vytisknout velikost písma Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni

Smažený kapr ke Štědrému dnu prostě patří. S jeho přípravou ale souvisí i ta méně populární povinnost. Zabít ho, vykuchat, a pokud nemáte lysce, tak ho také zbavit šupin. Jak to ale udělat čistě a bez zbytečné práce? Máme pro vás pár praktických tipů.
Jak odstranit šupiny z kapra: Snadno, rychle a bez nepořádku v kuchyni | iStock

Abyste si na štědrovečerní večeři skutečně pochutnali, měla by ryba být co nejčerstvější. Nejlepší samozřejmě je, když kapra zabijete až v den přípravy. Pokud ale na to nemáte žaludek, můžete o to také požádat prodejce. Ti vám ho za menší poplatek i vykuchají. Ať už ale kapr měl jikry nebo mlíčí, řekněte si o ně. Budou se vám hodit na polévku. Na vás pak už bude jen naporcování, obalení a osmažení. Před tím vším ale budete muset rybu zbavit šupin. Existují hned dva způsoby, jak na to.

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nezapomeňte si pár šupin schovat, abyste je večer mohli dát každému u stolu pod talíř. Kdo totiž po večeři najde pod nádobím šupinu a dá si ji do peněženky, toho se peníze budou držet celý příští rok.

Škrábání šupin: Rukama, škrabkou nebo struhadlem

První možností, jak kapra zbavit šupin, je jejich seškrábání. Udělat to můžete buď prsty na rukou, tupou stranou nože, nebo speciální škrabkou na ryby, kterou seženete v domácích potřebách. V nouzi jde použít třeba i struhadlo. Při odstraňování šupin postupujte vždy od ocasu. Pokud se do toho pustíte hned po zabití a vykuchání kapra, půjde vám to skvěle. Jestli ale budete potřebovat seškrabat šupiny u ryby zabité už před několika hodinami, počítejte s tím, že se u toho zapotíte. Pokud zvolíte tento způsob, připravte se také na to, že šupiny budou létat po celé kuchyni, takže vás pak ještě čeká úklid. Někteří kuchaři doporučují kapra před škrabáním spařit horkou vodou z rychlovarné konvice. Kapr pak údajně tolik neklouže, sliz se srazí v bílou hmotu, a šupiny jdou z kůže lehce dolů.

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Odstranění šupin nožem: Moc netlačte a buďte opatrní

Druhá varianta vyžaduje určitou šikovnost, cvik a především opravdu ostrý tenký nůž. Spočívá v seřezání šupin i s pouzdry, ve kterých jsou uložené. Při podřezávání postupujte směrem od ocasu k hlavě, nožem opatrně pohybujte nahoru a dolů tak, abyste odřezávali celý plát šupin a na rybě zbyla jen čistá kůže. Na nůž ale zbytečně moc netlačte, abyste ho náhodou nezařízli hluboko do masa. Abyste se nezranili, na přidržování kapra, který je slizký a dost klouže, si vezměte suchou čistou plátěnou utěrku.

Aby vám chutnalo: Nejkrásnější talíře i celé jídelní soupravy. Vyberte si

Aby vám chutnalo: Nejkrásnější talíře i celé jídelní soupravy. Vyberte si

Vytvořte si pestrobarevnou silvestrovskou tabuli

Vytvořte si pestrobarevnou silvestrovskou tabuli

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |