Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 4

Orchidej Phalaenopsis rozmnožíte jediným způsobem: vytvoří-li si sama dceřinou rostlinku – keiki. Hnědé skvrny na listech nemusí rostlinu zahubit: držte ji v suchu a teple. Opadávají vaší orchideji poupata? Šup s ní na sluníčko!

Jste začínající pěstitel orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Napište do naší poradny! Dotazy s kvalitními fotografiemi a podrobným popisem péče o rostlinu zasílejte na adresu hradova@mf.cz.

Do předmětu zprávy uveďte heslo Orchidejová poradna a nezapomeňte přidat své jméno a kontakt na vás, abychom vás v případě doplnění potřebných informací o rostlinách, na něž se ptáte, mohli oslovit. Nezapomeňte prosím, že prostor pod jednotlivými díly poradny i články je určen ke čtenářským diskuzím, nikoli k dalším dotazům – pro ty slouží pouze poradna.

Michaela Kašparová: Pěstuji doma orchideje Phalaenopsis a chtěla bych si je zkusit nařízkovat, ale nevím, jak na to. Můžete mi poslat podrobný návod? A prosím, co je to keika? Viděla jsem na fotkách, že na jedné rostlině byly uprostřed další listy a kořeny, pak se to odštíplo a zasadila se mladá rostlinka. Jak se tohoto docílí?

Řízkování či jakékoli jiné dělení Phalaenopsisů v domácích podmínkách je prakticky vyloučené. Monopodiální orchideje, tedy rostliny, jejichž nejznámějšími zástupci jsou právě Phalaenopsis a Vanda, mají pouze jeden výhon, který na špičce stále dorůstá.

poradna4_1.JPG
Sympodiální Cattleya a monopodiální Vanda 

Novou rostlinu můžete získat pouze v případě, že orchidej vytvoří keiki. To je dceřiná rostlinka, jež vyrazí ze spícího očka na bázi mateřské rostliny nebo na jejím květním stvolu. Keiki na orchidejích obvykle vznikají v situaci, kdy mateřské rostliny z různých důvodů strádají.

Vytvořením nové, mladé rostlinky pak orchidej usiluje o zachování a pokračování života. Žádný osvědčený postup, jak rostlinu uměle přinutit k vytvoření keiki, ale neexistuje. To je i odpověď na vaši druhou otázku. Zadáte-li u nás, na
AbeceděZahrady.cz
, do okénka Vyhledávání v článcích slůvko „keiki“ najdete hned několik článků s informacemi a fotografiemi na toto téma.

Řízkování je bez problémů možné u druhé skupiny orchidejí, tedy u orchidejí sympodiálních. Tyto rostliny mají více výhonů. Každý rok přirůstají výhony (pahlízy) nové, starší zůstávají zachovány. Rostlina tak vytvoří jakýsi trs, jenž, má-li dostatek zdravých, kvalitních pahlíz  (minimálně šest), lze rozdělit. K nejběžnějším zástupcům patří třeba rod Cattleya, Oncidium či Dendrobium.

Jana Soudková: Před třemi lety jsem dostala svou první orchidej rodu Phalaenopsis. Zalévám ji vodou z vodovodu jednou týdně, jedenkrát za měsíc celou rostlinu sprchuji. Rostlina zatím kvete. Před dvěma měsíci se na listech objevily skvrny hnědé barvy.

Hledala jsem škůdce, ale nic jsem neobjevila. Skvrny nemokvají, jsou přesně ohraničené. Nevyskytují se na všech listech rostliny. Můžete mi, prosím, poradit, o jakou chorobu se jedná? Je třeba rostlinu izolovat od ostatních?

poradna4_2B.JPG
Foto: Jana Soudková

Pravděpodobně se jedná o lehčí formu některé houbové choroby. Svědčí pro to i skutečnost, že skvrny se objevily v chladné části roku, kdy jsou Phalaenopsisy hnilobami ohroženy nejvíce. Někdy stačí pár kapek na listech, které neoschnou po sprchování, a noční chlad či vyvětrání před spaním.

Na celkové fotografii rostliny, již jste také zaslala do redakce, je patrné, že rostlina není zasažena nijak masivně, takže její život jistě ohrožen není. V případě, že se skvrny šíří, prohlubují či pokud vás prostě jen znepokojují, odřízněte postiženou část listu společně se dvěma až třemi centimetry zdravé tkáně.

Postižená místa se už určitě nezhojí. Řez posypte drceným černým uhlím. Rostlinu držte na suchém, slunném  a trvale teplém místě. Nesprchujte ji ani nemlžte. Dbejte, aby se na listy orchideje voda vůbec nedostala. Izolace rostliny v tomto případě není bezpodmínečně nutná.

Jiřina Bernreiterová: Mám několik rostlin Phalaenopsis umístěných na severovýchodním okenním parapetu. Okno nikdy neotvírám. Zalévám formou máčení v normální vodě, v cyklu sedm až devět dní, s občasným přidáním hnojiva pro orchideje.

Rostliny odkvétají a vždy vyraší nový stvol. Jedna rostlina po druhém vykvetení začala ale vadnout a kořeny jsou hnědé, nikoliv světle zelené. Prosím, poraďte, co mám udělat, abych rostlinu i květní stvol zachránila?

poradna4_3.JPG
Foto: Jiřina Bernreiterová

Postižená orchidej je na první pohled ve výrazně horším stravu než sousední zdravé rostliny. Podle všech příznaků je téměř jisté, že její kořeny jsou postiženy hnilobou (pravděpodobně z přelití a nachlazení), a proto neplní svou funkci tak, jak by měly. (Zdá se, že žlutě kvetoucí Phalaenopsisy jsou ke hnilobným chorobám poněkud náchylnější.)

Jediným řešením je v tomto případě okamžité přesazení Phalaenopsisu. Po jeho vyjmutí z květináče odstraňte všechen starý substrát, důkladně zkontrolujte kořeny a ty špatné (duté, shnilé) odstřihněte. Řezy dezinfikujte drceným černým uhlím.

Orchidej zasaďte do kvalitního substrátu, ideálně s příměsí živého rašeliníku. Zálivkovou vodu můžete obohatit Lignohumátem (1 mililitr na  litr vody) a Biplantolem, podpoříte tak růst kořenů. Nehnojte. Květní stvol odstřihněte, aby se rostlina kvetením nevysilovala.

Záchrana orchidejí se špatnými kořeny je mezi pěstiteli častým problémem a i v našem seriálu byl tomuto tématu věnován značný prostor. Doporučuji proto prostudovat starší díly poradny a také článek Jak pěstovat orchideje: když onemocní Phalaenopsis a Fotospeciál: přesazujeme orchideje.

Lucie Malcová: Na parapetu mám šest orchidejí. Daří se jim, kvetou, pouze u jedné stále zasychají poupata. Prosím o radu.

poradna4_4.JPG
Foto: Lucie Malcová

Zasychání poupat je v zimním období velmi častým problémem. Nejčastější příčinou je nedostatek světla: krátké dny a malé množství slunečního svitu. Někdy může k opadu poupat přispět i chladný vzduch, jenž ovívá květy při větrání, či naopak příliš horký a suchý vzduch, stoupající od radiátoru. Pěstování v zimě je pro orchideje zkrátka trochu náročnější.

Ale proč poupata některých orchidejí zasychají, a jiné orchideje, stejně umístěné, kvetou vesele dál? Na vině je jednoznačně různá citlivost jednotlivých hybridů. I příslušníci stejného rodu (Phalaenopsis) původně vznikli křížením různých botanických druhů s mírně se lišícími nároky.

I když o minulosti svých přírodních prababiček nemají dnešní laboratorně vzniklé hybridy ani tušení, určité specifické znaky a nároky u nich mohou přetrvávat. Pěstiteli pak nezbývá, než pozorovat a vytipované rostliny, jimž v zimě poupata opadávají, umístit na nejslunnější možné místo. Minimálně do konce března není třeba orchideje nijak přistiňovat.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud