vytisknout velikost písma Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

Nejen zimní zahrada, ale i panelákový byt vám umožní pěstovat citrusy s úspěchem. Podmínkou je adekvátní péče o tyto subtropické rostliny, na jejíž zásady jsem se zeptal Pavla Berana, majitele známého Subtropického zahradnictví Kruh.
Jak pěstovat citrusy v domácích podmínkách

V Kruhu u Jilemnice se věnují pěstování, šlechtění a následně prodeji nejrůznějších druhů citrusových kultur již od roku 1976. V jejich sortimentu najdete i desítky dalších rostlin, jež jsou určeny jak pro vnitřní, tak venkovní pěstování.  

Základní rozdělení  

Jednotlivých druhů a odrůd citrusovitých rostlin existuje velké množství. Dají se množit řízkováním nebo roubováním, přičemž při roubování hraje podstatnou roli volba vhodné podnože; často se používá citronečník trojlistý  (Citrus trifoliata syn. Poncirus trifoliata), pro bytové pěstování se hodí podnože Carizo.

Na zimování zapomeňte: citrony vypěstujete i v paneláku!

Na zimování zapomeňte: citrony vypěstujete i v paneláku!

 

K nejznámějším citrusovitým rostlinám patří mandarinky (Citrus reticulata, Citrus clementina), pomerančovníky (Citrus sinensis, Citrus aurantium) a citroníky (Citrus meyeri, Citrus limon, Citrus ponderosa). Méně známá je limetka (Citrus aurantifolia), kumquat (rod Fortunella) a calamondin (Citrus madurensis) – kříženec kumquatu a mandarinky Citrus reticulata. 

Klepněte pro větší obrázek
Doba kvetení se u citrusů liší podle druhu, ovlivňuje ji také kondice rostlin 

Pane Berane, můžete našim čtenářům popsat základní nároky citrusů?  

Citrusy pěstujte v propustné půdě. Některé kupované substráty jim nevyhovují, protože rychle sléhají a zůstávají trvale přemokřené, čímž škodí kořenovému balu rostliny. Vyhovující směs pro citrusy si připravíte i podomácku, stačí běžný zahradnický substrát, jílovitá půda ze zahrádky a písek. Důležitá je dobrá drenáž na dno květináče. 

Klepněte pro větší obrázek
Při správné péči ochutnáte úrodu už za dva až tři roky od zakoupení rostliny; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh 

V období růstu přihnojujte dvakrát měsíčně vícesložkovým tekutým hnojivem pro citrusy. Zalévejte podle teploty okolního vzduchu, v horkých dnech substrát rychle vysychá, a proto je nutné zalít i třeba každý den, zvláště pak tehdy, jsou-li rostliny letněny na místě s přímým slunečním svitem. V polostínu stačí zalévat jednou za tři až čtyři dny.  

Zmínil jste slovo letnění. Jak zacházet s rostlinou, kterou chceme umístit na terasu, případně balkon?  

Citrusy začněte přivykat na venkovní prostředí až tehdy, když už nehrozí mrazíky. Rostliny se musí otužovat – nejprve v polostínu. Na sluníčko je umisťujte postupně, musí si na něj zvyknout. Při přenesení z polostinného místa v bytě na slunečnou terasu může dojít k popálení listů, které pak opadají, a rostliny můžou i uhynout. Zpět domů je stěhujte tehdy, když venkovní teplota začne klesat pod sedm stupňů Celsia.  

Klepněte pro větší obrázek
Buddhova ruka (Citrus medica var. Sarcodactylus) s plody; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh  

Blíží se zimní období a s ním i doba vegetačního klidu. Máte nějaký osvědčený recept pro přezimování citrusů?  

Řízkovance zimujte při teplotách okolo patnácti stupňů na světlém místě při minimální zálivce. Jiné je to v případě roubovanců, žijících na podnožích druhu Poncirus trifoliata: ty vyžadují  teploty od nuly do deseti stupňů. Pokud citrusy nenecháte přes zimu odpočinout v chladnu, postupně ztratí svoji přirozenou vitalitu a za dva až tři roky uhynou.  

Klepněte pro větší obrázek
Roubované mandarinky dokáží svou úrodou překvapit; foto: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh  

Začínající pěstitelé si často neví rady s opadáváním listů. Čím je zapříčiněno?  

Shazování listů bývá  způsobeno teplotním šokem nebo hnilobou kořenového systému. Existují však i výjimky, jako je citroník Meyerův, který shazuje listy pravidelně před obdobím klidu a v jarním období znovu obráží.  

Klepněte pro větší obrázek
Calamondin je spíše okrasným citrusem, plody nejsou kvůli kyselosti příliš poživatelné  

Trpí citrusovité rostliny na nějaké choroby nebo škůdce?  

Nejčastějšími škůdci jsou svilušky, puklice a vlnovník. Na svilušku účinkuje zvýšení vlhkosti vzduchu a postřik přípravky Nisorun, Omite nebo Talstar, s puklicemi je boj poněkud obtížnější.

Napadenou rostlinu nejprve ponořte do slabého roztoku Jaru (ten naruší škůdci ochrannou skořápku) a následně použijte postřik Puklistop. Na vlnovníka zaútočte seříznutím rostliny a postřikem systémovým přípravkem, který si napadený exemplář nasaje do pletiv. 

Pozvánka na výstavu: vyrazte za krásou citrusů  

Poslední tři říjnové dny se v brněnských Lužánkách, Středisku volného času, uskuteční výstava citrusů a jiných subtropických a tropických rostlin. Zhlédnout ji můžete od devíti do osmnácti hodin, v neděli od devíti do šestnácti hodin. Pořadatelem je organizace Citrusáři Brno.  

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A