vytisknout velikost písma Jak pečovat o řezané květiny

Rozhodli jste se zútulnit svůj domov rostlinami umístěnými ve váze? Už při jejich řezu můžete ovlivnit, zda vydrží co nejkrásnější po delší dobu! Poradíme vám, jak postupovat a nač nezapomenout.

Jak rostlinám prodloužit život

Aby vám živá dekorace vydržela co nejdéle, nezapomeňte na správnou péči o květiny, která začíná už okamžikem řezu! Jeho načasování je důležité, protože některé druhy rostlin se sklízí ve stádiu poupat, zatímco jiné v době, kdy je rozkvetlá třetina květů, a další až plně rozvinuté.

Svou roli hraje i denní doba, v níž květy uříznete. Hodí se k tomu časné ráno, protože rostlina obsahuje dostatek vody, a večer, kdy v sobě shromáždí nejvíce zásobních látek, jež během dne vyrobí listy.

K zisku květů můžete použít jak nůž (samozřejmě ostrý a čistý), tak nůžky (totéž platí i o nich). Řez udělejte co nejdelší, abyste rostlině zajistili možnost přijímat vodu, a hladký. Před umístěním květin do vázy jej zopakujte, neboť řezná plocha po několika minutkách zaschne. 

Klepněte pro větší obrázek
Nůžky určené ke stříhání květin, zvláště růží a dalších druhů s trny, nabízí například firma Fiskars. Jsou vyrobeny z nerezavějící švédské oceli a jejich hlavní výhodou je, že ustřiženou část rostliny samy drží

Než se rostliny dostanou do vázy   

Pokud potřebujete rostliny někam přepravit, nechte je hned po uříznutí nasát asi půl hodiny vodu, nejlépe v chladnější místnosti. Konce stonků pak zabalte do navlhčeného ubrousku, vložte je do igelitového sáčku a celou kytici zabalte do papíru.

Klepněte pro větší obrázek
Každé váze obzvlášť svědčí spojení s některými druhy rostlin. Jejich hledání je příjemná hra 

Při letním počasí se může stát, že rostliny nadměrným teplem zavadnou. Ponořte je v tom případě celé na několik hodin do vlažné vody, rychleji tak nasají vodu, kterou ztratily. 

Květiny ve váze: do ložnice se hodí něco jiného než do jídelny

Květiny ve váze: do ložnice se hodí něco jiného než do jídelny

Základem je naprostá čistota

Ač se to může zdát až příliš přemrštěné, věnujte důkladnou pozornost i váze – a nejen jejímu výběru. Musí být čistá a vydezinfikovaná, nebojte se použít přípravek s obsahem chlóru, jako je například Savo.

Klepněte pro větší obrázek
Čisté musí být i nůžky, jimiž květiny sříháte 

Květinám se bude dařit v různých typech nádob, nedoporučují se jen keramické, jež nemají vnitřní glazuru, protože v nich mikroorganismy přežívají i po pečlivé dezinfekci.   

Květiny ve váze: nebojte se je dát i do koupelny

Květiny ve váze: nebojte se je dát i do koupelny

Není voda jako voda


Své potřebuje také voda z vodovodu, kterou do nádoby nalijete. Úplně nejlepší je převařená a vychladlá, nicméně bude stačit, když ji necháte několik hodin odstát. Pravidlem je, že by měla být mírně teplá, aby neobsahovala množství kyslíku, jež poškozuje vodivá pletiva.  

Klepněte pro větší obrázek
Také voda, do které rostliny dáte, musí dostat určitou péči 

Abyste mikroorganizmům zamezili v jejich množení a udrželi vodu čistou, přidejte do ní kyselinu citronovou, stačí 0,5 gramu na litr, nebo trošku dezinfekčního prostředku. 

V prodejnách květin si můžete zakoupit sáčky s výživou, jež se ve vodě rozpustí a prodlouží trvanlivost celého aranžmá. Vy ji příznivě ovlivníte také, pokud rostlinám dopřejete nepříliš vysokou teplotu v místnosti a ochráníte je před slunečními paprsky.  

Nachystejte i jednotlivé květiny

Těsně před samotným vložením květin do vázy jim odstraňte všechny listy, jež by byly ponořené ve vodě. Opět tak omezíte rozvoj mikroorganizmů. Obnovte rovněž řez na konci stonku asi dva centimetry nad řezem původním a s rostlinami hurá do zvolené nádoby.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna váza může snadno získávat různé podoby 

Stonky by měly být ve vodě ponořeny maximálně do deseticentimetrové výšky, důvodem jsou opět mikroorganizmy. Vodu měňte každý den, pokud do ní nic nepřidáváte, a současně rostliny vždy zakraťte o dva centimetry a vydezinfikujte vázu.  

Jestliže jste vodu obohatily dezinfekčním přípravkem či sodou, můžete její výměnu a vše s tím související dělat jednou za dva až tři dny. Jen pomocí popsaných kroků si krásu květů vychutnáte co nejdéle.  

Aby vaše snaha nevyšla naprázdno 

Klepněte pro větší obrázek
Půvabné aranžmá jako ze starých obrazů: jenže takhle květy zbytečně brzy odkvetou a bude po kráse 

Květy neumísťujte do průvanu či ještě hůře do blízkosti zrajícího ovoce! Takováto krásná zátiší lze sice vidět na obrazech, a tak má člověk občas chuť vytvořit je i u sebe doma, ale realita je jiná: plody při dozrávání vylučují ethylen, který má za následek urychlenější odkvétání. Vaše práce by tak přišla zbytečně rychle vniveč. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |