vytisknout velikost písma Jak pěstovat hortenzie na zahradě i jako pokojovky

Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký rudý samet, jiné jsou tyrkysové, zelené nebo kovově modré.

Japonský ostrov, břichabol a kozy

Ještě na počátku 20. století se hortenzie pěstovaly většinou jako skleníkové rostliny. Během let se z nich však stala oblíbená pokojová, ale i zahradní květina. První skutečná hortenzie, Hydrangea macrophylla, byla objevena v Japonsku na konci 18. století. Obyvatelé Evropy neměli do Japonska přístup, jen holandská obchodní společnost East Indies Company zde měla malou pobočku. Vypráví se, že její zaměstnanec, lékař a botanik jménem Thunberg předstíral bolesti břicha. Tvrdil, že mu pomůže kozí mléko a dostal tedy kozu, kterou mohl chovat na umělém ostrůvku u pobřeží. A protože kozu bylo nutné krmit a koza žere téměř vše, řekl služebníkům, ať nosí co nejvíce různých rostlin. Přinesli i hortenzii, kterou Thunberg tehdy považoval za kalinový keř.

 

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: nejčastější chyby v pěstování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |