vytisknout velikost písma Jak pečovat o jahodníky po sklizni

Jahody dozrávají, aktuální je jejich sklizeň. Po ní nastane čas promyslet, jak se o jahodník postarat, aby i v příštím roce byla úroda bohatá a kvalitní. V době sklizně není pro jeho ošetření vhodná doba – ta nastává zhruba dva týdny po sběru jahod.

Jednoleté a dvouleté porosty jahodníku jsou v plné síle, třetím rokem se však jejich čas naplní a nastává nejvhodnější doba zlikvidovat je – samozřejmě až po sklizni. Váháte, protože je vám rostlin líto?

V tom případě uvažte, že třetím rokem je málokterý porost zdravý. Jahodníky bývají v tomto věku napadeny chorobami a škůdci, a je proto lépe pořídit si novou sadbu. 

Klepněte pro větší obrázek
Sklizeň skončila: nechte jahody pár dnů odpočinout a zbavte se nejprve plevelů  

Nejdříve je třeba odstranit plevel

Po sklizni je jahodníkový porost v dost žalostném stavu: půda je zaplevelená, udupaná, do toho se v meziřádcích rozrůstají šlahouny tvořící nové rostliny. Máte-li v jahodách nastýlku, začněte tím, že ji vyhrabete a vyvezete z porostu.  

Koncem července bývá ukončena i sklizeň pozdních odrůd. Vyčistit porost a zlikvidovat plevel je třeba do tří týdnů po dovršení sběru jahod. Zároveň si z mladých porostů můžete pro vlastní potřebu odebrat sazenice – nejkvalitnější jsou ty, jež rostou nejblíže mateční rostliny. 

Klepněte pro větší obrázek
V posledních dnech sklizně si můžete v řádcích vytipovat a označit místa s nejkvalitnějšími sazenicemi k odběru  

Plevel odstraňte ručně a přitom jahody mělce okopejte, na větší plochy lze použít podle návodu i postřik přípravkem Lontrel 300 v dávce osm mililitrů na šest až deset litrů vody podle hustoty zaplevelení.  

Nejčastějšími plevely v jahodníku jsou různé druhy heřmánků, dále pcháč oset, mléče, svlačce. Na vytrvalé a hluboko kořenící plevele můžete použít menší množství vody (šest litrů), čímž získáte silnější koncentraci postřiku.  

Jak si zajistit dobrou sklizeň jahod

Jak si zajistit dobrou sklizeň jahod

Sežnout porost, nebo nechat listy přes zimu?

Velkopěstitelé i většina zahrádkářů po sklizni odstraní staré listy jahodníku posekáním porostu. Nesežínejte jej níž než na pět centimetrů, aby se nepoškodilo srdéčko rostliny. Do zimy jahodník hustě obroste novými listy.  

Sežínat porost je nevhodné u stáleplodících odrůd – ty by si před nástupem zimy nestačily obnovit listy a rostliny by byly ohroženy mrazem. Ani mladé porosty či náchylné přešlechtěné odrůdy, jako je například ‘Elsanta‘ nebo ‘Darselect‘, byste vyžínat neměli.  

Jahodník zakládá květní pupeny pro příští úrodu od poloviny září do poloviny října, z toho důvodu by mělo být sežínaní porostu provedeno co nejdříve. Včasné posekání starých listů zmlazuje porost, u většiny odrůd zvyšuje úrodu. 

Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní sazenice, které se do zimy v nových porostech ujaly, chraňte před holomrazy také nastýláním. Můžete použít chvojí, rašelinu či kompost  

Hnojit a zalévat je neméně důležité

Druhá polovina léta bývá v některých oblastech chudá na srážky, přitom zálivka po sklizni je velice důležitá. Jahodník koření dosti mělce, a nemá tak bohatý kořenový systém. Nedostatek vláhy způsobuje přes zimu uhynutí rostlin, které se pak přisuzuje vymrznutí.  

Z pěstovaných odrůd je proti suchu nejodolnější oblíbená ‘Senga Sengana‘ s velmi bohatým kořenovým systémem, ale i té prospěje příděl vláhy.  

Odplozený jahodník je potřeba zásobit před nástupem zimy živinami. Dvě dávky hnojení rozdělte po sklizni tak, abyste nepřihnojovali později než do konce října. Novinkou je kombinované hnojivo NPK 14-10-20 + 7S k lehkému zapravení do půdy po rozhození.  

Od září nehnojte jahodník hnojivy s vyšším obsahem dusíku a hořčíku, vhodnější jsou hnojiva s obsahem draslíku, fosforu a vápníku ve formě uhličitanu vápenatého. Dávkujte vždy podle návodu, pokud budete přihnojovat v polovině září Cereritem, stačí třicet gramů na metr čtvereční. 

Klepněte pro větší obrázek
Nastýlka mezi řádky poslouží jako mulč proti plevelům, zároveň může být účinnou ochranou před holomrazy  

Nedejte šanci škůdcům a chorobám

Jahodník napadají mnohé choroby a škůdci, z nejobávanějších je to květopas jahodníkový. Brouk překusuje stopky, larvy vyžírají poupata. Velmi nemilým škůdcem je roztočík jahodníkový, pavouček sající uvnitř srdéčka – zakrslé rostliny plodí špatně, či vůbec.  

Z mnoha postřiků používaných i během sezony se k podzimnímu ošetření porostu jahodníku proti těmto škůdcům hodí přípravek Metation E50. Proti hnilobě plodů se po sklizni aplikuje opakovaný postřik přípravkem Aliette 80WP, účinný je i na fytoftoru (kořenová choroba).  

Před nástupem mrazů

Mladé porosty (vysázené s podzimem) přikryjte na zimu chvojím. Stáleplodící odrůdy jsou náchylnější a vzhledem k opakované úrodě oslabené, proto i jim prospěje zimní přikrývka. Nastýlání kompostu (zahradní rašeliny) do meziřádků je také dobrou ochranou před mrazem.  

Hrozí-li holomrazy s teplotami pod minus osm stupňů, vyplatí se slabé či choulostivé odrůdy přikrýt netkanou textilií. To platí i pro podzimní výsadby, které ještě nemají tak vyvinutý kořenový systém. 

Klepněte pro větší obrázek
Zdravé porosty v oblastech s tužšími zimami někteří pěstitelé nevyžínají. Staré listy pak poslouží jako ochrana před mrazy  

S jahodníkem je na podzim trochu práce navíc, ale vyplatí se. Odměnou vám bude bohatá úroda voňavých a zdravých jahod v příštím roce.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |