vytisknout velikost písma Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

Místo borovic, jedlí a smrků se v Číně na Vánoce zdobí nejmenší citrus na světě – kumkvat. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů.
Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

V Asii je kumkvat tradiční dekorací novoročních svátků

Kumkvat pochází z jihovýchodní části hornaté Číny, kde se pěstuje kvůli svým vynikajícím plodům a jako ozdobný stromek, jenž je právě symbolem vánoční nálady. Týden či dva před samotným začátkem nového roku se na ulicích objeví prodavači mandarinek – nejen plodů, ale i samotných rostlin bohatě obalených mandarinkami, které podle pověry přinášejí štěstí tak, jako naše jmelí.

Keříky kumkvatů symbolizují také bohatství, neboť v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Kumkvat je citrus vhodný pro malé byty

Kumkvat vejčitý (Fortunella margarita) je pomalu rostoucí rostlina, která tvoří hustý stálezelený keř vysoký 2 - 4 m (Ale to už jsou opravdu velmi staré rostliny). Mladé větvičky jsou hranaté a někdy mají v paždí listů trny. Střídavé tmavozelené lesklé listy mají kopinatý tvar, na okraji od báze jsou po střed listy jemně zoubkované, hustě pokryté žlázkami a po rozemnutí voní po citronu. Květy jsou drobné, bílé, oboupohlavní, sladce vonící a vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech po čtyřech v paždí listů.

Kumkvat je subtropická rostlina, která upřednostní vyšší teploty a výživnou půdu s pravidelnou zálivkou. Během vegetačního období vyžadují rostliny v první fázi vývinu plodů teploty 20 až 24 ° C. Pro dozrání stačí teplota okolo 16 ° C. Rostliny totiž v době nasazených plodů vyžadují chladné přezimování.

Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

Lahodné plody slupnete jako malinu

Plody kumkvatu odpovídají svou stavbou citrusům, jsou však menší a vejčitého tvaru, tři až čtyři centimetry dlouhé. Šťavnatá sladkokyselá dužina je rozdělena na 3 - 6 dílků. Plody obsahují tři relativně velká semena.

Plody se i se sladkou slupkou konzumují syrové jako ovoce nebo se přidávají nakrájené na plátky jako dekorativní přísada do ovocných salátů. Celé plody se zpracovávají na lahodné marmelády, želé a čatní. Kumkvat lze také kandovat či zavařovat s cukrem nebo s kořením nasladkokyselo.

Čerstvé a sladké plody kumkvatu jsou nízkokalorické, neboť 100 g ovoce obsahuje pouze 71 kalorií. Jsou však neuvěřitelně bohatým zdrojem zdravé vlákniny, antioxidantů  a minerálů, jako je vápník, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek a vitaminy A, B, C a E .

Exotické ovoce nejen na talíři

Exotické ovoce nejen na talíři

Kumkvat v láhvi

Na řeckém ostrově Korfu z kumkvatu připravují výborné likéry. Jeden je oranžový a vyrábí se z kůry ovoce. Druhý je světle žlutý. Ten se připravuje z dužiny kumkvatu. Až se v létě vypravíte na Korfu, zastavte se na ochutnávku v palírně blízko obce Nymfes, která se nachází na severozápadě ostrova. Nebudete litovat – likér si získal světovou pověst, a je dokonce chráněn ochrannou známkou.

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |