vytisknout velikost písma Jak odebrat rouby z jabloní

Roubování začíná již v časném předjaří odběrem roubů. Aby bylo úspěšné, musíte vědět, jak rouby správně nastříhat, podle čeho vybrat ty nejlepší a odkud je odebrat. Poradím vám a nabídnu možnosti jejich následného uskladnění.

Jabloně jsou na roubování nejjednodušší, tak proč nezačít právě s nimi. Postup není složitý, a tak i začátečník může slavit úspěch. Abyste na jaře mohli roubovat, je potřeba odebrat rouby dříve, než se jabloně začnou budit. Stihněte to ještě teď, než se oteplí. Máte poslední možnost.    

Klepněte pro větší obrázek
Detail svazku roubů z dobře vyzrálého letorostu s nepoškozenými pupeny  

Pořadí roubování jednotlivých druhů je dáno dobou jejich rašení: nejdřív raší třešně a višně, dále meruňky, švestky, slívy a nakonec jabloně a hrušně. Neplatí to tak ale vždy: v některých letech najednou rychle nastoupí teplé jaro a raší všechno najednou.  

Důležité je nařezat rouby ještě ze spících stromů, ale na straně druhé je potřeba nemít rouby uskladněné příliš dlouho, aby se neprobudily anebo neuschly.  

Klepněte pro větší obrázek
Spící listový pupen jabloně  

Jak vybrat ty nejlepší rouby?  

Nejlepší rouby jsou z letorostů plodné části koruny matečních stromů, které jsou ve vegetačním klidu. Rouby musí být dostatečně vyvinuté, vyzrálé a hlavně nenarašené. Odebírejte jednoleté výhony z vnější obvodové plodné strany koruny, případně z vrcholu. Nejvhodnější je jižní strana stromu, protože má nejvíc světla.  

Roub by měl mít velké pupeny a být silný na důkaz toho, že má dostatek zásobních látek. Takový roub poznáte podle vyzrálé kůry, na níž jsou dobře vidět lenticely v podobě světlých teček. Na roubu nemají být okrouhlé květní pupeny, ale pouze listové, které jsou podlouhlejší a zašpičatělé.  

Klepněte pro větší obrázek
Lenticely v podobě malých světlých teček svědčí o vyzrálosti letorostu  

Na délce roubů záleží  

Zásadně nedoporučuji odběr roubů z vlků, což jsou zmlazující nežádoucí výhony zpravidla uprostřed koruny, a už vůbec ne za mrazu. Rouby nastříhejte nejlépe zahradnickými nůžkami, případně i nařežte zahradnickou žabkou, na tom moc nesejde. Důležitá je délka. Ideální roub by měl být dlouhý přibližně patnáct centimetrů (rozhodně ne méně než deset centimetrů).  

Možnosti uskladnění   

Protože se roubuje později, až začne do stromů proudit míza, musíte rouby v době od odběru do použití někde uschovat. Pro roubování několika stromů stačí malý svazeček, který označíte cedulkou s odrůdou a založíte do vlhkého písku někde ve sklepě či chladné zastíněné chodbě.

Množství písku zvolte takové, aby po založení roubů sahal zhruba do poloviny jejich délky – nebudou pak vysychat. Uloženým roubům škodí především přemíra vlhkosti a kolísání teplot.  

Klepněte pro větší obrázek
Svazky roubů zapíchněte do vlhkého písku na stinné místo a nezapomeňte je dobře označit  

Svazeček roubů můžete také na spodní straně obalit kouskem mokrého hadříku, vložit do mikrotenového sáčku a uložit dolů do chladničky, do míst, kam dáváte zeleninu. Ale jsou i mnohem jednodušší způsoby vedoucí k cíli.

Na zahradě rouby zapíchněte do půdy nacházející se na severní straně stromu nebo budovy. Tam, kde nejméně kolísá teplota. Při dostatku sněhu je lepší na této straně rouby zaházet sněhem, tím získají lepší podmínky pro udržení stabilní teploty a nevyschnou.  

Klepněte pro větší obrázek
Rouby můžete v mikrotenovém sáčku uskladnit i v chladničce  

Zkušenosti předků  

Vzpomínám si na svého otce, který mne učil roubovat. Ten obyčejně svázal jednoleté výhony získané z pravidelného předjarního stříhání stromků kouskem provázku do svazečku a zapíchl někam do krtiny ležící ve stínu za stodolou, aby se předčasně neprobudily. To bylo vše.  

Měl pak celé jaro dostatečnou zásobu materiálu, aby mohl přeroubovat kdejakou pláňku, kterou objevil někde na mezi u kraje pole nebo cesty. Sám jsem to také občas dělal. Když roub vyroste, strom zesílí a nese ovoce, které pak může přijít vhod unavenému pocestnému k osvěžení.

A udělat druhým, byť neznámým lidem radost činí nejednoho člověka šťastnějším. A pohled na ušlechtilý strom nesoucí dobré ovoce ve volné krajině také přináší potěšení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |