vytisknout velikost písma Jak pěstovat mangold

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicla) u nás není příliš znám, ačkoliv se jedná o chuťově zajímavou rostlinu s množstvím vitaminu C. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae), tudíž je příbuzný s řepou. Poradíme vám, jak jej pěstovat.

Historie mangoldu je poměrně bohatá – s jeho pěstováním, šlechtěním  a popisováním začali už obyvatelé starého Egypta. Dnes se mangold pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy nahrazují špenát, řapíky chřest.  

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Na záhoně i v pařeništi  

Semeno mangoldu klíčí velmi dobře jak v pařeništi, tak ve volné půdě. V pařeništi předpěstovávejte především řapíkaté kultivary mangoldu, které jsou náročnější na teplo.  

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Listový mangold vysejte v dubnu přímo na záhon. Pokud se vám podařilo vysít jej hustě, po vyklíčení mladé rostlinky vyjednoťte a přepikýrujte. Trvá zhruba tři týdny až měsíc, než mangold doroste do stadia, v němž je s ním možné manipulovat.  

Klepněte pro větší obrázek
Některé odrůdy se dají využít pro sklizeň listů i řapíků

Teplo a dostatek živin  

Mangold není náročný na pěstování. Bohatě mu postačuje umístění v závětrné poloze a má rád kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin. Pravidelná zálivka je samozřejmostí. Na místech, jež jsou bičována dešti a na něž svítí přímé slunce, se mangoldům příliš nedaří.  

Klepněte pro větší obrázek
Listy mangoldu patří do salátů a pomazánek, řapíky jsou lahůdkou  

Při správné péči můžete velmi brzy po přepikýrování sklízet, protože sazenice rostou jako z vody a vytváří dostatek listů nebo řapíků. Při dlouhotrvajícím sklízení listů si jiště povšimnete toho, že rostliny začnou zhruba v srpnu vybíhat do květu. 
 

Tato vyvíjející se květenství pravidelně odstraňujte, aby rostliny věnovaly všechnu energii tvorbě listů, nikoli květů. Mangold se kvetením neuvěřitelně rychle vyčerpává, což vede k úplnému zastavení tvorby olistění.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Rhubarb Chard'  

Sklizeň ukončete někdy v polovině měsíce října, kdy se listy tvoří už jen velmi pomalu. Rostliny ponechte na stávajícím místě, je totiž možné, že na jaře znovu obrazí a porostou dál. Proti vymrznutí je můžete ochránit nahrnutím zeminy ke kořenům a zakrytím pomocí průtažné folie a chvojí.  

Odrůd není moc  

Kultivary 'Lucculus' (s bílými řapíky) a 'Rhubarb Chard' (s řapíky červenými) lze využít nejen pro sklizeň listů, ale i řapíků, které jsou široké až šest centimetrů. Poslední z odrůd, nazvaná 'Perpetual Spinach', je náhražkou špenátu – poskytuje pouze silné listy.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Lucculus'  

Na nemoci ani škůdce netrpí  

Ze škůdců napadajících mangold mohu zmínit snad jen mšice. Postižené jedince poznáte podle silně zkroucených, případně deformovaných listů. Přítomnost mravenců mšice téměř vždy prozradí. Velmi silně napadené exempláře mohou i zakrnět, pokud se jim nedostane včasné a rychlé pomoci.  

Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou nebo chemickými prostředky na bázi insekticidů. Je nutné rostlinu postříkat celou, protože tito škůdci neobývají jen jednu její část – mravenci je roznesou široko daleko od místa původního výskytu.  

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají zdravé rostliny; mají silné řapíky a lesklé a velké listy  

Hniloba kořenů mangoldu je způsobená velmi špatnou péčí – častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země. Hnijící kořeny prakticky nelze nijak zachránit, následkem takovéhoto zacházení s vegetací je její úhyn.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A