Rez ze šroubků se dá poměrně snadno odstranit.  Foto: iStockphoto.com

Rez ze šroubků se dá poměrně snadno odstranit.  | Foto: iStockphoto.com

Bez vašeho zásahu povede koroze na železné bráně k její destrukci. Foto: iStockphoto.com

Bez vašeho zásahu povede koroze na železné bráně k její destrukci. | Foto: iStockphoto.com

Nůž zkuste na noc zapíchnout do syrové brambory. Foto: iStockphoto.com

Nůž zkuste na noc zapíchnout do syrové brambory. | Foto: iStockphoto.com

Na takový záchod se člověku ani moc nechce. Foto: iStockphoto.com

Na takový záchod se člověku ani moc nechce. | Foto: iStockphoto.com

Připravte si kyselinu citronovou a zubní kartáček. Foto: iStockphoto.com

Připravte si kyselinu citronovou a zubní kartáček. | Foto: iStockphoto.com

Možná máte doma podobné předměty. Vdechněte jim nový život. Foto: iStockphoto.com

Možná máte doma podobné předměty. Vdechněte jim nový život. | Foto: iStockphoto.com

Pískovací pistole vám výrazně ulehčí práci. Foto: iStockphoto.com

Pískovací pistole vám výrazně ulehčí práci. | Foto: iStockphoto.com

Při každém odstraňování rzi si chraňte ruce rukavicemi. Foto: iStockphoto.com

Při každém odstraňování rzi si chraňte ruce rukavicemi. | Foto: iStockphoto.com

Drátěné kartáče se hodí mít v různých velikostech. Foto: iStockphoto.com

Drátěné kartáče se hodí mít v různých velikostech. | Foto: iStockphoto.com

Bez vašeho zásahu povede koroze na železné bráně k její destrukci. Foto: iStockphoto.com
Nůž zkuste na noc zapíchnout do syrové brambory. Foto: iStockphoto.com
Na takový záchod se člověku ani moc nechce. Foto: iStockphoto.com
Připravte si kyselinu citronovou a zubní kartáček. Foto: iStockphoto.com
9
Fotogalerie

Jak odstranit rez ze železa, chromu nebo oblečení?

Ačkoliv dekorace v rezavé barvě frčí, skutečná rez, tvořící se na předmětech ze železa a oceli, je závažný problém. Jejím výsledkem může být úplná likvidace těchto předmětů, jejich rozpad. Jak z nich rez odstranit? A jak se bránit korozi u dalších věcí, jako je oblečení, vana, WC a chrom?

O rzi bychom správně měli hovořit jen v případě železa a oceli. Protože ale ke korozi, tedy postupnému rozrušování materiálů vlivem okolního prostředí, dochází nejen u těchto, ale i u jiných kovů a také u předmětů nekovových, pro zjednodušení se lidově označuje výsledek tohoto působení jako rez ve všech případech. Shrňme si možnosti, jak ji odstranit.

Koroze železných předmětů není ani tak estetickou otázkou, jako spíše vůbec otázkou jejich zachování. K oxidaci železa totiž dochází tak dlouho, dokud nedojde k jeho úplnému rozpadu. Rez na povrchu předmětů postupně opadává a zas a znova se odhaluje jejich čerstvý povrch – a koroze pokračuje. Právě tím se liší od koroze neželezných kovů (např. stříbro, bronz, mosaz, měď, zinek či hliník), u nichž probíhá pouze povrchově a představuje jen estetický problém. Vrstva kovového oxidu, která se u nich v důsledku koroze vytvoří, na rozdíl od rzi neodpadává, takže pak funguje jako ochrana a k další oxidaci už nedochází.

Jak odstranit rez ze železa

  • Pomocí kartáče a vlny z oceli

V každém případě začněte vždy tím, že zrezivělý předmět očistíte od všech nečistot a odstraníte tolik rzi, kolik půjde. Někdy to stačí, ale většinou je třeba pokračovat. Použijte k tomu ocelovou vlnu (ta se hodí při čištění spíše větších a rovnějších povrchů) nebo ocelový kartáč (uplatní se při čištění menších povrchů se záhyby). Na předměty tlačte jen lehce a pravidelně stírejte nános rzi. Povrch dočistěte smirkovým papírem.

  • Pomocí pískovací pistole

Ve srovnání s mechanickým odstraňováním rzi je tento způsob mnohem pohodlnější, rychlejší, a především účinnější. Pracuje na principu tryskání stlačeného vzduchu smíchaného s abrazivem (písek). Levnější hobby pískovací pistoli pořídíte v řádu několika stokorun.

  • Pomocí octa

Použít můžete tradiční ocet kvasný lihový, stejně tak i ocet bílý nebo jablečný. Menší předměty do něj celé ponořte, větší omotejte toaletním papírem nebo kusem látky, které předtím do octu namočíte, případně na předmět, který chcete zbavit rzi, ocet nalejte. Ocet nechte dle míry zrezivění působit minimálně přes noc, u těch hodně zrezivělých dva až tři dny. U předmětů, kde rez prostoupila do hloubky, je třeba pravidelná kontrola odrezivění, protože právě rez je může držet pohromadě – jednodušší pak je zředit ocet vodou v poměru 2:1. Po vyndání z octové lázně odstraňte rozrušenou vrstvu rzi ocelovou vlnou či ocelovým kartáčem.

  • Pomocí pasty ze soli a citronu

Tento způsob uplatníte hlavně u menších předmětů. Smíchejte sůl s citronovou šťávou. Naneste na zrezivělý povrch a nechte několik hodin působit. Potom předmět důkladně očistěte. Kyselina v citronové šťávě rez naruší a sůl působí jako abrazivum. Další variantou je přidat dvě lžíce kyseliny citronové do misky s horkou vodou, zamíchat a do roztoku položit předmět určený k odrezivění. Kyselinu citronovou ale nelze použít na veškeré předměty: Spolu s korozí odstraňuje i barvu. Hodí se proto hlavně na věci, jako jsou šroubky, matice apod.

  • Pomocí jedlé sody

Zrezivělý povrch opláchněte vodou a nasypte na něj vrstvu jedlé sody. Nechte působit několik hodin, potom povrch vydrhněte kartáčem nebo vlnou. Postupovat se dá i tak, že nejdřív vytvoříte smícháním jedlé sody s vodou pastu, kterou na předmět rovnou natřete.

  • Pomocí brambory

Bramboru rozkrojte napůl, jednu půlku si dejte do ruky. Na rozkrojenou stranu nasypte buď jedlou sodu, nebo nalijte trochu jaru a vyčistěte s ní zasažený povrch a předmět očistěte. Pokud začíná rezivět příbor, jen ho na noc do brambory zapíchněte a ráno vyčistěte.

  • Pomocí mouky

Na namokřenou houbičku na nádobí naberte polohrubou nebo hrubou mouku a zrezivělé místo s ní vydrhněte.

  • Pomocí Coca-Coly

Coca-Cola nejen uhasí žízeň, ale díky kyselině fosforečné zabojuje i se rzí. Platí stejný postup jako při použití octa.

  • Pomocí WD-40

Oblíbené mazivo Wédéčko se dá použít nejen na auto, ale i na zahradní techniku, na nábytek, hračky apod. Po nastříknutí hned zasychá a chrání kov před korozivními přísadami. Zabraňuje tomu, aby voda reagovala s kovem. Udává se, že rzi odolá půl roku.

  • Pomocí přípravků k odstranění rzi

Speciální prostředky určené přímo k odstranění rzi (Fixinela, Cif Outdoor Rust Remover, Larrin, Biotec, Alori, Pulirapid apod.), případně současně i k odstranění vodního kamene koupíte v drogeriích, přes internet, některé i běžně v supermarketech. Vždy se informujte o jejich složení. Mnoho z nich totiž pracuje na bázi anorganické kyseliny (fosforečné, chlorovodíkové či sírové), v důsledku čehož dochází u železa k opětovnému vzniku koroze. Chcete-li se tomu vyhnout, volte speciální odrezovače bez anorganických kyselin, které po odstranění rzi současně brání jejímu dalšímu vzniku.

Nač nezapomenout? Ať už pro odstranění rzi použijete jakýkoliv prostředek, následně je nutné zajistit, aby koroze nepokračovala dál. Možností je opět více: konzervační olej, bezbarvý lak, roztavený parafín, barvy.

Jak odstranit rez z chromu

Ani v tomto případě nic nezkazíte octem či jedlou sodou. Použít ale můžete také alobal. Ustřihněte či odtrhněte si z role dostatečně velký kus, namáčejte ho do slané vody a rezavou část s ním přejíždějte až do vyčištění. Z alobalu si můžete umačkat i kouli. Uvolněné nánosy rzi pravidelně otírejte a po jejím odstranění chrom ošetřete voskem nebo leštěnkou.

Jak odstranit rez z oblečení

Při řešení rezavých skvrn na oblečení (například od kovového knoflíku, cvočků apod.) nejdřív vyzkoušejte mýdlo s jelenem. Poradí si s kdečím. Pokud nepomůže a skvrna je nová nebo malá, kápněte na ni šťávu z citronu, posypte solí a nechte působit. Potom oblečení vyperte. Další možností je vynechat sůl – a skvrnu, zakáplou citronovou šťávou, zahřát přes papírový ubrousek žehličkou a následně vyprat. Skvrny, které jsou silnější, odstraňte čističem určeným na WC nebo přímo k odstranění rzi, který funguje na bázi anorganické kyseliny. Nejdříve si ale vyzkoušejte, že na oblečení nevyžere barvu. Skvrnu namočte, potom na ni aplikujte zvolený přípravek, nechte ho asi třicet minut působit a poté oblečení vyperte. Bílé odolné látky můžete vyvařit, na méně odolné bílé oblečení zkuste odbarvovač rozmíchaný ve vodě zahřáté na co nejvyšší teplotu.

Jak odstranit rez z vany a WC

S rezavými skvrnami ve vaně, v umyvadle či na WC si poradí výše uvedené pasty vytvořené z citronové šťávy se solí či jedlé sody s vodou. Použít se dá i ocet, Coca-Cola nebo komerční prostředek k čištění WC.

Doporučujeme

Články odjinud