysoká a stálá teplota. Nevyžadují vegetační klid a neznají období sucha. Pro indukci (vyvolání, nastartování) kvetení nepotřebují žádný, nebo jen velmi malý teplotní pokles.

Klepněte pro větší obrázek
Phalaenopsis: nejoblíbenější zástupce teplomilných orchidejí – oprávněně

K typickým zástupcům teplomilných orchidejí patří rody Phalaenopsis a Vanda. Podobné teplotní nároky mají i některá Dendrobia, nejběžněji pěstované je Dendrobium phalaenopsis, a teplomilná Paphiopedila. I když původ a postupy pěstování uvedených druhů se mohou lišit, společným znakem je právě jejich teplomilnost.

Klepněte pro větší obrázek
Vanda: i v paneláku ji můžete pěstovat, bude ale vyžadovat víc vašeho času a péče 

Krátkodobě snesou tyto orchideje i teploty nad 30 stupňů Celsia (pak je vhodné zvýšit vlhkost častým mlžením), naopak výrazně nízké teploty (pod 15 stupňů) jsou pro ně zcela nevhodné. Denní optimum se celoročně pohybuje mezi 20 a 25 stupni, noční kolem 18 stupňů Celsia.  

Temperované orchideje: prázdniny venku, v zimě už to není tak jednoznačné 

K temperovaným orchidejím patří druhy původem z vyšších poloh tropů nebo oblastí vzdálenějších od rovníku. Tyto rostliny vyžadují větší teplotní rozdíly mezi dnem a nocí i mezi jednotlivými ročními dobami. Mnoho z nich také potřebuje ke zdárnému růstu zimní klidové období.

Klepněte pro větší obrázek
Temperovaná Brassia se svými atraktivními pavoučími květy 

Tato veliká a různorodá skupina orchidejí patří z hlediska správného nastavení teplot k nejsložitějším. Zatímco letní pobyt venku lze těmto rostlinám doporučit téměř bez výjimky, optimální zimní podmínky se mohou výrazně lišit.  

Především pro tyto orchideje platí, že správné určení konkrétního druhu a jeho nároků je klíčem k úspěšnému pěstování. Abychom získali alespoň orientační představu o zimních teplotních nárocích nejběžněji pěstovaných druhů, uspořádejme si temperované orchideje na pomyslné teplotní ose.  

Na jejím začátku, mezi orchidejemi, jež se svými nároky blíží teplomilné skupině, najdeme většinu Oncidií a jejich hybridů, následovat budou rody Brassia, Cambria a Miltonia či temperovaná Paphiopedila.

Klepněte pro větší obrázek
Květy temperovaných Paphiopedií se při dodržení správných podmínek mohou těšit i parapetní pěstitelé 

Máte-li k dispozici stinný balkon, kam lze rostliny umístit na léto, i v paneláku se bez obav můžete pustit do pěstování orchidejí, patřících do této skupiny. V zimě pak budou dobře prospívat na chladnějším okně ložnice či nevytápěného pokoje s teplotami okolo 18 stupňů.  

Střed naší teplotní osy budou tvořit Cattleye. Ideální průměrná teplota pro jejich zimní klidovou fázi se pohybuje okolo 15–16 stupňů. Hybridy, ve kterých je zastoupen chladnomilný rod Sophronitis (Slc.), snesou i nižší teploty.  

Klepněte pro větší obrázek
Cattleya: typický zástupce temperovaných orchidejí, vyžadující zimní klid a chlad 

Na konci pomyslné osy jsou temperované orchideje, jejichž nároky se již velmi blíží chladnomilné skupině. Patří sem především Dendrobia typu nobile či Dendrobium kingianum, Cymbidia, Zygopetala a další. Průměrné zimní teploty by se měly pohybovat zhruba v rozmezí 12–16 stupňů Celsia.  

Rostliny ze střední a chladnější části teplotní osy se již pro zimování v běžně vytápěných bytech příliš nehodí. Pro jejich zimní odpočinek s nezbytně přiměřeně sníženou zálivkou je ideální zimní zahrada, chladná světlá chodba či temperovaný skleník.  

Chladnomilné krásky: léto venku, zima v chladu  

Chladnomilné orchideje pochází většinou z horských oblastí mírného až chladného klimatického pásma. V našich podmínkách to pro orchideje znamená letní pobyt venku. Ovšem teploty, stoupající ke 30 stupňům Celsia, už jsou pro ně poměrně kritické.

Klepněte pro větší obrázek
Rossioglossum: krásná, chladná a náročná 

Podmínky můžeme těmto orchidejím v parných dnech zpříjemnit zvýšeným přísunem vlhkosti, umístěním na stinné severní straně domu, maximálním zastíněním (dobře poslouží hustější stínovka), v krajním případě dočasným přesunem na chladné sklepní okno.  

Pro zimní pobyt je ideální zimní zahrada, chodba či skleník s průměrnými denními teplotami okolo 15 stupňů a nočním poklesem k 10 stupňům Celsia. K typickým zástupcům patří například rod Rossioglossum, Coelogyne, chladnomilná Dendrobia či někteří zástupci rodu Masdevalia.  

Rozdělení orchidejí podle teplot nám sice může v pěstování výrazně napomoci, nelze ho však považovat za univerzální recept, vždy vedoucí k úspěchu v podobě kvetení. Prostředí, z nichž jednotlivé druhy pocházejí, se nedají rozdělit do tří jednoznačných kolonek.

Klepněte pro větší obrázek
Coelogyne cristata: v paneláku se jí dařit nebude 

Nároky na teplotu, vlhkost a světlo se druh od druhu liší a právě vzájemné správné nastavení těchto parametrů je rozhodující pro úspěšné pěstování náročnějších orchidejí. Pro nás, amatérské pěstitele, to znamená dlouhé (a krásné) roky pozorování a pokusů i radost z předávání zkušeností.  

Na druhou stranu je třeba zmírnit obavy začátečníků. Většina dnes běžně nabízených hybridních orchidejí je poměrně tolerantní k velkému rozsahu teplot. Doporučovaná optimální teplotní rozmezí slouží především pro základní orientaci začínajících pěstitelů.

Klepněte pro větší obrázek
Masdevalia: i v chladu vyžaduje stále vlhký substrát 

Málokdo z nás dokáže ve svých domácích podmínkách vytvořit patero různých, teplotně odlišných prostředí. Obvykle nám postačí chladná část (například chodba) a teplá část (byt). Konkrétním podmínkám „u nás doma“ pak přizpůsobíme výběr rostlin dle jejich nároků.  

V zásadě platí, že teploty by neměly být po delší dobu vyšší než maximální a nižší než minimální doporučené hodnoty. Budete-li k rostlině přistupovat s citem, její nároky brzy rozpoznáte. Pomoci vám k tomu mohou i články z tohoto seriálu, věnované konkrétním druhům orchidejí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |