vytisknout velikost písma Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

Místo borovic, jedlí a smrků se v Číně na Vánoce zdobí nejmenší citrus na světě – kumkvat. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů.
Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

V Asii je kumkvat tradiční dekorací novoročních svátků

Kumkvat pochází z jihovýchodní části hornaté Číny, kde se pěstuje kvůli svým vynikajícím plodům a jako ozdobný stromek, jenž je právě symbolem vánoční nálady. Týden či dva před samotným začátkem nového roku se na ulicích objeví prodavači mandarinek – nejen plodů, ale i samotných rostlin bohatě obalených mandarinkami, které podle pověry přinášejí štěstí tak, jako naše jmelí.

Keříky kumkvatů symbolizují také bohatství, neboť v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Kumkvat je citrus vhodný pro malé byty

Kumkvat vejčitý (Fortunella margarita) je pomalu rostoucí rostlina, která tvoří hustý stálezelený keř vysoký 2 - 4 m (Ale to už jsou opravdu velmi staré rostliny). Mladé větvičky jsou hranaté a někdy mají v paždí listů trny. Střídavé tmavozelené lesklé listy mají kopinatý tvar, na okraji od báze jsou po střed listy jemně zoubkované, hustě pokryté žlázkami a po rozemnutí voní po citronu. Květy jsou drobné, bílé, oboupohlavní, sladce vonící a vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech po čtyřech v paždí listů.

Kumkvat je subtropická rostlina, která upřednostní vyšší teploty a výživnou půdu s pravidelnou zálivkou. Během vegetačního období vyžadují rostliny v první fázi vývinu plodů teploty 20 až 24 ° C. Pro dozrání stačí teplota okolo 16 ° C. Rostliny totiž v době nasazených plodů vyžadují chladné přezimování.

Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

Lahodné plody slupnete jako malinu

Plody kumkvatu odpovídají svou stavbou citrusům, jsou však menší a vejčitého tvaru, tři až čtyři centimetry dlouhé. Šťavnatá sladkokyselá dužina je rozdělena na 3 - 6 dílků. Plody obsahují tři relativně velká semena.

Plody se i se sladkou slupkou konzumují syrové jako ovoce nebo se přidávají nakrájené na plátky jako dekorativní přísada do ovocných salátů. Celé plody se zpracovávají na lahodné marmelády, želé a čatní. Kumkvat lze také kandovat či zavařovat s cukrem nebo s kořením nasladkokyselo.

Čerstvé a sladké plody kumkvatu jsou nízkokalorické, neboť 100 g ovoce obsahuje pouze 71 kalorií. Jsou však neuvěřitelně bohatým zdrojem zdravé vlákniny, antioxidantů  a minerálů, jako je vápník, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek a vitaminy A, B, C a E .

Kumkvat v láhvi

Na řeckém ostrově Korfu z kumkvatu připravují výborné likéry. Jeden je oranžový a vyrábí se z kůry ovoce. Druhý je světle žlutý. Ten se připravuje z dužiny kumkvatu. Až se v létě vypravíte na Korfu, zastavte se na ochutnávku v palírně blízko obce Nymfes, která se nachází na severozápadě ostrova. Nebudete litovat – likér si získal světovou pověst, a je dokonce chráněn ochrannou známkou.

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |