vytisknout velikost písma Jak pěstovat balzamíny

Letniček bohatě kvetoucích ve stínu není mnoho, a dokáží-li být trvalkami, udělají hodně radosti. Balzamínky patří mezi ně. Koupit je není těžké, ale jak se o ně starat, aby zůstaly do další sezony?

Jdete-li si koupit balzamínku a najdete u ní jmenovku s označením netýkavka, není to chyba. Čeleď, kam patří tyto rostliny, se jmenuje Balsaminaceae – netýkavkovité. Do této čeledi patří jen dva rody – pro nás je důležitý rod Impatiens, kam balzamínka patří. 

Klepněte pro větší obrázek
Vyberte si rostliny s květy oblíbených barev 

Netýkavka nedůtklivá

Původní ze tří u nás volně rostoucích druhů je netýkavka nedůtklivá (I. noli-tangere) – sledujete tu jazykovou hru?, zbývající dva druhy netýkavek jsou zplanělé a zavlečené.

Ve stínu či polostínu vám krásně pokvetou i hlíznaté begonie

Ve stínu či polostínu vám krásně pokvetou i hlíznaté begonie

Jedná se o netýkavku malokvětou (I. parviflora), tvořící souvislé lesní podrosty, a netýkavku žlaznatou (I. glandulifera). Ta dorůstá výšky kolem dvou metrů a bývá k vidění podél potoků a na březích řek.  

Pro zahradu exotiku

Balzamínky patří do rodu velmi bohatého, jenž čítá více než osm set druhů. Kromě Jižní Ameriky a Austrálie rostou po celém světě, ale pro zahradnické účely se využívají jenom tři čtyři druhy.

Klepněte pro větší obrázek
Něžné květy ozdobí stinná místa 

Myslím, že vás nejvíce zaujmou příslušnice I. balsamina z jihovýchodní Asie, jež se pěstují v plnokvěté formě. Bývají v barvách bílé, růžové, červené i v žíhaných kombinacích. Nejplnější květy mívá růžová balzamínka, jejíž kvítka se velice podobají drobným růžičkám.  

Dávní hosté z Afriky

Tento druh balzamínek je tvarově i barevně velice bohatý. Africké balzamínky (dříve uváděné jako I. holstii nebo I.sultani, dnes I. walleriana) se u nás pěstovaly už v devatenáctém století hlavně na vesnicích.

Jsou raně kvetoucí, snáší dobře rozmary počasí a najdete je v odstínech růžové, bílé, fialové, lososově oranžové nebo šarlatové. Někdy mají očko, jindy hvězdičku nebo tmavší okraje květu. Rostlina je vysoká do třiceti centimetrů, květy má jednoduché nebo plné po dvou či třech na jedné stopce.

Klepněte pro větší obrázek
Slaďte krásu balzamínky africké a nádoby, do níž ji umístíte   

Listy afrických balzamínek jsou světleji zelené s delším řapíkem, střídavě uspořádané na stonku. Balzamínky se hodí na zastíněné záhony, plnokvěté odrůdy jsou nabízeny jako hrnkové rostliny pro osázení truhlíků na severní stranu balkonů či teras.  

Pozdrav od Papuánců

Novoguinejské balzamínky opravdu pochází z ostrova Papua. V tamní přírodě roste mnoho typů s různě barevnými listy, květy i odlišným vzhledem. Tyhle balzamínky k nám dorazily opravdu nedávno – někdy v sedmdesátých letech minulého století se objevily odrůdy německých firem, před patnácti lety byla skupina odrůd vyšlechtěna ve VÚOZ Průhonice.  

Klepněte pro větší obrázek
Balzamínka novoguinejská

Rostliny mají na rozdíl od afrických balzamínek tuhé, lesklé a kopinaté listy v různých odstínech zelené, někdy i s barevně odlišnou nervaturou. Květy jsou na stopce po jednom, velké a ploché, v svítivých sytých barvách. Pěstují se převážně jako hrnková květina, vhodné jsou i do misek, truhlíků a závěsných nádob. Snesou také více oslunění.  

Vydrží vám – jsou to přece trvalky!

Jak africké, tak i novoguinejské balzamínky lze uchovat pro příští sezonu. Jejich velkou předností je odolnost proti chorobám, netrpí příliš ani na škůdce. Při nákupu si ale zkontrolujte, že nemají skvrnité listy – původcem bývají virové choroby.

Po přestěhování z venku balzamínky, které už nekvetou, seřízněte asi o dvě třetiny, očistěte od oschlých lístků a postavte na světlé místo. Při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni a omezené zálivce přezimují bez nehody. Na přelití jsou v zimě obzvlášť choulostivé, rozhodně omezení zálivky nepodceňujte.

Pokud balzamínky kvetou, nechte je dokvést při pokojové teplotě. V zimě nepřihnojujte a nevystavujte je chladnému průvanu, rostliny s dužnatými stonky jsou choulostivější na výkyvy teplot.  

Klepněte pro větší obrázek
Připraveny na novou sezonu

Co seříznete, nevyhazujte

Oba druhy balzamínek se velice dobře množí i v domácích podmínkách. Africké netýkavky zakoření z řízků i ve vodě, v substrátu při teplotě kolem dvaceti stupňů snadno pustí kořínky během dvou týdnů. Sesaďte si více řízků do jednoho květináče, jakmile poporostou, můžete je zaštípnout, aby se rozkošatily.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmnožte si je sami

Novoguinejské netýkavky koření při teplotách maličko vyšších – kolem dvaceti dvou stupňů. Řízky stačí asi pěticentimetrové. Do tří týdnů je můžete nahrnkovat a dopěstovat při teplotách do dvaceti stupňů.

Po dvou až čtyřech měsících máte vzrostlé balzamínky schopné výsadby, záleží, jakou velikost požadujete. Pozor hlavně na zálivku: substrát po přesazení by neměl vyschnout, ale nadbytečnou zálivkou je docela určitě zahubíte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |