Jak pěstovat akvarijní rostliny 1: rozhovor s odborníkem

Víte, jaké nároky mají vodní rostliny? V dvoudílném seriálu vás s nimi seznámí zkušený akvarista, který vám poradí nejen jak rostliny v akváriích pěstovat a případně množit, ale také s výběrem vhodných druhů.

Martin Vajbar se akvaristikou zabývá už více než dvacet let, z toho posledních deset let se soustředí na problematiku vodních rostlin. Čtenářům AbecedyZahrady.cz poskytl rozhovor, díky němuž se dozvíte mnoho praktických rad. Navštívit můžete i jeho web akvarijni.cz.

Jak náročná je péče o vodní rostliny v akváriu?

Z časového hlediska je nejnáročnější udržet požadované rozvržení a vzhled rostlin. U druhů s listovými růžicemi je nutné ručně odstraňovat staré listy, rostliny s olistěnými lodyhami (takzvané stonkové) musíte zkracovat a znovu sázet.

akva_1.jpg
Akvárium plné rostlin a rybek nemusí sloužit jen jako dekorativní prvek, ale především k relaxaci majitele; foto: Martin Vajbar

Nezbytné je pravidelně měnit část vody za čerstvou, jednou za čas je vhodné zlehka odkalit akvarijní dno pomocí odkalovacího zvonu a hadice. Velmi náročným rostlinným druhům musíte zajistit vysokou intenzitu umělého osvětlení a externí dodávky živin (například dodatečné sycení vody oxidem uhličitým nebo hnojení speciálními hnojivy).

Jaké jsou optimální podmínky pro pěstování běžných (nenáročných) druhů?

Tropické sladkovodní rostliny vyžadují především světlo, teplo, vodu a živiny. Světlo zajistíte nejlépe použitím zářivkových trubic v osvětlovacím krytu. Není nutné kupovat „speciální“ barevné typy zářivek. Lépe vyhovují bílé odstíny.

akva_2.jpg
Martin Vejbar používá bílé zářivky. Doporučuje vyzkoušené firmy Philips, Osram nebo Narva; foto: Martin Vajbar

Teplota vody se má pohybovat v rozmezí od 22 do 28 stupňů Celsia. Běžné druhy rostlin snáší chemické parametry vody v širokém rozmezí – od měkké až po tvrdou s pH 6 až 8, proto nemusíte používanou vodovodní vodu upravovat. Voda by neměla v akváriu nehybně stát, ale ani příliš silně proudit, což zajistí vhodný filtr.

O dostatek živin pro rostliny se starají ryby prostřednictvím produktů své látkové výměny. Ty jsou zpracovány pomocí filtru. Dochází také ke shromažďování detritu, což jsou výkaly ryb, odumřelé zbytky rostlin či nespotřebovaná potrava, v substrátu akvarijního dna. Dodatečné dodávání umělých hnojiv je vhodné jen pro nádrže s náročnými druhy rostlin nebo pro akvária hustě osázená, kde je minimum ryb.

Které rostliny patří k běžným druhům?

Například zákrutichy (Vallisneria), kryptokoryny (Cryptocoryne), šípatkovce (Echinodorus), doušky (Egeria), mokřanky (Hygrophila), růžkatce (Ceratophyllum). Z kapradin a mechorostů je to hnědovka (Microsorum), rohatec (Ceratopteris) nebo jávský mech (Vesicularia).

akva_3.jpg
Pro začínající akvaristy je vhodná Vallisneria (vlevo) nebo Hygrophila (vpravo); foto: Helena Rindová, Pěstírna akvarijních rostlin a ryb

Jsou některé druhy rostlin vhodné do akvárií ke konkrétním druhům ryb, nebo je to jedno?

Tak jedno to zcela jistě není. Pro některé druhy ryb (cichlidy, sumci, některé tetry) slouží rostliny jako významná složka jejich potravy. Jiné ryby zase rády ryjí ve dně, takže je problematické udržet kořenící rostliny na svém místě.

Odolné jsou kryptokoryny (Cryptocoryne aponogetifilia) s velkými tuhými listy nebo anubisy (Anubias barteri), které se dokáží přichytit svými kořeny na dekorace, jako jsou kameny nebo dřevěné kořeny.

Kde doporučujete čtenářům rostliny do akvária nakupovat?

V některých prodejnách jsou kvalita i sortiment nabízených rostlin velmi špatné. Rostliny mohou v obchodě dlouho strádat v nevhodných podmínkách. Z tohoto důvodu doporučuji nákup třeba přes internet, ale přímo ze specializované pěstírny akvarijních rostlin.

akva_4.jpg
Pěstírna Heleny Rindové – nakoupit zde můžete osobně nebo přes internet, takže rostliny cestou k majiteli nestrádají; foto: Helena  Rindová, Pěstírna akvarijních rostlin a ryb

Pozor! Jako akvarijní rostliny jsou často nabízeny i ty, jež nejsou typickými vodními rostlinami, ale jedná se o bahenní či vlhkomilné druhy. Určitou dobu sice vydrží ponořené pod vodou, ale pro trvalé pěstování v akváriu se nehodí.

Proč je tedy pro tyto účely obchodníci nabízejí?

Je to především výhodný byznys. Neznalý zákazník si takovou rostlinu koupí a ta mu po čase odejde. Tímto způsobem je nucen pořizovat si další a další exempláře. Prodejci pak špatný růst rostlin zdůvodňují nevhodným osvětlením, nedostatečným hnojením a podobně.

Před nákupem proto doporučuji čtenářům zjistit, jaké rostliny firma nabízí. Nejvýhodnější možností ovšem je sehnat si přebytky rostlin přímo od akvaristů.

V příštím díle vám Martin Vajbar poradí s množením rostlin a doporučí druhy vhodné pro začátečníky.

Doporučujeme

Články odjinud