vytisknout velikost písma Jak pěstovat krokusy

Zima ještě hrozí sněhem a mrazem, pod zemí už se ale chystají jarní překvapení. Krokusy neboli šafrány rozzáří zahrady sytými i něžnými barvami hned poté, co na zbytcích sněhu odkvetou sněženky a vyklubou se talovíny. Jakou péči krokus potřebuje?

Krokusy jsou jednou z nejoblíbenějších jarních cibulovin. Myslím, že jistě i vás zaujaly ve skalkách a záhonech při jarních vycházkách. Pokud je zatím nemáte, neváhejte a pořiďte si je. Nákup vás nepřijde draho (často bývají nabízeny kolekce za opravdu výhodné ceny) a s pěstováním vlastně příliš starostí nezažijete. 

Klepněte pro větší obrázek

Jarní i podzimní překvapení

Krokus čili šafrán (Crocus) patří do čeledi kosatcovitých (Iridaceae), tedy je rostlinou hlíznatou, i když jeho podzemní orgány spíše připomínají cibulky. Většina krokusů z více než osmdesáti druhů kvete časně zjara, v období mezi březnem a koncem dubna.  

Krokusy můžete pěstovat i v nádobách!

Krokusy můžete pěstovat i v nádobách!

Rozhodnete-li se mít vlastní kvetoucí krokusy ještě letos, sáhněte po druzích kvetoucích na podzim – od září do října. V té době už budete mít jistě vybrány krokusy pro říjnovou výsadbu, abyste se příští jaro mohli pochlubit jejich barevnými skupinkami. 

Klepněte pro větší obrázek
Jarní směsici krokusů troška nepřehlednosti neuškodí 

Je toho jak šafránu…

Nemusíte mít obavy, že kultivarů krokusů je tak málo a jsou tak vzácné jako koření, které se z této rostliny získává. Šafrán je důležitou součástí směsí koření v indické a orientální kuchyni a jeho sklizeň je opravdu náročná.  

Udělejte si jarní výlet za šafrány

Udělejte si jarní výlet za šafrány

Vlastním kořením jsou sušené oranžové blizny, ručně sbírané. Na kilo koření je třeba více jak sto padesát tisíc květů, cena pak tomu odpovídá – pohybuje se kolem dvě stě šedesáti tisíc korun za kilogram.  

Pochopitelně že se nesbírají blizny z planě rostoucích rostlin; krokusy se pěstují na plantážích, a sice v oblasti Středomoří, hlavně ve Francii.  

Klepněte pro větší obrázek
Toužíte-li po čerstvém šafránu, sbírejte oranžové vršky blizen  

Jaké krokusy vybrat?

Krokusům se bude líbit na malé i velké zahradě, vysázet je můžete i do skalek. Lze je narychlit a pěstovat jako hrnkové rostliny. Takto narychlené kvetoucí krokusy se dají v květinářstvích koupit během zimy.  

Po odkvětu je nechte postupně zatahovat (omezením zálivky žloutnou listy), a jakmile se listy sami „pustí“, můžete hlízky z květináčů vybrat, očistit a nechat rychle zaschnout. Uchovejte je v suchu a vysázejte do volné půdy během října, zjara pak vykvetou s ostatními venku pěstovanými krokusy. 

Klepněte pro větší obrázek 

Při výběru hlízek k podzimní výsadbě se můžete rozhodnout pro velkokvěté kultivary, v nabídce jsou i vícekvěté kultivary krokusů drobnokvětých, případně najdete odrůdy botanických šafránů, vhodných obzvláště do skalek. 

Velkokvěté krokusy

Nápadně kvetoucí šafrány vysoké kolem patnácti centimetrů jsou vyšlechtěnými kultivary dvou základních druhů: šafránu jarního (Crocus vernus) a šafránu zlatého (Crocus chrysanthus). Krokusy ze skupiny velkokvětých jsou nápadné barvami i velikostí květu.  

Některé kultivary mají i více květů na hlízce, jen doba kvetení velkokvětých je o něco kratší než u ostatních krokusů. Pro zahrádkáře jsou však velice atraktivní pro svou pestrost, protože mnoho kultivarů má květy zdobené barevným žíháním či proužky.  

Velkokvěté krokusy se hodí především do trvalkových záhonů, kam se sázejí v barevných skupinách po několika kusech (alespoň pět až sedm hlízek jedné barvy). Z nabízených krokusů by vás mohl zaujmout Crocus flavus ‘Grosse Gelbe’, až bronzově žlutý, jeden z nejranějších.  

Crocus vernus ‘Peter Pan’ je bílý s lila žilkováním, ‘Remebrance’ má šeříkově růžové květy a tmavě fialovou barvou se pyšní ‘Haarlem Gem’. Velkokvěté šafrány kvetou mezi prvními na rozhraní března a dubna.  

Drobno a vícekvěté šafrány

Mezi oblíbené patří mnohokvěté hybridy Crocus chrysanthus – například modrofialový ‘Blue Bird’ se žlutým středem nebo ‘Ard Schenk’, bílý krokus se žlutým středem kalichu. Hybridní šafrán Crocus thomasinianus je vhodný ke zplanění do trávníků či jako podrost stromů a keřů.  

Jeho kultivary ‘Albus’ (bílý) ‘Roseus’ (růžový) a ‘Golden Bunch’ (zlatý) se velice pěkně vyjímají pod neolistěnými listnáči a v rašícím jarním trávníku. Crocus biflorus ‘Fairy’ je čistě bílý krokus, a jak napovídá jeho jméno, je také vícekvětý. 

Klepněte pro větší obrázek
Zajímavá kresba na spodní straně květního kalichu u jednoročního krokusu. Jakmile zestárne, bude kresba výraznější a rozsáhlejší  

Klepněte pro větší obrázek 

Podzimní krokusy jsou nejodolnější

Všechny krokusy snáší dobře mrazíky i v době květu, ani minus pět stupňů jim neublíží. Květy se přitisknou k zemi, ale jakmile se oteplí, narovnají se v jarním slunku a kvetou dál. Šafrány také nikdy nerozkvetou dřív, dokud není zem alespoň mírně prohřátá slunkem.  

Podzimní šafrány vykvétají od září do října v několika obvyklých barvách – levandulový šafrán sličný (Crocus speciosus), purpurově kvete Crocus longiflorus a fialový se světlým hrdlem se jmenuje Crocus nudiflorus.  

Jak se o krokusy postarat?

Všechny krokusy dobře pokvetou jak na výsluní – hlavně podzimní druhy, tak v mírném stínu, kde se daří především jarním hybridům. Důležitá je pro ně propustná, nepřemokřená zem, neboť jako všechny hlíznaté a cibulnaté rostliny jsou na přemokření citlivé.  

Příprava země pro výsadbu je jednoduchá: prokypřené, plevele zbavené místo vyhnojte pouze uleželým kompostem (v žádném případě nehnojte chlévskou mrvou ani jinými statkovými hnojivy). 

Hlízky se sází do hloubky sedm až deset centimetrů. Hlubší výsadba ochrání krokusy před teplotními výkyvy v půdě, a hlavně před hraboši, kteří okusují narašené hlízky. Z toho důvodu je pro krokusy vhodnější i pozdější výsadba (konec října), kdy hrabošů ubývá. 

Klepněte pro větší obrázek
Pokud se krokusům daří na jednom místě, nemusíte s rozsazováním nijak pospíchat  

Rok za rokem

Pro přísun živin stačí krokusům každoroční přihnojení kompostem, v chudých půdách lze zjara přihnojit ledkem amonným, který se ale nesmí dostat na listy. Krokusy vytváří po čase kvetoucí koberce a zapojené skupiny, proto při kypření zeminy postupujte opatrně.  

Asi po třech čtyřech letech se můžete pustit do přesazení rostlin. Po odkvětu nechte rostliny jako každoročně zatáhnout – bývá to tak koncem června – a vyjměte hlízky ze země. Očistěné je nechte rychle usušit a uschovejte v suchu k podzimní výsadbě. 

Klepněte pro větší obrázek
Včely dobře vědí, co nasbírat brzy zjara: už jste měli šafránový med?

Prohlédněte pečlivě hlízky, zda nemají na povrchu skvrny či stopy poškození. Ani šafránům se choroby nevyhýbají, a přestože  napadené rostliny ještě pár let kvetou, postupně degenerují. Navíc se choroba šíří, proto napadené hlízky zničte a kupte nové, zdravé.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |