vytisknout velikost písma Jak pěstovat mangold

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicla) u nás není příliš znám, ačkoliv se jedná o chuťově zajímavou rostlinu s množstvím vitaminu C. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae), tudíž je příbuzný s řepou. Poradíme vám, jak jej pěstovat.

Historie mangoldu je poměrně bohatá – s jeho pěstováním, šlechtěním  a popisováním začali už obyvatelé starého Egypta. Dnes se mangold pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy nahrazují špenát, řapíky chřest.  

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Na záhoně i v pařeništi  

Semeno mangoldu klíčí velmi dobře jak v pařeništi, tak ve volné půdě. V pařeništi předpěstovávejte především řapíkaté kultivary mangoldu, které jsou náročnější na teplo.  

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Listový mangold vysejte v dubnu přímo na záhon. Pokud se vám podařilo vysít jej hustě, po vyklíčení mladé rostlinky vyjednoťte a přepikýrujte. Trvá zhruba tři týdny až měsíc, než mangold doroste do stadia, v němž je s ním možné manipulovat.  

Klepněte pro větší obrázek
Některé odrůdy se dají využít pro sklizeň listů i řapíků

Teplo a dostatek živin  

Mangold není náročný na pěstování. Bohatě mu postačuje umístění v závětrné poloze a má rád kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin. Pravidelná zálivka je samozřejmostí. Na místech, jež jsou bičována dešti a na něž svítí přímé slunce, se mangoldům příliš nedaří.  

Klepněte pro větší obrázek
Listy mangoldu patří do salátů a pomazánek, řapíky jsou lahůdkou  

Při správné péči můžete velmi brzy po přepikýrování sklízet, protože sazenice rostou jako z vody a vytváří dostatek listů nebo řapíků. Při dlouhotrvajícím sklízení listů si jiště povšimnete toho, že rostliny začnou zhruba v srpnu vybíhat do květu. 
 

Tato vyvíjející se květenství pravidelně odstraňujte, aby rostliny věnovaly všechnu energii tvorbě listů, nikoli květů. Mangold se kvetením neuvěřitelně rychle vyčerpává, což vede k úplnému zastavení tvorby olistění.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Rhubarb Chard'  

Sklizeň ukončete někdy v polovině měsíce října, kdy se listy tvoří už jen velmi pomalu. Rostliny ponechte na stávajícím místě, je totiž možné, že na jaře znovu obrazí a porostou dál. Proti vymrznutí je můžete ochránit nahrnutím zeminy ke kořenům a zakrytím pomocí průtažné folie a chvojí.  

Odrůd není moc  

Kultivary 'Lucculus' (s bílými řapíky) a 'Rhubarb Chard' (s řapíky červenými) lze využít nejen pro sklizeň listů, ale i řapíků, které jsou široké až šest centimetrů. Poslední z odrůd, nazvaná 'Perpetual Spinach', je náhražkou špenátu – poskytuje pouze silné listy.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Lucculus'  

Na nemoci ani škůdce netrpí  

Ze škůdců napadajících mangold mohu zmínit snad jen mšice. Postižené jedince poznáte podle silně zkroucených, případně deformovaných listů. Přítomnost mravenců mšice téměř vždy prozradí. Velmi silně napadené exempláře mohou i zakrnět, pokud se jim nedostane včasné a rychlé pomoci.  

Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou nebo chemickými prostředky na bázi insekticidů. Je nutné rostlinu postříkat celou, protože tito škůdci neobývají jen jednu její část – mravenci je roznesou široko daleko od místa původního výskytu.  

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají zdravé rostliny; mají silné řapíky a lesklé a velké listy  

Hniloba kořenů mangoldu je způsobená velmi špatnou péčí – častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země. Hnijící kořeny prakticky nelze nijak zachránit, následkem takovéhoto zacházení s vegetací je její úhyn.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |