vytisknout velikost písma Jak odebrat rouby z jabloní

Roubování začíná již v časném předjaří odběrem roubů. Aby bylo úspěšné, musíte vědět, jak rouby správně nastříhat, podle čeho vybrat ty nejlepší a odkud je odebrat. Poradím vám a nabídnu možnosti jejich následného uskladnění.

Jabloně jsou na roubování nejjednodušší, tak proč nezačít právě s nimi. Postup není složitý, a tak i začátečník může slavit úspěch. Abyste na jaře mohli roubovat, je potřeba odebrat rouby dříve, než se jabloně začnou budit. Stihněte to ještě teď, než se oteplí. Máte poslední možnost.    

Klepněte pro větší obrázek
Detail svazku roubů z dobře vyzrálého letorostu s nepoškozenými pupeny  

Pořadí roubování jednotlivých druhů je dáno dobou jejich rašení: nejdřív raší třešně a višně, dále meruňky, švestky, slívy a nakonec jabloně a hrušně. Neplatí to tak ale vždy: v některých letech najednou rychle nastoupí teplé jaro a raší všechno najednou.  

Důležité je nařezat rouby ještě ze spících stromů, ale na straně druhé je potřeba nemít rouby uskladněné příliš dlouho, aby se neprobudily anebo neuschly.  

Klepněte pro větší obrázek
Spící listový pupen jabloně  

Jak vybrat ty nejlepší rouby?  

Nejlepší rouby jsou z letorostů plodné části koruny matečních stromů, které jsou ve vegetačním klidu. Rouby musí být dostatečně vyvinuté, vyzrálé a hlavně nenarašené. Odebírejte jednoleté výhony z vnější obvodové plodné strany koruny, případně z vrcholu. Nejvhodnější je jižní strana stromu, protože má nejvíc světla.  

Roub by měl mít velké pupeny a být silný na důkaz toho, že má dostatek zásobních látek. Takový roub poznáte podle vyzrálé kůry, na níž jsou dobře vidět lenticely v podobě světlých teček. Na roubu nemají být okrouhlé květní pupeny, ale pouze listové, které jsou podlouhlejší a zašpičatělé.  

Klepněte pro větší obrázek
Lenticely v podobě malých světlých teček svědčí o vyzrálosti letorostu  

Na délce roubů záleží  

Zásadně nedoporučuji odběr roubů z vlků, což jsou zmlazující nežádoucí výhony zpravidla uprostřed koruny, a už vůbec ne za mrazu. Rouby nastříhejte nejlépe zahradnickými nůžkami, případně i nařežte zahradnickou žabkou, na tom moc nesejde. Důležitá je délka. Ideální roub by měl být dlouhý přibližně patnáct centimetrů (rozhodně ne méně než deset centimetrů).  

Možnosti uskladnění   

Protože se roubuje později, až začne do stromů proudit míza, musíte rouby v době od odběru do použití někde uschovat. Pro roubování několika stromů stačí malý svazeček, který označíte cedulkou s odrůdou a založíte do vlhkého písku někde ve sklepě či chladné zastíněné chodbě.

Množství písku zvolte takové, aby po založení roubů sahal zhruba do poloviny jejich délky – nebudou pak vysychat. Uloženým roubům škodí především přemíra vlhkosti a kolísání teplot.  

Klepněte pro větší obrázek
Svazky roubů zapíchněte do vlhkého písku na stinné místo a nezapomeňte je dobře označit  

Svazeček roubů můžete také na spodní straně obalit kouskem mokrého hadříku, vložit do mikrotenového sáčku a uložit dolů do chladničky, do míst, kam dáváte zeleninu. Ale jsou i mnohem jednodušší způsoby vedoucí k cíli.

Na zahradě rouby zapíchněte do půdy nacházející se na severní straně stromu nebo budovy. Tam, kde nejméně kolísá teplota. Při dostatku sněhu je lepší na této straně rouby zaházet sněhem, tím získají lepší podmínky pro udržení stabilní teploty a nevyschnou.  

Klepněte pro větší obrázek
Rouby můžete v mikrotenovém sáčku uskladnit i v chladničce  

Zkušenosti předků  

Vzpomínám si na svého otce, který mne učil roubovat. Ten obyčejně svázal jednoleté výhony získané z pravidelného předjarního stříhání stromků kouskem provázku do svazečku a zapíchl někam do krtiny ležící ve stínu za stodolou, aby se předčasně neprobudily. To bylo vše.  

Měl pak celé jaro dostatečnou zásobu materiálu, aby mohl přeroubovat kdejakou pláňku, kterou objevil někde na mezi u kraje pole nebo cesty. Sám jsem to také občas dělal. Když roub vyroste, strom zesílí a nese ovoce, které pak může přijít vhod unavenému pocestnému k osvěžení.

A udělat druhým, byť neznámým lidem radost činí nejednoho člověka šťastnějším. A pohled na ušlechtilý strom nesoucí dobré ovoce ve volné krajině také přináší potěšení.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám líbí nejvíc

Letní věnec na dveře: Vyberte, který se vám l…

Přivítejte léto i své návštěvy stylovým věncem na dveře. Nechte se inspirovat, jak by mohl vypadat. Můžete ho vytvořit z rostoucích i řezaných rostlin a stejně tak i umělých. V některých případech dokonce květiny vůbec nebudou potřeba!

18.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. Které to jsou?

5 bylin, které spálí tuky a usnadní hubnutí. …

Bylinky obsahují látky, které nám mohou pomoci v cestě za vysněnou postavou. Urychlí metabolismus, pomohou s nedostatečnou činností žlučníku, zbaví organismus nadbytečné vody. Které bylinky se hodí?

16.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
hubnutí
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty