vytisknout velikost písma Jak pěstovat angrešt

Angrešt je bobulovina s chutnými, velkými plody a pěstebními nároky podobnými, jako má rybíz. Vyzkoušejte jeho pěstování i vy: pokud víte, jak na to, nedá vám péče o něj příliš práce.

Angreštová historie

Plané odrůdy angreštu (rod Grossularia) pocházejí z mírného pásma Evropy, Asie a Ameriky. Záměrným vyšlechtěním došlo ke zvětšení plodů a zvýšení odolnosti proti chorobám. Tyto rostliny se prvotně začaly pěstovat v Anglii a Francii někdy v patnáctém století a pak se rozšířily do celé Evropy.  

Klepněte pro větší obrázek
V českých zahradách patří angrešt ke stálicím

U nás se angrešt začal v zahradách objevovat až ve století devatenáctém, kdy také docházelo k prvním šlechtitelským pokusům. Pěstitelé začali s roubováním angreštu na zlatou meruzalku, a tak se zrodila jeho stromková forma. Některé naše odrůdy patří ke světové špičce. 

Pěstování má své zásady  

Angrešt nikdy nesázejte tam, kde svítí po celý den slunce –lepší je přistíněná poloha někde v závětří vaší zahrady. Půdní nároky má malé, stačí mu živná humózní půda s dostatkem zálivky. Každý rok zjara proveďte zmlazovací řez: staré výhony odstraňte a na stromku nebo keři nechte jenom ty mladé.  

Pro lepší úrodu vysazujte vždy několik stromků nebo keřů vedle sebe, angrešt je samosprašnou rostlinou. Stromky potřebují mohutnou oporu sahající až po korunku – jinak se může stát, že se vylomí v místě naroubování.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody se v kuchyni dají zužitkovat mnoha způsoby  

Na podzim, po odhrabání a spálení listí, angrešt namulčujte kompostem nebo drcenkou z větví. Tato vrstva bude bránit hlubokému promrznutí půdy.  

Sázet můžete na jaře i na podzim

Nové stromky můžete sázet jak na podzim, tak na jaře. Do vykopané jámy, do níž chcete stromek zasadit, přidejte předtím nasekanou trávu a drobný rozleželý kompost, který bude rostlinu zásobovat živinami.

Klepněte pro větší obrázek
Stromkový angrešt potřebuje kůl vysoký po korunku

Další rok již musíte hnojit tekutým hnojivem, protože zásoba živin se vyčerpá a bude nutné ji doplnit jiným způsobem hnojení.  

Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Prevence je lepší než léčba  

Pravidelná péče je základem boje s nejúpornější chorobou posledních let, která trápí většinu všech zahrádkářů: padlí hnědé americké.

Klepněte pro větší obrázek
Padlí se v poslední době objevuje po celém našem území

Pomocí proti němu (byť ne stoprocentní) je postřik přípravkem Bioton, pálení napadených větví a pravidelné odstranění spadaného listí. Řešením je také pěstování pouze rezistentních odrůd.

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Zvláště dvakrát tato pravidla platí při pěstování angreštu keřového, protože v hustém keři je vyšší vlhkost, jež napomáhá rozvoji choroby. Pro správnou identifikaci a následnou léčbu rostlin vám pomůže následující tabulka: 

Název choroby nebo škůdceSpecifické příznakyLéčbaPrevence
Antraknóza angreštužlutozelené skvrny na listech, odumírání listů, oslabenípostřik přípravkem Dithane M45správný výběr místa pro pěstování
Mšice srstkovápokroucené listyopakovaný postřik přípravkem Primor WGpostřik přípravkem Oleoekol před rašením
Padlí americképlesnivění plodů a listů, opad plodů, chřadnutí rostlinyopakovaný postřik přípravkem Biotonpálení spadaného listí, pravidelná péče
Pilatka angreštovázelené housenky ožírající listy, zůstávají jen žebra listůsběr housenek, postřik přípravkem Sumithionpravidelná prohlídka stavu rostlin

Právě pro ochranu proti napadení padlím je dobré vědět, jaké odrůdy mu odolávají. Pro snazší orientaci při výběru jsem pro vás připravil jejich přehled: 

KultivarPůvodCharakteristika růstuPlody a jejich zbarvení
'Chryso'ČRstromkový kultivar, zraje v červenci, otrněnýzlatavě žluté, velké
'Invicta'zahraničístromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Prima'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Remarka'ČRstromkový kultivar, zraje v červencičervené, střední velikosti
'Rixanta'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Rokula'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, střední velikosti
'Rolonda'ČRstromkový kultivar, zraje v červencičervené, střední velikosti
'Viking'ČRstromkový kultivar, zraje v červencižluté, velmi velké, s červenými tečkami v dužnině
'Zlatý fík'ČRstromkový kultivar, zraje v červencizlatavě žluté, velké

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A