vytisknout velikost písma Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni

Smažený kapr ke Štědrému dnu prostě patří. S jeho přípravou ale souvisí i ta méně populární povinnost. Zabít ho, vykuchat, a pokud nemáte lysce, tak ho také zbavit šupin. Jak to ale udělat čistě a bez zbytečné práce? Máme pro vás pár praktických tipů.
Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni | iStock

Abyste si na štědrovečerní večeři skutečně pochutnali, měla by ryba být co nejčerstvější. Nejlepší samozřejmě je, když kapra zabijete až v den přípravy. Pokud ale na to nemáte žaludek, můžete o to také požádat prodejce. Ti vám ho za menší poplatek i vykuchají. Ať už ale kapr měl jikry nebo mlíčí, řekněte si o ně. Budou se vám hodit na polévku. Na vás pak už bude jen naporcování, obalení a osmažení. Před tím vším ale budete muset rybu zbavit šupin. Existují hned dva způsoby, jak na to.

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nezapomeňte si pár šupin schovat, abyste je večer mohli dát každému u stolu pod talíř. Kdo totiž po večeři najde pod nádobím šupinu a dá si ji do peněženky, toho se peníze budou držet celý příští rok.

Škrábání šupin: Rukama, škrabkou nebo struhadlem

První možností, jak kapra zbavit šupin, je jejich seškrábání. Udělat to můžete buď prsty na rukou, tupou stranou nože, nebo speciální škrabkou na ryby, kterou seženete v domácích potřebách. V nouzi jde použít třeba i struhadlo. Při odstraňování šupin postupujte vždy od ocasu. Pokud se do toho pustíte hned po zabití a vykuchání kapra, půjde vám to skvěle. Jestli ale budete potřebovat seškrabat šupiny u ryby zabité už před několika hodinami, počítejte s tím, že se u toho zapotíte. Pokud zvolíte tento způsob, připravte se také na to, že šupiny budou létat po celé kuchyni, takže vás pak ještě čeká úklid. Někteří kuchaři doporučují kapra před škrabáním spařit horkou vodou z rychlovarné konvice. Kapr pak údajně tolik neklouže, sliz se srazí v bílou hmotu, a šupiny jdou z kůže lehce dolů.

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Odstranění šupin nožem: Moc netlačte a buďte opatrní

Druhá varianta vyžaduje určitou šikovnost, cvik a především opravdu ostrý tenký nůž. Spočívá v seřezání šupin i s pouzdry, ve kterých jsou uložené. Při podřezávání postupujte směrem od ocasu k hlavě, nožem opatrně pohybujte nahoru a dolů tak, abyste odřezávali celý plát šupin a na rybě zbyla jen čistá kůže. Na nůž ale zbytečně moc netlačte, abyste ho náhodou nezařízli hluboko do masa. Abyste se nezranili, na přidržování kapra, který je slizký a dost klouže, si vezměte suchou čistou plátěnou utěrku.

Aby vám chutnalo: Nejkrásnější talíře i celé jídelní soupravy. Vyberte si

Aby vám chutnalo: Nejkrásnější talíře i celé jídelní soupravy. Vyberte si

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A