5
Fotogalerie

Jak pěstovat orchideje: posedmé nad čtenářskými dotazy

Po malé přestávce vás vítám v Orchidejové poradně. V dnešním dílu se zaměříme na orchideje rodu Dendrobium, pokusíme se zachránit Phalaenopsis a doporučíme vhodný kůrový substrát pro orchideje.

Jarmila Salvová: Na Dendrobiu mi mezi horními listy jednoho výhonu vyrostla nová rostlinka. Její kořínky jsou přirostlé na původní rostlině. Jak a kdy bych mohla rostliny od sebe oddělit? Omladek má asi 10 cm a roste od března letošního roku.

Z vaší fotografie je patrné, že se jedná o pěkné, silné keiki, které však ještě nevytvořilo dostatek kořenů. Životaschopná rostlinka by měla mít alespoň pět delších kořínků. Dejte keiki čas až do jara a pak je šetrně oddělte od mateřské rostliny.

Listopad_1.jpg
Foto: Jarmila Salvová

V případě, že Dendrobium pěstujete v teplejším prostředí (nejméně 20 stupňů Celsia), můžete růst kořínků podpořit šetrným mlžením dešťovou vodou s přídavkem podpůrného prostředku (například Orchimix). Při nižších teplotách je mlžení nevhodné! Chcete-li mít jistotu, že keiki při oddělování neporušíte, odřízněte a zasaďte je i s kouskem staré pahlízy.

Marie Husová: Mám problém s botanickými Dendrobii. Nechtějí kvést nebo vytvoří keiki, i když dělám vše dle literatury. Jedná se o D. nobile, D. tortile a D. aggregatum. Všechny mám na kůře. V létě jsou venku nebo ve skleníku, v zimě mají chladno, sucho a světlo.

Obecně lze říci, že Dendrobia tvoří keiki, strádají-li nedostatkem vlhkosti či živin. Drobná botanická Dendrobia patří mezi pěstitelské oříšky a poznat jejich nároky vyžaduje velkou zkušenost. Tyto rostliny nepěstuji, takže vám mohu nabídnout pouze teoretické znalosti.

Dovolím si volně citovat z knihy Miloslava Studničky Život orchidejí. O Dendrobiu aggregatu píše: „V létě vyhovují podmínky, jaké můžeme připravit v poloteplém skleníku: polostín, vlhko a teplo. V zimě se však klima naprosto mění. Nastane sucho, takže na biotopech opadají stromy a Dendrobium je vystaveno oslunění. Dostaví se studené noci, kdy teplota může klesnout až na 6 stupňů Celsia.“

Tento druh Dendrobia je zde řazen mezi nesnadno pěstovatelné rostliny. Má praktická zkušenost s tvrdošíjně nekvetoucími orchidejemi je jediná – zkuste experimentovat s teplotami, světlem a zálivkou. Někdy pomůže i malá změna. Co se týká Dendrobia nobile, pěstování je snadné a jeho popis najdete v článku, věnovaném Dendrobiím, zde na Abecedě Zahrady.

Miro Sabo: Prosím o radu, jak pěstovat Dendrobium thyrsiflorum, aby dobře rostlo a následně kvetlo. Mohu tuto orchidej dát ven na slunce či do stínu? Potřebuje zimní klid? Ještě bych se rád zeptal na Dendrobium farmeri.

Listopad_2A.jpg
Dendrobium thyrsiflorum (Drážďany 2008)

Dendrobium thyrsiflorum je poddruhem druhu Dendrobium densiflorum. Také Dendrobium farmeri, ač poněkud drobnější, má podobný vzhled a nároky jako D. densiflorum. I zde nabízím citaci z knihy Život orchidejí: „Dendrobium densiflorum roste v jihovýchodní Asii, ve výškách kolem 1 300 metrů nad mořem. Díky vlhčímu horskému klimatu si tento druh ponechává listy i přes zimu. Snáší zimní minimum až 5 stupňů Celsia. Chladná perioda je důležitá, neboť navozuje kvetení, připadající na květen.”

V případě D. thyrsiflora mohu posloužit i vlastní zkušeností. Zimuji je na chladné, světlé chodbě s teplotami okolo 12 stupňů Celsia, nepřisušuji, letním venku v polostínu. Rostlinu jsem sice zakoupila na kůře, ale kořeny příliš zasychaly, takže jsem ji záhy přesadila do hrubého kůrového substrátu s příměsí živého rašeliníku. Kvete každoročně na nových pahlízách.

Eva Maixnerová: Soused vyhodil na chodbu paneláku Phalaenopsis. Už nekvete a je i v dost zuboženém stavu. Prý kvetl asi dva roky růžovofialovými květy. Tak jsem si řekla, že jej zkusím zachránit. Má velmi zavadlé listy bez fleků.

Doporučuji prostudovat článek, věnovaný záchraně orchidejí, zde na Abecedě Zahrady. V každém případě rostlinu vezměte do bytu. Chladno Phalaenopsisům nesvědčí. Minimální teplota by neměla poklesnout příliš pod 20 stupňů Celsia.

Listopad_3.jpg
Foto: Eva Maixnerová

Orchidej namočte do vlažné vody, zhruba po 30 minutách vyjměte z květináče, očistěte od všeho substrátu a zkontrolujte kořeny. Špatné odstraňte. Pak se rostlinu pokuste zasadit do nového substrátu nebo mechu tak, aby všechny kořeny byly schované.

Zalévejte dle zásad zalévání orchidejí, uvedených ve starších článcích. Vždy na noc orchideji mírně poroste listy (voda nesmí zůstat ve středu rostliny – srdíčku!), dejte ji i s květináčem do igelitové tašky a lehce uzavřete. Přes den nechte rostlinu volně na teplém, světlém místě. Není-li na záchranu příliš pozdě, gumové listy po čase zpevní a rostlina vyrazí nové kořeny.

Jana Špánková: Chtěla bych vás poprosit o pomoc při identifikaci nemoci orchideje. Má na spodní straně listu plno sladkých kapiček, listy jsou pokryty bělavě hnědými skvrnami. Konce listů jsou zažloutlé. Na listech jsem také objevila asi šest bílých larviček, asi 2 mm velkých, a malé černobílé mušky (nelétavé, pouze sedící).

Listopad_4.jpg
Foto: Jana Špánková

Vaše orchidej vykazuje všechny příznaky masivního napadení savým hmyzem. Podle fotografie se jedná o poměrně silnou rostlinu, takže šance na záchranu je vysoká. Prvním krokem záchranné mise bude omytí mýdlovou vodou. Ideální pro přípravu mýdlového roztoku je měkká voda. Jemným hadříkem důkladně omyjte celou rostlinu, především obě strany listů. Osprchujte a nechte oschnout.

Pak aplikujte některý z chemických přípravků, určených k likvidaci savého hmyzu. Srdíčko rostliny by mělo zůstat vždy suché, přebytečnou tekutinu odsajte papírovým kapesníčkem. Doporučené prostředky a jejich dávkování naleznete zde. Přípravkem jemně postříkejte i povrch substrátu. Abyste zlikvidovala všechna vývojová stádia hmyzu, je nutné celý postup přibližně po deseti dnech zopakovat. Napadenou rostlinu nezapomeňte izolovat od ostatních!

Listopad_5.jpg
Foto: Jana Špánková

Vendula Hátlová: Chtěla jsem se zeptat, proč žloutnou listy u Phalaenopsisu? Není na sluníčku.

Příčin žloutnutí listů může být celá řada. V případě, že se jedná o nejstarší, spodní listy, jde o jejich přirozenou výměnu, a není třeba se znepokojovat. Žloutne-li celá rostlina, mohlo by to být způsobeno chybou ve výživě – nedostatkem, či naopak přebytkem některého ze základních výživových prvků. Bez fotografie a bližšího popisu nalezení konkrétní příčiny bohužel není možné.

Jaroslava Kubátová: Kde je možné koupit směs pro orchideje Floria – piniová kůra?

Substrát pro orchideje Floria v balení 5 litrů najdete v některém z hobbymarketů, v zahradních centrech či v dobře zásobených květinářstvích. Na stránkách firmy jsou uvedena prodejní místa dle jednotlivých krajů. Setkat se s ním můžete i na výstavách orchidejí (ke koupi byl například na již skončené Výstavě orchidejí v Botanické zahradě UK v Praze Na Slupi). Substrát nabízejí i některé internetové obchody. V tomto případě je ale třeba si uvědomit, že cena poštovného pravděpodobně převýší cenu samotného substrátu.

Šárka Jeníčková: Velice mě zaujal článek Jak pěstovat Dendrobium, ale nedočetla jsem se, co mám dělat se stvoly po odkvětu? Mají se odstřihnout? Já jsem to udělala a teď se bojím, že mi nepokvete. A jak je to s pahlízami? Mám v květináči tři ustřižené nebo zaschlé, tři po odkvětu a roste jedna nová.

Jak bylo v článku zmíněno, květní stvol můžete bez obav ustřihnout celý. Dendrobia opakovaně nenakvétají. Pahlízy jsou zásobním orgánem rostliny. Má-li rostlina dostatek zdravých, nesvraštělých pahlíz (tři odkvetlé a jednu novou, jak píšete), můžete při přesazování v jarním období suché pahlízy odstranit.

Jedná se ale spíše o estetický zásah: staré pahlízy rostlinu nijak neohrožují. Pouze v případě, že by odumřelé pahlízy začaly uhnívat a hrozilo by, že hniloba zachvátí celou rostlinu, je nutné nemocné pahlízy ihned odříznout, ránu dezinfikovat například drceným dřevěným uhlím a nechat důkladně zaschnout.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud