vytisknout velikost písma Jak pěstovat exotický kávovník

Láká vás pořídit si malý kávovník a vypěstovat z něj velkou, zdravou rostlinu, která bude po čase plodit? Seznamte se s tím, jaké pěstitelské podmínky kávovníky potřebují, a co by jim mohlo uškodit.

Zkusíte si vypěstovat vlastní čaj?

Zkusíte si vypěstovat vlastní čaj?

Kávovník je nenáročná rostlina, kterou můžete pěstovat v domácích podmínkách. Během léta mu dopřejte teplotu kolem osmadvaceti stupňů Celsia, v zimě v rozmezí patnácti až dvaceti stupňů.   

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník pochází ze západní Afriky a jižní Habeše. Odtud se nejvíce rozšířil do Arábie, Brazílie a Jižní Ameriky 

Sám si řekne, kdy má žízeň

Jak poznáte, že nadešel čas dopřát kávovníku závlahu? Sám vám to naznačí svěšením listů. Tehdy jej postavte do větší nádoby a pořádně prolijte vodou. Po půl hodině ho z ní vyndejte. Nejlepší je voda dešťová, ale když ji nemáte, kávovník se spokojí s tou z vodovodu, ale odstátou. 

Reportáž z výstavy: Káva od semene po nápoj

Reportáž z výstavy: Káva od semene po nápoj

Kávovník umístěte na světlé místo, kam ale nedopadají přímé sluneční paprsky, které by jej spálily. Nedoporučuji ani letnění (byť ve stínu), neboť tato rostlina špatně snáší přemísťování. 

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník je dobré jednou za čtrnáct dní přihnojit

Semena z domácí produkce 

Po třech letech se na kávovníku mohou poprvé objevit voňavé květy bílé barvy. Za devět až čtrnáct měsíců po jejich odkvětu dozrávají plody – bobule skládající se ze dvou semen. Zkuste je zasadit do kyselé zeminy, chcete-li si rostlinu namnožit (možné je i řízkování a roubování).   

Semena vyklíčí za tři týdny a pak záleží jen na vás, jak necháte kávovník vyrůst. Můžete udržovat malý keřík, nebo si vypěstovat vzrostlý strom. Bude-li už moc velký, bez obav jej během jarních měsíců zkraťte o polovinu. Semena se dají využít i jinak – upražte je a umelte si z nich kávu.   

Klepněte pro větší obrázek
Plody obsahují velké množství bílkovin, sacharidů, lipidů a samozřejmě kofeinu

Odrůdy na výběr 

Kávovník pochází z tropů, odkud se rozšířil po celém světě. Nejvíce se pěstují tři odrůdy, z jejich semen se praží káva. U nás je nejznámější Coffea arabica – tvoří asi sedmdesát procent celkové produkce kávy.

Klepněte pro větší obrázek
Kávovník dorůstá výšky až pěti metrů. Pokud ho v domácích podmínkách nebudete zastřihávat, může mít až dva metry

Tohoto faktu si můžete všimnout i v obchodech s kávovými směsmi – většina známých druhů kávy obsahuje stoprocentní Arabiku. Je to především proto, že tato odrůda má velmi jemnou chuť a výrazné aroma, je velmi kvalitní.

Další z odrůd je Coffea robusta. Káva z ní je určena těm, kteří oceňují drsnější a výraznější chuť. Není tak jemná a lahodná jako Arabika. Pokud jste milovníci velmi hořké kávy, nejvíce oceníte zpracované plody odrůdy Coffea liberica.

Klepněte pro větší obrázek
Zmínky o kávě můžeme najít už v Homérově Odysseji a v Bibli 

Pár vybraných zajímavostí

  • První nápoj z kávových zrn byl uvařen asi v 15. století.  

  • Kávu znali již Arabové v 6. století našeho letopočtu. 

  • V dnešní době je káva velmi rozšířená, každý den ji pije asi čtvrtina obyvatel  zeměkoule.    

  • Na Kostarice se pěstuje až čtyři sta milionů kávovníků. 

  • Sběr plodů kávovníku zaměstnává mnoho lidí a je velice pracný. U kvalitnějších káv se vybírají pouze zralé plody. Sebrat přibližně třicet kilogramů kávových zrn zabere jednomu člověku dva až tři dny. 

  • Káva navozuje příjemnou atmosféru a uvolňuje tělo i mysl, navíc probouzí aktivitu a působí i jako afrodiziakum.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |