5
Fotogalerie

Jak pěstovat orchideje: poradna pro začínající pěstitele 12

Skvrny nejrůznějšího původu na dužnatých listech orchideje Phalaenopsis sužují mnoho začínajících pěstitelů. Přesnou příčinu lze odhalit jen těžko, postup záchrany rostlin je ale vždy podobný. A jak je to u Vand?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Žloutnutí Vandy

Monika Horáková: Koupila jsem si na výstavě orchidejí rostlinu rodu Vanda. Mám ji asi měsíc a krásně kvete, ale začíná žloutnout a tvoří se na ní tmavé fleky. Mám ji pověšenou u okna v obývacím pokoji, kam svítí slunce dopoledne, a toho času ji zastiňuji roletou.

Každý druhý den ji rosím (i kořeny) a jednou týdně ji na půl hodiny namáčím do vany, aby nasála vodu. Ale žloutne opakovaně. Můžete mi prosím poradit, jak o ni pečovat a jak zastavit žloutnutí listů?

poradna12_1.jpg
Foto: Monika Horáková  

Odpověď: Myslím, že vaše orchidej není nijak vážně ohrožena. Větší část listů má zdravou, tmavě zelenou barvu. Žloutnoucí list je nad odstřiženým květním stvolem. Některé Vandy mají tendenci odspoda vyholovat – zbavovat se listů, jiné, stejně jako ta vaše, shazují listy v okolí starých květních stvolů.

I když postižený list po čase odpadne, tmavé skvrny ani žloutnutí další listy obvykle nepostihují, takže se jedná jen o jakousi drobnou vadu na kráse, která pro rostlinu není nebezpečná. Přesto doporučuji věnovat při zálivce zvýšenou pozornost úžlabí listů, kde by nikdy neměla zůstat voda!

poradna12_2.jpg
Foto: Monika Horáková  

Kořeny na fotografii jsou poněkud sušší, nevidím žádné zelené špičky, takže doporučuji výrazně zvýšit přísun vlhkosti. Intenzivněji (tedy tak, aby z kořenů viditelně stékala voda a jejich povrch změnil barvu z šedavé na zelenavou podobně jako při namáčení) mlžte především kořeny. Mlžení listů není nutné.

Rosení či namáčení provádějte každý den, v horkých dnech i opakovaně! Vandy patří k orchidejím s vysokými nároky na světlo, takže nestíněné dopolední slunce (ne déle než do 11 hodin) rostlině můžete bez obav dopřát.

poradna12_3.jpg
Foto: Monika Horáková

Další podrobnosti k péči najdete v předchozích poradnách (číslo 6 a číslo 11) i v článku Jak pěstovat orchideje: tentokrát Vanda. Pro Vandy, vzhledem k jejich nestandardnímu pěstování s volnými kořeny, platí více než pro jiné orchideje, že před nákupem by si pěstitel měl důkladně prostudovat jejich nároky a zvážit, zda je schopen jim vyhovět.

Skvrny na listech

Jana Steinbachová: Jsem začínající pěstitel orchidejí. Občas je mírně zaliji, ale spíše jsem rosila rozprašovačem. Rostliny zatím krásně kvetou, ale na listech se objevily hnědobílé skvrny.  

Mám také jednu orchidej, která má listy bez skvrn, zdravé, ale květy jsou zvadlé a lehce suché. Možná jsem rostlinu přelila. Moc prosím o radu, zda je možno ještě rostlinky zachránit a jak jim poskytnout potřebnou pomoc.

poradna12_4.jpg
Foto: Jana Steinbachová

Odpověď: Velká škoda, že nemáme k dispozici celkový snímek poškozené rostliny. I přesné umístění skvrn na jejích listech totiž může napomoci při hledání příčiny. Velmi podobně se u orchidejí projevuje výrazné popálení od slunce.

Posuďte sama, zda právě nejsilněji postižená místa byla vystavena slunečním paprskům. Fotografii sluncem vyběleného listu Phalaenopsisu společně s popisem příčin a možných důsledků tohoto problému naleznete v článku Jak pěstovat orchideje: rady na květen a červen.

Co trápí orchidej se zvadlými, lehce suchými květy, bez fotografie určit neumím. Přelití to ale pravděpodobně nebude. Na dlouhodobé přemokření phaly nejčastěji reagují uhnitím kořenů, které se navenek nejdříve projeví zřetelným vadnutím zelených listů.

Květy obvykle opadávají na konci kvetení jako přirozeně odkvetlé, nebo předčasně jako následek vychýlení z rovnováhy – šoku, který rostlina utrpěla. Může se jednat třeba o nachlazení příliš studeným vzduchem při větrání či o nadměrné oslunění.

Pro získání dalších potřebných informací doporučuji prostudovat úvodní díly seriálu Jak pěstovat orchideje, jež se podrobně věnují právě pěstování Phalaenopsisů, a také Orchidejové poradny pro začínající pěstitele, kde je péče o rostliny se skvrnami na listech velmi častým tématem. Nahlédněte i do odpovědi k následujícímu dotazu.

Propadání listových pletiv

Lucie Kynclová: Přes dva roky pěstuji orchideje Phalaenopsis, mám jich celkem šest. Nyní jsem ale objevila na listech jedné z nich zvláštní skvrny. Vypadá to skoro tak, jako by byl list uvnitř uhnilý.

Rostlinu zalévám pravidelně jednou za týden ponořením do vody, jednou za dva týdny přidávám hnojivo pro orchideje. Má krásné, tuhé listy (až na poškozená místa). Bojím se, aby mi neuhynula.

poradna12_5.jpg
Foto: Lucie Kynclová

Jedná se o typický projev propadání listových pletiv. Příčin může být mnoho (bakteriální choroba, významný výkyv v pěstebních podmínkách – hnojení, mechanické poškození či nadměrné oslunění). Bez bližší analýzy se přesný důvod vzniku tohoto poškození určit nedá.

Jaký je tedy další postup? Stejný jako u jakékoli jiné skvrny na listech orchidejí. V případě, že se skvrna nešíří ani nezvětšuje, není žádný zásah třeba. Rostlinu ale pečlivě sledujte, držte v suchu a teple a důkladně přistiňujte. Poškozený list pravděpodobně zežloutne a opadne dříve než ostatní, onemocnění ale nebude postupovat. U propadu pletiv je to nejobvyklejší.

Bude-li se skvrna zvětšovat, odřízněte postiženou část listu společně se zhruba dvěma centimetry zdravé tkáně, pro dezinfekci řez zaprašte drceným černým uhlím. Orchidej můžete preventivně ošetřit některým ze systémových fungicidů (Previcur). Další tipy, jak pomoci podobně postiženým rostlinám, najdete i v letošní první poradně.

Doporučujeme

Články odjinud