vytisknout velikost písma Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

Místo borovic, jedlí a smrků se v Číně na Vánoce zdobí nejmenší citrus na světě – kumkvat. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů.
Jak pěstovat kumkvat neboli zlatou mandarinku

V Asii je kumkvat tradiční dekorací novoročních svátků

Kumkvat pochází z jihovýchodní části hornaté Číny, kde se pěstuje kvůli svým vynikajícím plodům a jako ozdobný stromek, jenž je právě symbolem vánoční nálady. Týden či dva před samotným začátkem nového roku se na ulicích objeví prodavači mandarinek – nejen plodů, ale i samotných rostlin bohatě obalených mandarinkami, které podle pověry přinášejí štěstí tak, jako naše jmelí.

Keříky kumkvatů symbolizují také bohatství, neboť v čínštině je kumkvat nazýván zlatou mandarinkou.

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Kumkvat je citrus vhodný pro malé byty

Kumkvat vejčitý (Fortunella margarita) je pomalu rostoucí rostlina, která tvoří hustý stálezelený keř vysoký 2 - 4 m (Ale to už jsou opravdu velmi staré rostliny). Mladé větvičky jsou hranaté a někdy mají v paždí listů trny. Střídavé tmavozelené lesklé listy mají kopinatý tvar, na okraji od báze jsou po střed listy jemně zoubkované, hustě pokryté žlázkami a po rozemnutí voní po citronu. Květy jsou drobné, bílé, oboupohlavní, sladce vonící a vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech po čtyřech v paždí listů.

Kumkvat je subtropická rostlina, která upřednostní vyšší teploty a výživnou půdu s pravidelnou zálivkou. Během vegetačního období vyžadují rostliny v první fázi vývinu plodů teploty 20 až 24 ° C. Pro dozrání stačí teplota okolo 16 ° C. Rostliny totiž v době nasazených plodů vyžadují chladné přezimování.

Jak přijít na chuť kumquatu?

Jak přijít na chuť kumquatu?

Lahodné plody slupnete jako malinu

Plody kumkvatu odpovídají svou stavbou citrusům, jsou však menší a vejčitého tvaru, tři až čtyři centimetry dlouhé. Šťavnatá sladkokyselá dužina je rozdělena na 3 - 6 dílků. Plody obsahují tři relativně velká semena.

Plody se i se sladkou slupkou konzumují syrové jako ovoce nebo se přidávají nakrájené na plátky jako dekorativní přísada do ovocných salátů. Celé plody se zpracovávají na lahodné marmelády, želé a čatní. Kumkvat lze také kandovat či zavařovat s cukrem nebo s kořením nasladkokyselo.

Čerstvé a sladké plody kumkvatu jsou nízkokalorické, neboť 100 g ovoce obsahuje pouze 71 kalorií. Jsou však neuvěřitelně bohatým zdrojem zdravé vlákniny, antioxidantů  a minerálů, jako je vápník, měď, draslík, mangan, železo, selen a zinek a vitaminy A, B, C a E .

Exotické ovoce nejen na talíři

Exotické ovoce nejen na talíři

Kumkvat v láhvi

Na řeckém ostrově Korfu z kumkvatu připravují výborné likéry. Jeden je oranžový a vyrábí se z kůry ovoce. Druhý je světle žlutý. Ten se připravuje z dužiny kumkvatu. Až se v létě vypravíte na Korfu, zastavte se na ochutnávku v palírně blízko obce Nymfes, která se nachází na severozápadě ostrova. Nebudete litovat – likér si získal světovou pověst, a je dokonce chráněn ochrannou známkou.

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A