Místo borovic, jedlí a smrků se v Číně na Vánoce zdobí nejmenší citrus na světě – kumkvat. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů.
V Asii je kumkvat tradiční dekorací novoročních svátků
Kumkvat pochází z jihovýchodní části hornaté Číny, kde se pěstuje kvůli svým vynikajícím plodům a jako ozdobný stromek, jenž je právě symbolem vánoční nálady. Týden či dva před samotným začátkem nového roku se na ulicích objeví prodavači mandarinek – nejen plodů, ale i samotných rostlin bohatě obalených mandarinkami, které podle pověry přinášejí štěstí tak, jako naše jmelí.
Keříky kumkvatů symbolizují také bohatství, neboť v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.
Kumkvat je citrus vhodný pro malé byty
Kumkvat vejčitý (Fortunella margarita) je pomalu rostoucí rostlina, která tvoří hustý stálezelený keř vysoký 2 až 4 m (ale to už jsou opravdu velmi staré rostliny). Mladé větvičky jsou hranaté a někdy mají v paždí listů trny. Střídavé tmavozelené lesklé listy mají kopinatý tvar, na okraji od báze jsou po střed listy jemně zoubkované, hustě pokryté žlázkami a po rozemnutí voní po citronu. Květy jsou drobné, bílé, oboupohlavní, sladce vonící a vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech po čtyřech v paždí listů.
Kumkvat je subtropická rostlina, která upřednostní vyšší teploty a výživnou půdu s pravidelnou zálivkou. Během vegetačního období vyžadují rostliny v první fázi vývinu plodů teploty 20 až 24 ° C. Pro dozrání stačí teplota okolo 16 ° C. Rostliny totiž v době nasazených plodů vyžadují chladné přezimování.
Lahodné plody slupnete jako malinu
Plody kumkvatu odpovídají svou stavbou citrusům, jsou však menší a vejčitého tvaru, tři až čtyři centimetry dlouhé. Šťavnatá sladkokyselá dužina je rozdělena na 3 - 6 dílků. Plody obsahují tři relativně velká semena.
Jak se jí kumkvat
Plody se i se sladkou slupkou konzumují syrové jako ovoce nebo se přidávají nakrájené na plátky jako dekorativní přísada do ovocných salátů. Celé plody se zpracovávají na lahodné marmelády, želé a čatní. Kumkvat lze také kandovat či zavařovat s cukrem nebo s kořením nasladkokyselo.
Čerstvé a sladké plody kumkvatu jsou nízkokalorické, neboť 100 g ovoce obsahuje pouze 71 kalorií. Jsou však neuvěřitelně bohatým zdrojem zdravé vlákniny, antioxidantů a minerálů, jako je vápník, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek a vitaminy A, B, C a E .
Kumkvat v láhvi
Na řeckém ostrově Korfu z kumkvatu připravují výborné likéry. Jeden je oranžový a vyrábí se z kůry ovoce. Druhý je světle žlutý. Ten se připravuje z dužiny kumkvatu. Až se v létě vypravíte na Korfu, zastavte se na ochutnávku v palírně blízko obce Nymfes, která se nachází na severozápadě ostrova. Nebudete litovat – likér si získal světovou pověst, a je dokonce chráněn ochrannou známkou.