vytisknout velikost písma Jak pěstovat jeřáb černoplodý

Jeřáb černoplodý, arónie, to je nenáročný druh vhodný pro zahrady s půdou nepříliš bohatou na živiny. Dopřeje vám nadílku bobulovitých plodů natrpkle nasládlé chuti, které se sklízejí od září.
Jak pěstovat jeřáb černoplodý

Jeřáb černoplodý (temnoplodec černoplodý) vyroste bez problémů i v chudých půdách a drsnějších polohách. Hodí se k osazování ploch kolem chalup, chat, ale i do remízků, živých plotů či přícestných pásů.
 

Může se pěstovat jako keř i strom. Keře dosahují šířky dvou metrů a výšky od dvou a půl do tří metrů. Jedná se o nenáročný druh. Dobře snáší teploty až do minus třiceti pěti stupňů Celsia a netrpí na choroby a škůdce.
 

Kvete v měsíci květnu bílými květy. Má oválné listy, jež vás na podzim potěší všemi barvami, a to včetně krvavě červené. Pravidelně a brzy plodí. Pro lepší úrodu ho prosvětlete průklestem.  
 

Klepněte pro větší obrázek
Jeřáb černoplodý je u nás zastoupen nejčastěji ve formě odrůdy 'Nero'

Céčková bomba i barvicí prostředek

Jeřabiny obsahují hlavně vitamin C, a to asi ve stejném množství jako citrony. Dále provitamin A, vitaminy skupiny B, ovocné kyseliny, pektin a až čtrnáct procent cukru stravitelného pro diabetiky.  

Z minerálních látek najdete v jeřabinách hořčík, železo, draslík, vápník, měď, mangan, kobalt, jód a jiné. Z léčebných účinků přijde vhod mírné snižování krevního tlaku, tlumení bolesti či zlepšování metabolismu.  

Jeřabiny jsou žlučopudné, proto se hodí jako příloha těžce stravitelných jídel. Šťavnatá dužina obsahuje karmínové barvivo, které se užívá při obarvování cukrovinek a nápojů v potravinářském průmyslu.  

Zásobujte se na zimu!

Pokud se rozhodnete konzervovat jeřabiny, používejte ty sklizené v září. Jezte je v čerstvém stavu nebo i po přejití mrazem. Pokud vás ptáčci neoberou o úrodu, vydrží zralé na stromě až dva další měsíce.

Co vás může těšit? Že i po otrhání zůstávají plody velmi trvanlivé. Kromě kompotů je sušte, mražte, vyrábějte sirupy, vína, likéry, mošty a džemy. Sušené přidávejte do čajových směsí.

Klepněte pro větší obrázek
Čím dál častěji se prosazuje jako součást ekozahrad

Ze šťavnatých černých jeřabin se připravuje i pálenka, i když plody hůře kvasí. Výsledkem snažení bývá destilát s lahodnou jemně řepovou vůní a natrpkle svíravou chutí. Můžete je kombinovat z bezinkami. A některé recepty vám právě nabídneme:

Jeřabinový kompot 

1 kg jeřabin

500 g cukru

0,3 l vody 

Jeřabiny očistěte, properte a nechte okapat. Do kastrolu dejte vodu s cukrem, svařte a pak nasypejte jeřabiny. Mírně vařte, až změknou a zesklovatí. Pak je vyberte děrovanou naběračkou, vsypte do skleniček a zalijte šťávou. Sklenky uzavřete, obraťte dnem vzhůru nebo sterilujte 15 minut při 85 stupních Celsia. Můžete je kombinovat s jablky, hruškami a bezinkami.  

Jeřabinová marmeláda s medem 

1 kg jeřabinového protlaku

500 g medu 

Vyzrálé jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, operte a prolisujte na strojku na ovoce nebo přes síto. Protlak smíchejte s medem, vložte do kastrolu a za stálého míchání vařte na prudkém ohni. Je výhodné vařit protlak po menších částech, protože marmeláda zhoustne za několik minut. Horkou marmeládou okamžitě naplňte sklenice, uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru, než vychladnou. 

Nakládané jeřabiny 

1 litr vody

300 ml osmiprocentního octa

120 g cukru

40 g soli 

Svařte vodu s octem, cukrem a solí. Jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, operte je, nechte okapat a narovnejte do zavařovacích sklenic. Zalijte horkým sladkokyselým nálevem, uzavřete víčky a sterilujte 20 minut při teplotě 85 stupňů Celsia. Takto zavařené jeřabiny používejte jako přílohu k masu nebo při přípravě zeleninových salátů a jejich zdobení.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody zkuste napoprvé zužitkovat různými způsoby, ať zjistíte, co vám chutná nejvíce

Džem z černých jeřabin a jablek 

1 kg jablek

1 kg černého jeřábu

1 kg cukru

mletá skořice citronová kůra

2,5 dl vody

petol

Jablka nastrouhejte nahrubo i se slupkou, přidejte skořici, citronovou kůru a vodu. Vařte prudkým varem 10 minut, pak přidejte cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny. Velmi prudce vařte dalších 15 minut, mají-li jablka mnoho šťávy, vařte i déle. Nakonec přidejte petol. Ještě horký džem plňte do sklenic. Uchovávejte v chladnu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |