5
Fotogalerie

Jak pěstovat orchideje: rady na září a říjen

Zajímá vás, co potřebují orchideje na podzim? Pokuste se jim vytvořit optimální světelné a tepelné podmínky, bohaté kvetení podpořte vhodným hnojivem a nezapomeňte ani na preventivní postřik proti hmyzím škůdcům.

Nadcházející podzimní období přináší nejvíce změn orchidejím, jež trávily letní měsíce venku v zahradách či na balkonech. Menší úpravy vás ale čekají i v péči o rostliny trvale pěstované doma, na okenních parapetech.

Podzimní péče o letněné orchideje  

Catleje, temperované střevíčníky či dendrobia a některé z oncidiovitých patří k orchidejím, které si po celé prázdniny užívaly příznivých podmínek ve venkovním prostředí. Narostly a zesílily jim nové pahlízy a listové růžice, vytvořil se základ budoucího kvetení.  

Vlhkost a chlad orchideje ohrožuje: přestěhujte je domů  

Začátek září je správnou dobou k přestěhování této skupiny orchidejí zpět do domácích podmínek. Sluneční paprsky přes den sice ještě dokáží zahřát, noční teploty ale často klesají pod deset stupňů Celsia a vysoká noční vlhkost kondenzuje i na listech rostlin skrytých pod střechou.  

září_1.JPG
Vandy patří k vyloženě teplomilným orchidejím. Letnění jim prospívá pouze v období teplých dnů i nocí. V září už ven rozhodně nepatří 
 

Takový stav je pro zmiňované orchideje zcela nevhodný, a proto by měly do domu putovat jako druhé, hned po vandách. Nastanou-li chladné, deštivé podzimní dny a noci pohrozí přízemními mrazíky, ukliďte i ty nejodolnější: chladnomilná dendrobia, cymbidia či masdeválie.  

Ideálním stanovištěm pro chladnomilné a temperované orchideje je v tomto období suchá, světlá, chladnější místnost, v níž se průměrná teplota pohybuje okolo patnácti stupňů Celsia. Máte-li rostlin jen několik, můžete je v ještě teplých a slunečných dnech babího léta vynést ven, na noc by už ale všechny měly být doma.  

Škůdce zlikvidujte včas: preventivní postřik orchidejí  

Důležitým krokem před přesunem rostlin je jejich důkladná kontrola. Pečlivě prohlédněte, zda se na orchidejích nevyskytují škůdci. Pokud nějaké naleznete, odstraňte je. Přehlédnete- li drobný hmyz, v příznivých podmínkách vašeho domova se rychle rozmnoží. Proto je vždy na místě preventivní postřik.  

září_2.JPG
Šetrných insekticidů, jež spolehlivě zlikvidují hmyz, ale rostlině neublíží, je na trhu dostatek 

 

Všechny rostliny bez výjimky ošetřete některým z prostředků proti savému hmyzu (Fast M, Raptol, Perfect Plant insecticide). Nezapomeňte postříkat obě strany listů i povrch substrátu. Po přenesení na zimní stanoviště rostliny bedlivě pozorujte a v případě potřeby postřik zopakujte.  

Výživa? Změňte jim jídelníček. Více draslíku, dusíku jen špetka. A pak půst  

Co vlastně očekáváme od temperovaných a chladnomilných orchidejí v podzimním a zimním období? Především kvetení. Na rozdíl od jara a léta, kdy hlavním cílem bylo posílení zelené hmoty rostlin a jejich vitality, teď, na podzim, bychom měli začít sklízet ovoce své letní péče – květy.  

Jak rostliny podpořit? Základy budoucího kvetení už musí být položeny. Někde je vidíme zcela zřetelně (květní pouzdra u catlejí či tvořící se špičky květních stvolů na úpatí nových pahlíz cymbidií), jinde zůstávají dosud skryty (listové růžice střevíčníků).  

září_3.JPG
Vykukující špičky květních pouzder na vyzrálých pahlízách catlejí jsou předzvěstí voňavého zimního kvetení. Některé rostlinky si ale s kvetením pospíšily (Blc. Alma Kee) 
 

Rostlina jako taková se již postupně ukládá k zimnímu odpočinku, kdy za krátkých dnů, v chladu a při snížené zálivce výrazně zpomalí, až zastaví svůj růst. Tomu by se měla přizpůsobit i výživa, a to především výrazným snížením přísunu dusíku (N).  

Bohatost kvetení ale můžete posílit dvěma až třemi dávkami hnojiva se zvýšeným podílem draslíku (K), podávanými zhruba ve čtrnáctidenních intervalech. Z běžně dostupných zkuste třeba Neudorff Hnojivo pro orchideje (NPK 3-2-5) či Substral Orchideen (NPK 4-4,5-8).  

U obou prostředků doporučuji bez ohledu na dávkování popsané na obalu ředit vždy v poměru jeden mililitr hnojiva na jeden litr měkké vody. Ve druhé polovině měsíce října hnojení zcela ukončete. Pozor na přelití! Nezapomeňte, že četnost zálivky je třeba vždy přizpůsobit nižší teplotě.  

září_4.JPG
Střevíčníky, jež mají v rodině P. delenatii,  potřebují pro indukci kvetení alespoň měsíc výrazného nočního poklesu teplot. Nehrozí-li mrazíky, zkuste je dát ven třeba až nyní 
 

Světla co nejvíce: odstraňte zastínění  

Najděte rostlinám nejsvětlejší možné umístění, ideálně přímo na jižním okně, a odstraňte všechna zastínění. Pro rostliny s vysokými nároky na světlo (vandy, catleje) začněte pro zimní měsíce vybírat přisvěcování. Bohatou nabídku speciálního osvětlení pro rostliny najdete třeba v growshopech.  

Také orchideje na parapetu čekají změny. Nejsou ale tak zásadní

Nejrozšířenější phalaenopsis, teplomilná dendrobia, oncidia či střevíčníky, tedy orchideje pěstované celoročně doma, sice žádné stěhování ani jiné velké změny nečekají, malou úpravu podmínek si ale s přicházejícím podzimem jistě zaslouží.  

Čekají nás změny v podobném duchu jako u orchidejí letněných. Byli jste zvyklí přes léto intenzivně větrat? Pak je nejvyšší čas pečlivě hlídat noční teploty. Budou-li příliš nízké, okno, na němž máte phaly a ostatní orchideje, na noc zavřete anebo rostliny odstavte.  

září_5.JPG
Zdravý phalaenopsis: přes léto přirostl jeden až dva listy a přiměřeně kořenů. Nový květní stvol bude plně rozkvetlý v období Vánoc 
 

Ledový průvan orchideje nesnášejí. Čerstvě zalité, mokré rostliny může prudký pokles teploty přímo ohrozit na životě. Nezapomeňte na preventivní postřik proti savému hmyzu. Otevřeným oknem totiž může přímo k orchidejím vstoupit nevítaný návštěvník (sviluška, třásněnka).  

Phalaenopsisy nemají tak vysoké světelné nároky jako třeba vandy, takže přisvěcování pro ně určitě není nutné. Pro zdárný růst a kvetení jim nabídněte maximum přirozeného denního světla. Umístěte rostliny na nejsvětlejší možné stanoviště co nejblíže k oknu a odstraňte všechna zastínění.  

Také zásady správné výživy teplomilných orchidejí jsou v tomto období velmi podobné těm, jež jsme si opakovali u orchidejí temperovaných a chladnomilných. Až do jara bude naším cílem potlačení růstu zelené hmoty. Jak na to, už víte: množství dodaného dusíku (N) musí být co nejmenší.  

Naopak kvetení je třeba podpořit. Phalaenopsisy obvykle v zimním období intenzivně kvetou. Bohaté násadě květů napomůže hnojivo s vyšším podílem draslíku. Teplomilné orchideje nemají výraznou dobu růstového klidu, takže s hnojením v zimě není nutné zcela přestat.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, jak se starat o zahradu v říjnu

Doporučujeme

Články odjinud