vytisknout velikost písma Jak pěstovat mangold

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicla) u nás není příliš znám, ačkoliv se jedná o chuťově zajímavou rostlinu s množstvím vitaminu C. Botanicky se řadí do čeledi merlíkovitých (Chenopodiaceae), tudíž je příbuzný s řepou. Poradíme vám, jak jej pěstovat.

Historie mangoldu je poměrně bohatá – s jeho pěstováním, šlechtěním  a popisováním začali už obyvatelé starého Egypta. Dnes se mangold pěstuje pro listy a řapíky, přičemž listy nahrazují špenát, řapíky chřest.  

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Chutná vám mangold? Vyzkoušejte i čtyřboč neboli novozélandský špenát

Na záhoně i v pařeništi  

Semeno mangoldu klíčí velmi dobře jak v pařeništi, tak ve volné půdě. V pařeništi předpěstovávejte především řapíkaté kultivary mangoldu, které jsou náročnější na teplo.  

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Nezapomeňte: výsev zeleniny na záhony má svá pravidla

Listový mangold vysejte v dubnu přímo na záhon. Pokud se vám podařilo vysít jej hustě, po vyklíčení mladé rostlinky vyjednoťte a přepikýrujte. Trvá zhruba tři týdny až měsíc, než mangold doroste do stadia, v němž je s ním možné manipulovat.  

Klepněte pro větší obrázek
Některé odrůdy se dají využít pro sklizeň listů i řapíků

Teplo a dostatek živin  

Mangold není náročný na pěstování. Bohatě mu postačuje umístění v závětrné poloze a má rád kvalitní půdy, které disponují dostatkem živin. Pravidelná zálivka je samozřejmostí. Na místech, jež jsou bičována dešti a na něž svítí přímé slunce, se mangoldům příliš nedaří.  

Klepněte pro větší obrázek
Listy mangoldu patří do salátů a pomazánek, řapíky jsou lahůdkou  

Při správné péči můžete velmi brzy po přepikýrování sklízet, protože sazenice rostou jako z vody a vytváří dostatek listů nebo řapíků. Při dlouhotrvajícím sklízení listů si jiště povšimnete toho, že rostliny začnou zhruba v srpnu vybíhat do květu. 
 

Tato vyvíjející se květenství pravidelně odstraňujte, aby rostliny věnovaly všechnu energii tvorbě listů, nikoli květů. Mangold se kvetením neuvěřitelně rychle vyčerpává, což vede k úplnému zastavení tvorby olistění.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Rhubarb Chard'  

Sklizeň ukončete někdy v polovině měsíce října, kdy se listy tvoří už jen velmi pomalu. Rostliny ponechte na stávajícím místě, je totiž možné, že na jaře znovu obrazí a porostou dál. Proti vymrznutí je můžete ochránit nahrnutím zeminy ke kořenům a zakrytím pomocí průtažné folie a chvojí.  

Odrůd není moc  

Kultivary 'Lucculus' (s bílými řapíky) a 'Rhubarb Chard' (s řapíky červenými) lze využít nejen pro sklizeň listů, ale i řapíků, které jsou široké až šest centimetrů. Poslední z odrůd, nazvaná 'Perpetual Spinach', je náhražkou špenátu – poskytuje pouze silné listy.  

Klepněte pro větší obrázek
Kultivar 'Lucculus'  

Na nemoci ani škůdce netrpí  

Ze škůdců napadajících mangold mohu zmínit snad jen mšice. Postižené jedince poznáte podle silně zkroucených, případně deformovaných listů. Přítomnost mravenců mšice téměř vždy prozradí. Velmi silně napadené exempláře mohou i zakrnět, pokud se jim nedostane včasné a rychlé pomoci.  

Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou nebo chemickými prostředky na bázi insekticidů. Je nutné rostlinu postříkat celou, protože tito škůdci neobývají jen jednu její část – mravenci je roznesou široko daleko od místa původního výskytu.  

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají zdravé rostliny; mají silné řapíky a lesklé a velké listy  

Hniloba kořenů mangoldu je způsobená velmi špatnou péčí – častým zaléváním velkými dávkami vody, případně zasazením mladé rostliny do trvale zamokřené země. Hnijící kořeny prakticky nelze nijak zachránit, následkem takovéhoto zacházení s vegetací je její úhyn.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |