vytisknout velikost písma Jak pěstovat angrešt

Angrešt je bobulovina s chutnými, velkými plody a pěstebními nároky podobnými, jako má rybíz. Vyzkoušejte jeho pěstování i vy: pokud víte, jak na to, nedá vám péče o něj příliš práce.

Angreštová historie

Plané odrůdy angreštu (rod Grossularia) pocházejí z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Záměrným vyšlechtěním došlo ke zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám. Tyto rostliny se prvotně začaly pěstovat v Anglii a Francii někdy v patnáctém století a pak se rozšířily do celé Evropy.  

Klepněte pro větší obrázek
V českých zahradách patří angrešt ke stálicím

U nás se angrešt začal v zahradách objevovat až ve století devatenáctém, kdy také docházelo k prvním šlechtitelským pokusům. Pěstitelé začali s roubováním angreštu na zlatou meruzalku, a tak se zrodila jeho stromková forma. Některé naše odrůdy patří ke světové špičce. 

Pěstování má své zásady  

Angrešt nikdy nesázejte tam, kde svítí po celý den slunce –lepší je přistíněná poloha někde v závětří vaší zahrady. Půdní nároky má malé, stačí mu živná humózní půda s dostatkem zálivky. Každý rok zjara proveďte zmlazovací řez: staré výhony odstraňte a na stromku nebo keři nechte jenom ty mladé.  

Pro lepší úrodu vysazujte vždy několik stromků nebo keřů vedle sebe, angrešt je samosprašnou rostlinou. Stromky potřebují mohutnou oporu sahající až po korunku – jinak se může stát, že se vylomí v místě naroubování.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody se v kuchyni dají zužitkovat mnoha způsoby  

Na podzim, po odhrabání a spálení listí, angrešt namulčujte kompostem nebo drcenkou z větví. Tato vrstva bude bránit hlubokému promrznutí půdy.  

Sázet můžete na jaře i na podzim

Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Do vykopané jámy, do níž chcete stromek zasadit, přidejte předtím nasekanou trávu a drobný rozleželý kompost, který bude rostlinu zásobovat živinami.

Klepněte pro větší obrázek
Stromkový angrešt potřebuje kůl vysoký po korunku

Další rok již musíte hnojit tekutým hnojivem, protože zásoba živin se vyčerpá a bude nutné ji doplnit jiným způsobem hnojení.  

Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Prevence je lepší než léčba  

Pravidelná péče je základem boje s nejúpornější chorobou posledních let, která trápí většinu všech zahrádkářů: padlí hnědé americké.

Klepněte pro větší obrázek
Padlí se v poslední době objevuje po celém našem území

Pomocí proti němu (byť ne stoprocentní) je postřik přípravkem Bioton, pálení napadených větví a pravidelné odstranění spadaného listí. Řešením je také pěstování pouze rezistentních odrůd.

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Zvláště dvakrát tato pravidla platí při pěstování angreštu keřového, protože v hustém keři je vyšší vlhkost, jež napomáhá rozvoji choroby. Pro správnou identifikaci a následnou léčbu rostlin vám pomůže následující tabulka: 

Název choroby nebo škůdceSpecifické příznakyLéčbaPrevence
Antraknóza angreštužlutozelené skvrny na listech, odumírání listů, oslabenípostřik přípravkem Dithane M45správný výběr místa pro pěstování
Mšice srstkovápokroucené listyopakovaný postřik přípravkem Primor WGpostřik přípravkem Oleoekol před rašením
Padlí americképlesnivění plodů a listů, opad plodů, chřadnutí rostlinyopakovaný postřik přípravkem Biotonpálení spadaného listí, pravidelná péče
Pilatka angreštovázelené housenky ožírající listy, zůstávají jen žebra listůsběr housenek, postřik přípravkem Sumithionpravidelná prohlídka stavu rostlin

Právě pro ochranu proti napadení padlím je dobré vědět, jaké odrůdy mu odolávají. Pro snazší orientaci při výběru jsem pro vás připravil jejich přehled: 

KultivarPůvodCharakteristika růstuPlody a jejich zbarvení
'Chryso'ČRstromkový kultivar, zraje v červenci, otrněnýzlatavě žluté, velké
'Invicta'zahraničístromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Prima'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Remarka'ČRstromkový kultivar, zraje v červencičervené, střední velikosti
'Rixanta'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Rokula'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Rolonda'ČRstromkový kultivar, zraje v červencičervené, střední velikosti
'Viking'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, velmi velké, s červenými tečkami v dužnině
'Zlatý fík'ČRstromkový kultivar, zraje v červencizlatavě žluté, velké

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |