vytisknout velikost písma Jak pečovat o líbenku, aby vykvetla

Nejspíš ji znáte jako řezanou květinu ze svatebních kytic. Její květ se podobá narcisu: stejně jako on patří do čeledi amarylkovitých. Pro opakované květenství a nevelké nároky na pěstování je líbenka ideální hrnkovou rostlinou.

Líbenka si skutečně své jméno zaslouží. Sněhobílé, sladce voňavé květy, které se na rostlině objevují dvakrát až třikrát do roka, v sobě spojují nevinnost i rafinovanou eleganci. Abyste se z jejich krásy mohli těšit, nemusíte opakovaně běhat k oltáři, stačí si pořídit jednu cibulku.

Klepněte pro větší obrázek

Květy líbenky jsou něžné a elegantní

Líbenka versus narcis

Přestože se jedná v obou případech o cibulnaté rostliny, jež patří do stejné čeledi, je květ a vůně to jediné, co líbenku a narcis spojuje. Líbenka má lesklé, široce elipsovité listy, vyrůstající na dlouhém řapíku. Na rostlině zůstávají celoročně. Jejich usychání značí pěstitelský problém nebo poškození cibule.

Květy, na rozdíl od narcisu, se na stonku objevují v počtu čtyř až osmi. Stonek je silnější a dutý. Dorůstá do výšky kolem čtyřiceti až osmdesáti centimetry. První květy se objevují zpravidla zjara.

Domácí pěstování

Líbenku (Eucharis amazonica), v překladu šarmantní, někdy nepřesně nazývanou letní narcis, jež pochází z kolumbijských And a horní Amazonie, lze v našich podmínkách pěstovat pouze jako hrnkovou rostlinu.

Klepněte pro větší obrázek

Květ líbenky se od květu narcisu liší větší velikostí a sněhobílou barvou

Na rozdíl od odolného narcisu potřebuje k růstu a kvetení teploty nad patnáct stupňů, přičemž teplota klesající pod deset stupňů už pro ni může být smrtelná. Nesnáší i kolísání teplot. Že je rostlince zima, poznáte podle toho, že jí začnou opadávat listy a cibule jeví známky omrznutí.

Tato choulostivost líbenku předurčuje k úspěšnému pěstování v bytech. Aby to však nebylo tak jednoduché, rostlina sice vyžaduje vyšší teploty, ale v závislosti na nich potřebuje i vyšší vzdušnou vlhkost. Zvláště v době kvetení uvítá pravidelné rosení a omývání listů.

Co jí dopřát?

Líbence prospějete umístěním na světlém místě nebo v mírném polostínu, například na západním či východním okně, nedopadají-li do něho přímé sluneční paprsky. Hnojte ji vždy v období plné vegetace až do konce kvetení, a sice jednou za čtrnáct dní tekutým hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny.

Klepněte pro větší obrázek

Za odpovídající péči se vám líbenka několikrát v roce odvděčí zdravým, bohatým vzhledem a záplavou květů

Líbenka potřebuje odpočinek

Na rozdíl od většiny cibulovin líbenka nezimuje. V březnu a srpnu má obyčejně období klidu, proto jí omezte zálivku. Nikoliv příliš, neboť kořenový bal nesmí nikdy vyschnout.

Sázení cibule

Budete potřebovat široký květináč nebo hlubší misku. Za prvé proto, že cibule je poměrně velká, v průměru od deseti do patnácti centimetrů. Za druhé z toho důvodu, že v květináči musí být dost místa pro nové cibulky, a za třetí: květináč se širším dnem je stabilnější a nehrozí mu převržení.

Líbenka potřebuje dobře propustnou zeminu, bohatou na živiny. Nejlépe ve složení drnovka, listovka, kompostová zemina, rašelina nebo rozložený kravský hnůj a písek. Cibuli zasaďte tak, aby nad ní byl jeden až dva centimetry zeminy. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku, aby rychle zakořenila.

Klepněte pro větší obrázek

Při optimálních podmínkách nasadí rostliny na jaře první květy

Přesazování, ke kterému se hodí pouze doba vegetačního klidu, postačuje jednou za tři roky. Cibuli přesazujte i s dceřinými cibulkami a celým kořenovým balem.

Aby vykvetla

Líbenka začíná kvést až tehdy, když se kolem mateřské cibule začnou vytvářet dceřiné cibulky. Ty neodstraňujte, jinak se bude celý cyklus opakovat a rostlina vykvete až po opětovném vytvoření cibulek.

Další důležitou podmínkou pro nasazení na květ je dodržení období klidu po předchozím kvetení. Rostlinu uvedete do klidu mírnější zálivkou, o něco nižší teplotou a menším osvitem.

Klepněte pro větší obrázek

Nejčastějším škůdcem jsou mšice, suchý vzduch může přilákat svilušky. Přílišná vlhkost substrátu nebo stání květináče ve vodě vede k houbovým onemocněním

Nikdy jí ovšem nezkracujte listy! Jakmile po uplynutí doby odpočinku rostlině zvýšíte teplotu a přidáte osvětlení, probudí se a opětovně nasadí na květ.

Dceřiné cibulky ovlivní květenství

Líbenka se, jak již bylo naznačeno, rozmnožuje dceřinými cibulkami. Chcete-li, aby vám původní cibule stále kvetla, neodeberte jí nikdy všechny nové cibulky najednou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |