vytisknout velikost písma Jak pěstovat exotický kávovník

Láká vás pořídit si malý kávovník a vypěstovat z něj velkou, zdravou rostlinu, která bude po čase plodit? Seznamte se s tím, jaké pěstitelské podmínky kávovníky potřebují, a co by jim mohlo uškodit.

Kávovník je nenáročná rostlina, kterou můžete pěstovat v domácích podmínkách. Během léta mu dopřejte teplotu kolem osmadvaceti stupňů Celsia, v zimě v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů.   

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník pochází ze západní Afriky a jižní Habeše. Odtud se nejvíce rozšířil do Arábie, Brazílie a Jižní Ameriky 

Sám si řekne, kdy má žízeň

Jak poznáte, že nadešel čas dopřát kávovníku závlahu? Sám vám to naznačí svěšením listů. Tehdy jej postavte do větší nádoby a pořádně prolijte vodou. Po půl hodině ho z ní vyndejte. Nejlepší je voda dešťová, ale když ji nemáte, kávovník se spokojí s tou z vodovodu, ale odstátou. 

Reportáž z výstavy: Káva od semene po nápoj

Reportáž z výstavy: Káva od semene po nápoj

Kávovník umístěte na světlé místo, kam ale nedopadají přímé sluneční paprsky, které by jej spálily. Nedoporučuji ani letnění (byť ve stínu), neboť tato rostlina špatně snáší přemísťování. 

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník je dobré jednou za čtrnáct dní přihnojit

Semena z domácí produkce 

Po třech letech se na kávovníku mohou poprvé objevit voňavé květy bílé barvy. Za devět až čtrnáct měsíců po jejich odkvětu dozrávají plody – bobule skládající se ze dvou semen. Zkuste je zasadit do kyselé zeminy, chcete-li si rostlinu namnožit (možné je i řízkování a roubování).   

Semena vyklíčí za tři týdny a pak záleží jen na vás, jak necháte kávovník vyrůst. Můžete udržovat malý keřík, nebo si vypěstovat vzrostlý strom. Bude-li už moc velký, bez obav jej během jarních měsíců zkraťte o polovinu. Semena se dají využít i jinak – upražte je a umelte si z nich kávu.   

Klepněte pro větší obrázek
Plody obsahují velké množství bílkovin, sacharidů, lipidů a samozřejmě kofeinu

Odrůdy na výběr 

Kávovník pochází z tropů, odkud se rozšířil po celém světě. Nejvíce se pěstují tři odrůdy, z jejich semen se praží káva. U nás je nejznámější Coffea arabica – tvoří asi sedmdesát procent celkové produkce kávy.

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník dorůstá výšky až pěti metrů. Pokud ho v domácích podmínkách nebudete zastřihávat, může mít až dva metry

Tohoto faktu si můžete všimnout i v obchodech s kávovými směsmi – většina známých druhů kávy obsahuje stoprocentní Arabiku. Je to především proto, že tato odrůda má velmi jemnou chuť a výrazné aroma, je velmi kvalitní.

Další z odrůd je Coffea robusta. Káva z ní je určena těm, kteří oceňují drsnější a výraznější chuť. Není tak jemná a lahodná jako Arabika. Pokud jste milovníci velmi hořké kávy, nejvíce oceníte zpracované plody odrůdy Coffea liberica.

Klepněte pro větší obrázek
Zmínky o kávě můžeme najít už v Homérově Odysseji a v Bibli 

Pár vybraných zajímavostí

  • První nápoj z kávových zrn byl uvařen asi v 15. století.  

  • Kávu znali již Arabové v 6. století našeho letopočtu. 

  • V dnešní době je káva velmi rozšířená, každý den ji pije asi čtvrtina obyvatel  zeměkoule.    

  • Na Kostarice se pěstuje až čtyři sta milionů kávovníků. 

  • Sběr plodů kávovníku zaměstnává mnoho lidí a je velice pracný. U kvalitnějších káv se vybírají pouze zralé plody. Sebrat přibližně třicet kilogramů kávových zrn zabere jednomu člověku dva až tři dny. 

  • Káva navozuje příjemnou atmosféru a uvolňuje tělo i mysl, navíc probouzí aktivitu a působí i jako afrodiziakum.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |