vytisknout velikost písma Jak pěstovat nenáročný rozrazil

Rozrazil je ideální rostlina pro slunnou zahradu či balkon. Různorodost druhů spolu s pestrou paletou barev umožňují pěstitelům velký výběr. Navíc je tato trvalka poměrně nenáročná na pěstování a až na výjimky i mrazuvzdorná.

Rozrazil (Veronica) tvoří početnou rodinu, jejíž členové se liší vzrůstem, tvarem i květenstvím. Dopřejete-li rozrazilům dostatek slunce, můžete jednotlivými druhy osázet takřka celou zahradu. Nízké druhy vyniknou na skalce, střední v kombinaci s letničkami a vysoké jako solitéry.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro původní rozrazily je tradiční modrá barva, vyšlechtěné kultivary se mohou pochlubit daleko větší barevnou škálou; foto: zahradnictvi-petr

Nápadné i nenápadné příbuzenstvo  

Oproti šlechtěným mají polní druhy rozrazilu často neatraktivní vzhled a nenápadné květy, takže je ve volné přírodě snadno přehlédnete. Nejrozšířenějším původním druhem u nás je rozrazil rezekvítek, drobná bylina s modrými kvítky, jež svou hojností působí na leckteré zahrádce potíže jako plevel.

Vraťme se však k druhům, které si právem získaly pozornost zahradníků i zahrádkářů. K nejvděčnějším patří nízké, kobercovitě rostoucí rozrazily. Uplatní se nejen na zmiňovaných skalkách, ale také na suchých zídkách či jako půdokryvné rostliny.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro své barevné květy je v kombinaci s kameny nepřehlédnutelný 

Středně vysoké druhy, tvořící husté trsy s květy uspořádanými v drobnějších i nápadných klasech nejlépe vyniknou na záhonech ve společnosti trvalek i letniček s obdobnými nároky na pěstování. Velmi pěkné kombinace vytvářejí například s levandulí, mákem, šantou, kokardou, diviznou, šalvějí, kopretinou, řebříčkem či hvozdíkem. 

Nejvyšší rozrazily mohou vytvářet na záhonu pozadí pro nižší květiny, stejně tak se budou dobře vyjímat před zídkami a ploty, kde potlačí jejich nudnou jednolitou plochu.  

Klepněte pro větší obrázek
Vyšší rozrazily se uplatní například před zídkami, se kterými výborně kontrastují  
NázevBarva květuUmístěníMrazu- vzdornostVýška
Veronica armenamodráslunce-34 °C10 cm
Veronica armena 'Rosea'růžováslunce-34 °C10 cm
Veronica austriaca 'Crater Lake Blue'modráslunce-29 °C35–50 cm
Veronica gentianoidesmodráslunce-34 °C25–35 cm
Veronica gentianoides 'Variegata'modráslunce-34 °C25– 35 cm
Veronica longifolia 'MadameMercier'modráslunceodolná5 cm
Veronica longifolia 'Schneeriesin'modrá, bíláslunceodolná70–100 cm
Veronica pinnata 'Blue Feathers'světle modráslunce-34 °C30 cm
Veronica prostrata 'Aztec Gold'modrápolostín-28 °C10 cm
Veronica prostrata 'Mrs. Holt'růžováslunce-28 °C10 cm
Veronica repens Clariol ex DC.světle modrá, bílá, růžovásluncenesnáší holomráz2–10 cm
Veronica spicatamodrá, růžová, bíláslunceodolná40 cm
Veronica spicata 'Nana'modráslunce, zásaditější půdaodolná12 cm
Veronica surculosarůžováslunceodolná10 cm
Veronica teucriummodráslunce i polostínodolná25 cm
Veronica virginica 'Albo-Rosea'bílorůžováslunce, vlhčí půdaodolná150 cm

Kdy se dočkáte květů?  

Rozrazily dokáží zkrášlovat zahrádku od jara do podzimu. Časně kvetoucí druhy začínají kvést v dubnu, nejvíce jich ale kvete v květnu a červenci. Jsou mezi nimi i odrůdy kvetoucí až do konce léta. Při dobrých pěstitelských podmínkách a teplých podzimních dnech vás mohou překvapit ještě dávkou pozdních květů.  

I nenáročnost má své meze  

Všechny druhy rozrazilu patří k velmi nenáročným rostlinám, přesto i ony mohou při špatných podmínkách živořit. Paradoxně jim může škodit také přílišná péče.  

Klepněte pro větší obrázek
I když jsou mnohé rozrazily z přírody zvyklé na obtížné podmínky, aby vytvořily husté trsy a nasadily na květ, potřebují alespoň základní péči

Rozrazily bez rozdílu chtějí světlé, případně lehce zastíněné místo, například před vyššími rostlinami, které během dne vytvářejí občasný stín. Úpal jim příliš neprospívá.  

Půdu potřebují výživnou, lehčí, dobře propustnou, nejlépe hlinitopísčitou. Druh od druhu se ovšem liší nároky na její vlhkost. Zatímco rozrazil klasnatý si libuje v suché půdě, dlouholistý upřednostňuje půdu vlhčí.  

Velkým plusem těchto trvalek je mrazuvzdornost až do velmi nízkých teplot okolo minus třiceti stupňů. Ale i mezi nimi najdete druhy, které si s mrazem zcela neporadí. Například Veronica repens snadno vymrzá během holomrazů, a potřebuje proto na zimu dobrou přikrývku z chvojí.  

Vody hojně, výživy méně  

Vlhkomilné druhy potřebují zajistit pravidelný přísun vláhy. V době květu a v horkém létě vyžadují dostatečnou zálivku i suchomilné druhy. Nejvhodnější je zálivka večerní, kdy nehrozí, že se voda sluncem příliš zahřeje.  

Zato s hnojením musíte u rozrazilu opatrně. Přílišné a časté dávky vedou k řídnutí a rychlému stárnutí rostliny a k nevzhledně vytáhlým lodyhám.  

Aby se rozrazil ze zahrad neztratil  

Rozrazily nepatří k dlouhověkým trvalkám. Myslete na to dříve, než vám začnou pomalu ze zahrady mizet. K udržení počtu mladých, aktivních rostlin stačí rozdělit po pár letech větší trsy a rozsadit je na více míst.  

Klepněte pro větší obrázek
Drobnější trsy můžete po čase přesadit na nové místo, nebo jim přidat novou výživnou zeminu

Pokud jsou některé rostliny delší dobu drobné a dobře se nevyvíjí, změňte jejich stanoviště a přesaďte je do nové, výživné půdy, případně jim ji alespoň přisypte. Budete-li kupovat nové exempláře rozrazilu, vězte, že ceny se pohybují od třiceti do padesáti korun za kus.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |