Brambory sázejte klíčkem nahoru.  Foto: iStock

Brambory sázejte klíčkem nahoru.  | Foto: iStock

Využít můžete klidně obyčejný igelitový pytel. Foto: iStock

Využít můžete klidně obyčejný igelitový pytel. | Foto: iStock

Látkové či pevné (plastové) tašky poslouží místo květináče. Foto: iStock

Látkové či pevné (plastové) tašky poslouží místo květináče. | Foto: iStock

Brambory nejsou náročné. Foto: iStock

Brambory nejsou náročné. | Foto: iStock

Celá zeleninová zahrádka na balkoně. Foto: iStock

Celá zeleninová zahrádka na balkoně. | Foto: iStock

Využít můžete klidně obyčejný igelitový pytel. Foto: iStock
Látkové či pevné (plastové) tašky poslouží místo květináče. Foto: iStock
Brambory nejsou náročné. Foto: iStock
Celá zeleninová zahrádka na balkoně. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Jak pěstovat brambory na balkoně

Domácí brambory jsou mnohem lahodnější a zdravější než ty z obchodu a nemusíte být hned vlastníkem pole, abyste si na nich mohli pochutnat. Vlastní úrodu výborných hlíz si totiž můžete klidně vypěstovat na balkoně v paneláku.

Jak začít pěstovat brambory: Základem je kvalitní sadba

Než se pustíte do samotného pěstování brambor, je třeba udělat jedno důležité rozhodnutí. Musíte si ujasnit, jaký typ brambor vlastně chcete – salátové, přílohové, na pyré, případně smíšené – a jakou barvu slupky: klasikou je žlutá, ale může být i narůžovělá, červení či fialová. Vybírat můžete až ze 160 odrůd brambor. Každé vypadají a chutnají trochu jinak. Rozhodujte se také podle doby, kterou budou brambory potřebovat do sklízení, možnosti jejich skladování i chuťového profilu. 

  • Velmi rané brambory lze sklízet zhruba 60 dní po sázení, je to ideální typ na pěstování na balkoně. Brambory mají tenoučkou slupku, nejsou vhodné pro skladování a obsahují méně škrobu.
  • Ani rané brambory většinou nevydrží dlouhé skladování. Úrody se dočkáte zhruba 100 dní po vysazení. Balkonové podmínky ale těmto odrůdám svědčí. 
  • Ještě déle se budete muset starat o polorané brambory, které dozrávají až 130 dní. Hodí se pro dlouhodobé skladování. 
  • Existují ještě pozdní brambory, které dozrávají až 150 dní. Ty je ale vhodné pěstovat v záhonech.  

Klíčení brambor zajistí, že jsou odolnější

Na rozdíl od jiné zeleniny se brambory sází. K tomuto účelu se používají speciální sadbové brambory vyšlechtěné pro větší výnos a kontrolované na výskyt viróz, bakterióz a plísní. Koupíte je v zahradnictví, kde je možné sehnat i naklíčenou sadbu. Pokud si na vlastních bramborách chcete pochutnat již letos, doporučuje se zvolit právě tuto cestu. Naklíčené brambory se sází během dubna a května. 

Klíčení samozřejmě můžete provádět i doma, ale je třeba začít už v březnu, nebo dokonce únoru. Klíčení trvá přibližně šest týdnů, ideální je teplota 10 až 15 °C a potřeba je i světlá místnost. Ve tmě by se klíčky zbytečně vytahovaly a vysilovaly. Brambory postavte na výšku do plata na vejce nebo je vložte na plocho do beden se substrátem. Počkejte, dokud se nevytvoří klíčky – silné, asi 2 centimetry dlouhé.

Brambory lze sázet i nenaklíčené, ale na sklizeň si budete muset počkat déle. Naklíčené brambory jsou odolnější vůči mrazu, nemocem a škůdcům. Lze sázet i naklíčené brambory z obchodu, i když zkušení pěstitelé to nedoporučují. Brambory z obchodu jsou totiž chemicky ošetřené, klíčí hůře a často mají menší výnos. Tento problém odpadá u bio brambor, které nejsou chemicky ošetřovány. 

Jak připravit vhodný substrát 

Co brambory potřebují? Především zeminu plnou výživných látek, zejména draslíku, nesmí ale obsahovat příliš dusíku, který by oddálil dozrávání hlíz. Ideální půdu získáte, když klasický zahradnický substrát promícháte s kompostem a hnojivem určeným přímo na brambory. Ty totiž při svém růstu všechny živiny z půdy vyčerpají, a tak je třeba ji připravit každý rok pečlivě znovu.

Chcete-li ušetřit a půdu si přivézt ze zahrádky, volte půdy lehké a písčité, nebo půdy s vysokým obsahem rašeliny. Skvělá je i černozem. I tyto půdy je třeba přihnojit.

 

Do čeho brambory sázet, když je pěstujete na balkoně

Brambory není třeba pěstovat ve speciálních nádobách. Využít můžete velký květináč, starý kbelík či větší nádoby od barev, do dna ale vyvrtejte několik otvorů, aby mohla odtékat přebytečná voda. Počítejte, že do nádoby o průměru asi 35 centimetrů je vhodné zasadit tři brambory. 

Nemáte-li žádné vhodné nádoby, obejdete se i bez nich – krom pytlů určených přímo k pěstování brambor poslouží i jutový pytel, opakovaně použitelná nákupní taška nebo velký proutěný koš. Využít se dá i pevný plastový pytel, do něhož uděláte několik děr na odtok přebytečné vody. Úrodu brambor si můžete vypěstovat i v dřevěné bedně, kterou vyrobíte ze zbytků palet. Takovou bednu stavíte postupně, jak brambory rostou do výšky – než přisypete další zeminu, zvýšíte bedýnku o další patro. V obchodech a hobby marketech můžete podobné bedny pořídit již hotové, zakoupit lze i speciálně vyrobené bramborové věže, nebo nádoby, které mají na straně dvířka a vy tak můžete brambory sklízet postupně.   

Výsadba brambor do nádob: Jak na to

Ať už zvolíte jakoukoli nádobu, nasypte do ní asi 20 centimetrů zeminy na výšku, na ni položte naklíčené brambory, dejte pozor, abyste klíčky nepolámali a zasypte je další zeminou. Po několika týdnech, jakmile mají brambory výhonky dlouhé asi 10–15 centimetrů, přidejte další zeminu a trochu kompostu tak, aby vykukovaly jenom horní listy. Tento postup můžete opakovat, dokud bude nádoba stačit.

Brambory zalévejte méně často, například jednou týdně, ale vydatně. Pokud je půda lehká, písčitá, je možné zalévat i častěji. Ideální čas pro zálivku je během dne, aby nať do večera oschla, vyhněte se ale největšímu horku během dne. Každé tři nebo čtyři týdny přidávejte rostlinám kompost nebo hnojivo, brambory energii čerpají opravdu rychle. 

Sklizeň brambor: Jak poznat vhodný čas?

Čas sklizně poznáte podle odrůdy. Pokud pěstujete kvetoucí odrůdy, přijde správná doba krátce po jejich odkvětu. U nekvetoucích odrůd začnou rostliny žloutnout a polehávat, tehdy můžete vykopat hlízy. Pokud máte odrůdy, které nejsou určené k uložení, lze je sklízet postupně a vykopat ze země vždy jen potřebné množství. Kopejte opatrně, abyste brambory neponičili. Brambory určené na uskladnění můžete ze země vyndat všechny, nechat je pod střechou dva týdny oschnout, zkontrolovat a ty zdravé kusy uložit.

Doporučujeme

Články odjinud