vytisknout velikost písma Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

Místo borovic, jedlí a smrků se v Číně na Vánoce zdobí nejmenší citrus na světě – kumkvat. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů.
Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

V Asii je kumkvat tradiční dekorací novoročních svátků

Kumkvat pochází z jihovýchodní části hornaté Číny, kde se pěstuje kvůli svým vynikajícím plodům a jako ozdobný stromek, jenž je právě symbolem vánoční nálady. Týden či dva před samotným začátkem nového roku se na ulicích objeví prodavači mandarinek – nejen plodů, ale i samotných rostlin bohatě obalených mandarinkami, které podle pověry přinášejí štěstí tak, jako naše jmelí.

Keříky kumkvatů symbolizují také bohatství, neboť v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Kumkvat je citrus vhodný pro malé byty

Kumkvat vejčitý (Fortunella margarita) je pomalu rostoucí rostlina, která tvoří hustý stálezelený keř vysoký 2 - 4 m (Ale to už jsou opravdu velmi staré rostliny). Mladé větvičky jsou hranaté a někdy mají v paždí listů trny. Střídavé tmavozelené lesklé listy mají kopinatý tvar, na okraji od báze jsou po střed listy jemně zoubkované, hustě pokryté žlázkami a po rozemnutí voní po citronu. Květy jsou drobné, bílé, oboupohlavní, sladce vonící a vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech po čtyřech v paždí listů.

Kumkvat je subtropická rostlina, která upřednostní vyšší teploty a výživnou půdu s pravidelnou zálivkou. Během vegetačního období vyžadují rostliny v první fázi vývinu plodů teploty 20 až 24 ° C. Pro dozrání stačí teplota okolo 16 ° C. Rostliny totiž v době nasazených plodů vyžadují chladné přezimování.

Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

Lahodné plody slupnete jako malinu

Plody kumkvatu odpovídají svou stavbou citrusům, jsou však menší a vejčitého tvaru, tři až čtyři centimetry dlouhé. Šťavnatá sladkokyselá dužina je rozdělena na 3 - 6 dílků. Plody obsahují tři relativně velká semena.

Plody se i se sladkou slupkou konzumují syrové jako ovoce nebo se přidávají nakrájené na plátky jako dekorativní přísada do ovocných salátů. Celé plody se zpracovávají na lahodné marmelády, želé a čatní. Kumkvat lze také kandovat či zavařovat s cukrem nebo s kořením nasladkokyselo.

Čerstvé a sladké plody kumkvatu jsou nízkokalorické, neboť 100 g ovoce obsahuje pouze 71 kalorií. Jsou však neuvěřitelně bohatým zdrojem zdravé vlákniny, antioxidantů  a minerálů, jako je vápník, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek a vitaminy A, B, C a E .

Exotické ovoce nejen na talíři

Exotické ovoce nejen na talíři

Kumkvat v láhvi

Na řeckém ostrově Korfu z kumkvatu připravují výborné likéry. Jeden je oranžový a vyrábí se z kůry ovoce. Druhý je světle žlutý. Ten se připravuje z dužiny kumkvatu. Až se v létě vypravíte na Korfu, zastavte se na ochutnávku v palírně blízko obce Nymfes, která se nachází na severozápadě ostrova. Nebudete litovat – likér si získal světovou pověst, a je dokonce chráněn ochrannou známkou.

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |