Kvalitní dřevěný obal na nože. Chrání čepel nože před poškozením. DAMANO.CZ, 279 Kč Archiv firem

Kvalitní dřevěný obal na nože. Chrání čepel nože před poškozením. DAMANO.CZ, 279 Kč | Archiv firem

Plastový ochranný kryt s plstěným vnitřkem, DELLINGER.CZ, 59 Kč Archiv firem

Plastový ochranný kryt s plstěným vnitřkem, DELLINGER.CZ, 59 Kč | Archiv firem

Pouzdro na nože – pro 7 kusů, GAASTROPOMUCKY.CZ, 678 Kč Archiv firem

Pouzdro na nože – pro 7 kusů, GAASTROPOMUCKY.CZ, 678 Kč | Archiv firem

Příborník se stojanem na nože, IKEA.CZ, 328 Kč Archiv firem

Příborník se stojanem na nože, IKEA.CZ, 328 Kč | Archiv firem

Organizér do zásuvky na nože, ALLEGRO.CZ, 101 Kč Archiv firem

Organizér do zásuvky na nože, ALLEGRO.CZ, 101 Kč | Archiv firem

Designový hranatý bambusový stojan, ORIONDOMACIPOTREBY.CZ, 299 Kč Archiv firem

Designový hranatý bambusový stojan, ORIONDOMACIPOTREBY.CZ, 299 Kč | Archiv firem

Stojan na 7 ks nožů, SVET-SVITIDEL.CZ, 1039 Kč Archiv firem

Stojan na 7 ks nožů, SVET-SVITIDEL.CZ, 1039 Kč | Archiv firem

Praktická a elegantní magnetická lišta z dřeva lískového ořechu, DAMANO.CZ, 975 Kč Archiv firem

Praktická a elegantní magnetická lišta z dřeva lískového ořechu, DAMANO.CZ, 975 Kč | Archiv firem

Magnetický blok na nože z přírodního dřeva, ZAHRADNI-GRILY.COM, 2747 Kč Archiv firem

Magnetický blok na nože z přírodního dřeva, ZAHRADNI-GRILY.COM, 2747 Kč | Archiv firem

Diamantová ocílka, KUCHYNSKE-NOZE.CZ, 575 Kč Archiv firem

Diamantová ocílka, KUCHYNSKE-NOZE.CZ, 575 Kč | Archiv firem

Brousek na nože, ALZA.CZ, 329 Kč Archiv firem

Brousek na nože, ALZA.CZ, 329 Kč | Archiv firem

Brousek na nože dvoustupňový, IGNAZROSLER.CZ, 1039 Kč Archiv firem

Brousek na nože dvoustupňový, IGNAZROSLER.CZ, 1039 Kč | Archiv firem

Brusný kámen, LIDL.CZ, 349 Kč Archiv firem

Brusný kámen, LIDL.CZ, 349 Kč | Archiv firem

Sada brusných kamenů, KAUFLAND.CZ, 509 Kč Archiv firem

Sada brusných kamenů, KAUFLAND.CZ, 509 Kč | Archiv firem

Plastový ochranný kryt s plstěným vnitřkem, DELLINGER.CZ, 59 Kč Archiv firem
Pouzdro na nože – pro 7 kusů, GAASTROPOMUCKY.CZ, 678 Kč Archiv firem
Příborník se stojanem na nože, IKEA.CZ, 328 Kč Archiv firem
Organizér do zásuvky na nože, ALLEGRO.CZ, 101 Kč Archiv firem
14
Fotogalerie

Jak pečovat o nože, aby dlouho vydržely

Nože jsou v kuchyni nepostradatelnými pomocníky, protože usnadňují a zrychlují práci. Aby ale sloužily co nejdéle a pracovalo se s nimi s lehkostí, je nutné o ně správně pečovat. 

Pokud si koupíte kvalitní kuchyňský nůž, za který zaplatíte tisíce korun, budete určitě chtít, aby vám dlouho a dobře sloužil. Musíte proto opatrovat zejména jeho ostří, a to při mytí i ukládání. A když je potřeba, ostří nabruste.

Proč se nedávají nože do myčky aneb Jak správně mýt nože

Kuchyňské nože nenechávejte dlouho zašpiněné, omyjte je co nejdřív. Kyseliny z potravin mohou naleptat jejich ostří. Nože rozhodně nepatří do myčky na nádobí, kde se může jejich ostří ztupit kontaktem s jinými příbory či poškodit agresivními čisticími prostředky. Nože je nejlepší omýt pod tekoucí vodou s použitím jemného saponátu a houbičky nebo hadříku. Po omytí nůž osušte, abyste zabránili tvorbě skvrn a rzi.

Jak brousit nože doma

Přestože budete nůž mýt ihned po použití a ukládat jej daleko od ostatních příborů, časem se stejně jeho ostří otupí. Pak bude potřeba jej nabrousit. Kvalitní nože můžete přenechat odborníkům v nožířství, s trochou cviku to ale zvládnete sami. 

K údržbě ostří je primárně určena ocílka – kovový nástroj, který vyhlazuje drobné nerovnosti, zuby a plošky na ostří, jež vznikají po každém použití nože, zejména v kontaktu s tvrdými povrchy, například s kostmi. Ocílka se používá pravidelně, čímž umožňuje prodloužit intervaly mezi broušením. Vždy by měla být delší než váš nejdelší nůž. Používání ocílky je jednoduché, chce to ale trochu cviku.

Jak nabrousit nůž

Uchopte ocílku do levé ruky, nůž do pravé. Jednoduše přidržte ostří nože v úhlu asi 20 stupňů k ocílce a stáhnete dolů přes celou délku ostří nejdřív na jedné a poté i na druhé straně ocílky. Není třeba tlačit, stačí jemně táhnout, přibližně 10 až 20krát.

Pokud se necítíte příliš zručně, můžete použít protahovací brousky a ostřiče, do nichž nůž vložíte, a jemným, opakovaným tahem nůž nabrousíte.

Pro kvalitní naostření mohou zkušenější uživatelé použít brusné kameny, které se prodávají v různých hrubostech. V nižších stovkách zrnitosti (250 až 800) slouží k základnímu broušení a tvarování ostří, střední zrnitost (1000 až 2000) je vhodná k získání ostrosti a na jemných kamenech (nad 3000) pak ostří finálně doladí.

Před broušením je třeba kámen na 10 minut ponořit do vody a udržovat jej mokrý i během broušení. Nůž by s kameny měl svírat úhel 45 °, ostří a horní hrana nože úhel 15 až 20 °. Táhněte rovnoměrně nahoru a dolů a dávejte pozor, abyste zachovali potřebný úhel. 

Další možností, jak nože nabrousit, jsou speciální elektrické brusky.

Jak nejlépe nože skladovat

Nabroušené nože je škoda skladovat v šuplíku, protože při kontaktu s dalšími příbory a kuchyňským náčiním se ničí pracně nabroušené ostří. Vymyslete proto vhodné uložení vhodné právě pro vaši kuchyň.

Jednou z variant je využití magnetické lišty, kterou můžete připevnit tak, abyste měli nože vždy po ruce.

Další variantou jsou dřevěné bloky, které se vyrábějí v různých velikostech i pro různý počet a velikost nožů. Můžete vybrat i takový, který má otvor na ocílku či nůžky.
Pokud nemáte prostor na podobná řešení, pořiďte nožům v šuplíku alespoň pouzdra.

 
 
 
 
 

Doporučujeme

Články odjinud