Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 18

Vydejte se na podzimní procházku lesem a nasbírejte zásobu mechů. Rašeliník či bělomech orchideje při jarním přesazování určitě ocení! Houby v lese potěší, v květináči s orchidejí už méně. Jak s nimi zatočit?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Kdy orchideje přesazovat

Jaroslava Ledvinová: Mám osmnáct orchidejí, které neustále kvetou a tvoří nové výhony. Ráda bych věděla, zda je mohu přesazovat v době květu, či až po odkvětu. Některé orchideje nemají průhledný květináč, takže ani není vidět, v jakém stavu jsou jejich kořeny.

poradna18_1.JPG
Foto: Jaroslava Ledvinová

Odpověď: Optimální doba pro přesazování všech orchidejí je jaro, tedy začátek vegetačního období. Obecně vzato je vhodnější s podobným zákrokem počkat až po odkvětu rostliny. Všechno se ale naplánovat nedá, a tak často dochází k situaci, kterou popisujete ve svém dotazu.

Dlouhokvetoucí orchideje, k nimž Phalaenopsis bezesporu patří, nám prostě někdy nedají šanci přesazovat podle učebnice. Občas se také stane, že právě zakoupená rostlina je ve stavu, jenž vyžaduje okamžitou kontrolu a přesazení bez ohledu na roční období.

Mé praktické zkušenosti hovoří jasně – přesadíte-li šetrným způsobem plně rozkvetlý Phalaenopsis, kvetení nijak neohrozíte. V případě, že na rostlině teprve raší květní výhon nebo jsou na stvolu malá poupata, a orchidej přitom není bezprostředně ohrožena na životě, doporučuji s přesazováním počkat do plného květu.

Čerstvé květní stvoly se totiž po vyrušení mohou zastavit v růstu, nerozvitá poupata obvykle zežloutnou a opadají. Tomuto tématu jsme se v poradnách mnohokrát věnovali, nahlédněte třeba právě do předchozí Poradny pro začínající pěstitele číslo 17, kde naleznete i podrobné rady k přesazování.

Jak pečovat o Vandu

Jaroslava Ledvinová: Modře kvetoucí orchidej ve skle se má podle přiloženého návodu namáčet do destilované vody, když kořeny zestříbrní. Dělám tedy správně, když se řídím návodem? A mám jí kořeny zastřihovat?

Odpověď: Modře kvetoucí orchidej patří do oblíbeného rodu Vanda. Vše potřebné ke správné péči o tyto překrásné rostliny naleznete v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Vanda a v letošní poradně číslo 14, kde jsou zmíněny i odkazy na další články zabývající se pěstováním Vand. Kořeny rozhodně nezastřihujte! Čím více kořenů, tím lépe orchidej prospívá.

Zdravotní stav indikují listy

Kamila Banátová: Před týdnem jsem darem dostala orchidej typu Phalaenopsis. Následující den jsem zjistila, že je ponořená ve vodě, a protože jsem na internetu našla, že to květině škodí, vodu jsem vylila a orchidej vložila do nádoby s vypouklým dnem v domnění, že další zálivka proběhne přibližně za týden.

poradna 18_2.JPG
Foto: Kamila Banátová

Od té doby ale začala schnout a skoro všechny květy už popadaly. Zkoušela jsem i prostředí kolem vlhčit. Myslíte, že lze květinu ještě nějak zachránit, nebo že je tento proces jen součástí jejího kvetoucího cyklu?

Odpověď: Samotné oschnutí a opad květů není nic výjimečného a pro rostlinu jako takovou není tento jev nijak nebezpečný. Může to být přirozené zakončení květního cyklu nebo následek přílišného vystavení teplu a slunci, třeba v autě, kde dárce mohl rostlinu chvíli ponechat. (V zimních měsících má podobné projevy obvykle na svědomí ledové povětří.)

Pro další život vašeho Phalaenopsisu je mnohem důležitější vzhled zelených listů. Jsou-li pevné, nepovadlé a sytě zelené, znamená to, že rostlina je v pořádku. V ideálním případě byste měla přes průhledný květináč vidět také zdravé zelené kořeny.

Jak naložíte se zbytkem květního stvolu, je jen na vás. Různé možnosti jsou uvedeny v loňské Říjnové poradně pro začínající pěstitele. Jestliže jsou ale zelené listy měkké, jakoby gumové a v květináči nejsou patrné žádné zelené kořeny, zřejmě vlivem dlouhodobého přelití došlo k jejich poškození a orchidej není schopna přijímat vodu.

I takto postiženou orchidej ale lze zachránit. Co nejdříve rostlinu vyjměte z květináče, očistěte od všeho starého substrátu a důkladně zkontrolujte kořeny. Najdete-li alespoň několik zdravých (tuhých, zelených), přesaďte Phalaenopsis do kvalitního substrátu. Podrobný návod naleznete v našem Fotospeciálu: přesazujeme orchideje.

Může se ale také stát, že všechny kořeny budou špatné (duté, měkké a hnědé). Takové kořeny ostříhejte, na podzimní procházce lesem nasbírejte mech (rašeliník, bělomech), nemocnou rostlinu do něj posaďte a umístěte do domácího pařníčku nebo zakryjte igelitem.

Pak už zbývá jen zalévat měkkou vodou, mlžit, důkladně větrat a čekat, až vyrazí nové, zdravé kořeny. Podrobně se o záchraně podobně postižených orchidejí dočtete v článku Jak pěstovat orchideje: když onemocní Phalaenopsis.

Co s houbami v substrátu

Jan Šoltys: V substrátu našich orchidejí se objevily nějaké houby. Rád bych věděl, zda jsou pro orchideje nebezpečné, jak se jich zbavit a zda je možné jejich výskytu nějak předejít.

poradna 18_3.JPG
Foto: Jan Šoltys

Odpověď: Kůrový substrát pro orchideje je přírodní materiál a je zcela přirozené, ulpí-li na kůře spóra některého z druhů hub. V teplém a vlhkém prostředí v květináči se pak probudí a začne se úspěšně rozrůstat. Jedinou prevencí je důkladná tepelná úprava kůry (v domácích podmínkách vaření či pečení).

Chemickou úpravu doporučit nemohu, protože riziko, že zbytek použité látky, jenž i po důkladném vypláchnutí zůstane nasáklý v kůře a pak negativně ovlivní vlastnosti substrátu, je zbytečně vysoké.

Přímé nebezpečí podobné houby pro orchidej nepředstavují, přesto při tak masivním rozšíření, jak je patrné na fotografii, rozhodně doporučuji rostlinu důkladně zbavit všeho substrátu a přesadit do nové, kvalitní směsi. Očištěné kořeny rostliny i vymytý květináč můžete opláchnout slabě růžovým roztokem hypermanganu.

Doporučujeme

Články odjinud