Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 16

Jak zacházet s novým hnojivem? Především opatrně. Zkoušejte a pozorujte. Příliš silná dávka totiž může orchidej poškodit i po jediném použití. Praskliny, skvrny, barevné změny: to vše může trápit listy vašeho Phalaenopsisu.

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Anomálie na listech

Veronika Briedlová: Na největším spodním listu Phalaenopsisu jsem objevila skvrny průhledné proti světlu. Část listu jsem raději odstřihla, ale bojím se, že je rostlina něčím napadená. Jinde jsem zatím skvrny nespatřila, orchidej vypadá zdravě, má zelené kořeny, rostou jí další a roste i nový list (ten je však ze spodní strany po stranách zahnědlý).

Dva listy má uprostřed prasklé a také mi připadá, že špičky listů jsou nahnědlé. Rostlina stojí na východním okně, jednou týdně ji na hodinu ponořím do dešťové či převařené vody, občas ji rosím. Před dvěma týdny jsem v rámci rosení začala jednou týdně používat hnojivo na orchideje. Slyšela jsem ale, že je lepší rostlinu do roztoku s hnojivem namáčet, je to pravda?  

poradna16_1.JPG
Foto: Veronika Briedlová  

Odpověď: Vaše orchidej vypadá velmi vitálně, má velký počet pevných, sytě zelených listů, dobře patrné jsou i pěkné kořeny s živými zelenými kořenovými špičkami, takže na životě zcela jistě ohrožena není. Podle všeho se jí dostává příkladné péče a žádnou pomoc nepotřebuje.

V dotazu zmiňujete tři různé anomálie na listech Phalaenopsisu (skvrny, barevné změny – zahnědnutí a praskliny). Vzhledem ke zmíněnému výbornému celkovému stavu rostliny se domnívám, že se ve všech případech jedná jen o drobné kosmetické vady na kráse, pro váš klid se na ně ale podívejme podrobněji.

Skvrny na spodním listu vypadají jako stopy po působení savého škůdce, jenž se snažil ve šťavnatých listech orchideje vyvrtat chodbičky. Stejně dobře se ale může jednat o následek běžného mechanického poškození.

Zdá se, že skvrny jsou zaschlé, nezvětšují se ani nemokvají a jejich počet se nezvyšuje. Proto se domnívám, že není žádného zásahu třeba. V případě, že byste pozorovala šíření choroby, bez obav odřízněte celý poškozený list – rostlina s tolika zdravými listy se s podobným zásahem bez problémů vyrovná.

Dále pak o Phalaenopsis pečujte jako o podobně postižené orchideje mnohokrát zmíněné v naší poradně. Nahlédněte třeba do té letošní dvanácté. Zahnědnutí, či spíše začervenání listů je pravděpodobně následek silnějšího oslunění v jarních měsících.

Mírná změna barvy nevadí, přímé sluneční světlo v poledních hodinách (nejpozději po jedenácté dopolední) je však třeba vždy zastínit. Praskliny na listech mohou být projevem nedostatku draslíku (K) coby jednoho ze základních stavebních prvků, jenž má na starost zpevnění rostlinných pletiv, celkový zdravotní stav a odolnost rostliny.

poradna16_2.JPG
Foto: Veronika Briedlová  

Drobné nešířící se praskliny u starších orchidejí, jaké jsou patrné na přiložených fotografiích, ale bývají nejčastěji běžným a neškodným projevem stárnutí listů Phalaenopsisů v prostředí s nižší vzdušnou vlhkostí.

Při použití nového nevyzkoušeného hnojiva je na místě především opatrnost. Ať už návod na etiketě praví cokoli, doporučuji dávkovat maximálně 1 až 2 mililitry hnojiva na litr měkké vody. Po přihnojení orchidej pečlivě sledujte.

Na pozitivní změny v podobě bohatého kvetení či prudkého nárůstu listů či kořenů si pár týdnů počkáte. Negativní reakce v oblasti kořenů (zčernání špiček) a listů (skvrny, povadnutí) se ale projeví v krátkém čase. V takovém případě je vhodné hnojení zcela vysadit.

Většina hnojiv je určena k běžné zálivce prolitím (vždy do vlhkého substrátu), některá lze současně použít i k mlžení na list. Dlouhodobé namáčení v hnojivém roztoku doporučit nemohu – delší pobyt v koncentrovaném roztoku může nevratně poškodit citlivé špičky kořenů.

Lepkavá bílá pavučina signalizuje škůdce

Lidka Krsková: Vloni jsem dostala tři orchideje, všechny pěkně kvetly. Po odkvětu jsem jim seřízla stonek a během zimy se zelené listy obalily bílou lepkavou pavučinou. Dvakrát jsem je stříkala insekticidem, ale pavučinky se znovu objevují. Od loňského léta, kdy poprvé kvetly, už nekvetou.

Nasadily nové zelené listy, ale žádný stonek pro květ. Snažím se je zalévat jednou týdně: pořádně proliji, vodu sliji a do dalšího zalévání nechám pořádně vyschnout. Přihnojuji hnojivem pro orchideje. Nevím tedy, kde dělám chybu.

Odpověď: Bílá lepkavá pavučina vždy značí přítomnost nějakého savého škůdce. Jeho bližší specifikace ani není třeba, protože postup při likvidaci celé této skupiny je shodný. Nahlédněte do článku  Jak pěstovat orchideje: posedmé nad čtenářskými dotazy či Listopadová poradna pro začínající pěstitele 2, kde najdete všechny potřebné informace.

A proč rostliny nekvetou? Některé Phalaenopsisy si mezi kvetením dopřejí i roční přestávku, není to nic neobvyklého. Je možné, že vaše rostliny, oslabené bojem se škůdci, prozatím na kvetení nemají dostatek sil. Zkontrolujte složení používaného hnojiva. Pro podporu kvetení by mělo mít výrazně vyšší podíl fosforu (P).

Phalaenopsisy kvetou obvykle ve dvou vlnách: zimní a letní. Stvoly pro zimní vlnu kvetení začínají rašit koncem léta. Zbavte své orchideje škůdců, dopřejte jim vhodnou výživu, vzdušné polostinné stanoviště, mírný noční pokles teplot a jistě vás v zimě potěší květem.

A rada na závěr? Pořádně vyschlý substrát, jak píšete ve vašem dotazu, je pro orchideje jako pro rostliny milující vlhko nevhodný. Substrát by měl být velmi vzdušný a před každou další zálivkou důkladně proschnout, úplné sucho orchidejím ale nesvědčí, to je spíš pro kaktusy…

Doporučujeme

Články odjinud