vytisknout velikost písma Jak naložit vajíčka, aby vydržela čerstvá až rok

Cena vajíček opět stoupá. Vyšplhat se prý může až na deset korun za kus. Jak tedy zavčas zakonzervovat ta levná? Způsobů je hned několik. Vyberte si ten, který vám vyhovuje nejvíc.
Jak naložit vajíčka, aby vydržela čerstvá až rok | iStock

Naše prababičky sice většinou měly vajíčka domácí, přesto ale potřebovaly překlenout období, kdy jich byl nedostatek. V zimě totiž slepice žijící v klasických venkovských kurnících snášejí méně často a mají běžně ve snůšce několikatýdenní výpadky. Vzpomeňte si na triky, které používaly vaše maminky a babičky na jejich dlouhodobé uskladnění. 

Jak na to

Ať už si ale vyberete kterýkoliv z níže uvedených způsobů konzervace, musíte použít vejce co nejčerstvější. Pokud si nejste jisti jejich stářím, ponořte je do osmiprocentního solného roztoku. Čerstvá vejce zůstanou u dna, starší se budou vznášet nebo dokonce vyplavou na povrch. Důležité je také, aby skořápka byla čistá a zcela neporušená. Nikdy je ale nemyjte, abyste neporušili jemnou bílkovinnou vrstvu, která je chrání zvenčí před kontaminací mikroby. Pro ukládání použijte skleněné nebo kameninové nádoby nejlépe o objemu asi pět litrů. Vejce vždy skládejte špičkou dolů.

Naložte je do „skla“

Nejčastějším přípravkem používaným pro konzervaci vajec je vodní sklo. Jde o křemičitan sodný, který pořídíte v některých drogeriích, na internetu nebo ve specializovaných gastro obchodech. Dostanete ho nejčastěji v podobě roztoku. Cena se pohybuje okolo padesáti korun za litr. Výhodou je, že vodní sklo dobře ucpává póry ve vaječných skořápkách a izoluje jedno vejce od druhého. Když se náhodou jedno začne kazit, nevyteče a nezpůsobí zkažení ostatních vajec.

Koupený roztok zřeďte převařenou vodou v poměru jedna ku osmi, tedy na litr vodního skla použijte osm litrů vody. Získaným konzervačním roztokem zalijte do nádoby naskládaná vejce asi tři centimetry nad povrch. Hrdla ovažte nejlépe pergamenovým papírem. Nádobu uskladněte v chladu a temnu. Roztok má tendenci vysychat, rosolovatět a tuhnout, proto jej čas od času dolévejte vodou. Takto konzervovaná vejce vydrží až jeden rok. Použít je můžete do vaření i pečení.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Použijte vápenný roztok

Dalším hojně používaným způsobem našich předků bylo využití hašeného vápna. To seženete v hobby marketech nebo stavebninách pod označením hydroxid vápenatý nebo taky vápenný hydrát. Dvacetikilový pytel vás vyjde okolo osmdesáti korun. Při práci s ním ale vždy používejte rukavice, jde totiž o žíravinu.

Kilo vápna důkladně rozmíchejte v deseti litrech vody, přeceďte, abyste se zbavili větších nečistot. Nebuďte překvapeni, když velká část vápna zůstane nerozpuštěná. Roztok znovu dobře rozmíchejte a hned ho nalijte na naskládaná vejce. Všechna musí být ponořena. Hrdlo nádoby ovažte igelitem nebo celofánem a uložte na temném a chladném místě.

Nerozpuštěné vápno pokryje během několika dnů vejce i stěny nádoby a nálev zůstane čirý. Vejce občas zkontrolujte, částečně vyschlý nálev doplňujte novou vápennou vodou. Zakalený nálev je příznakem kažení vajec, ta je pak třeba rychle spotřebovat. Takto uskladněná vejce vydrží jedenáct měsíců.

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Šest pravidel pro správné skladování ovoce

Zasypte je pšenicí

V dnešní době trochu neobvyklou, přesto ale generacemi osvědčenou metodou je uložení vajec do pšenice z letošní úrody. Kromě ní budete potřebovat jen dřevěnou bedýnku. Na její dno nasypte asi pěticentimetrovou vrstvu zrní a opatrně začněte skládat vajíčka. Ta se nesmí dotýkat jedno druhého ani stěn bedýnky. Nakonec je zase zasypte vrstvou pšenice a postup podle potřeby několikrát zopakujte.

Obilí funguje jako izolační vrstva. Nakonec bedýnku uložte v chladné komoře nebo ve sklepě, kde nemrzne. Správně uložená vejce by vám měla vydržet celý rok a chutnat budou jako čerstvá.

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Nejkrásnější podzimní věnce na dveře. Který byste si vybrali?

Naolejujte je

Vyzkoušet můžete i techniku prepperů. Stoupenci tohoto hnutí chtějí být připraveni přežít za všech okolností. Doma tak mají zásoby jídla na několik let. Ti ke konzervaci vajec používají čistý minerální olej. Ten se nejčastěji využívá k mazání a konzervaci strojů a malou lahvičku pořídíte do pětatřiceti korun (koupíte ho v e-shopech na internetu). Stačí si ho jen nanést do dlaní a vajíčka jím důkladně ze všech stran potřít. Takto ošetřená je pak uložte do běžných obalů na vejce a skladujte v chladnu a temnu. I v tomto případě je údajně zaručena trvanlivost dvanáct měsíců.

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Vypěstujte si vlastní česnek, je tu čas výsadby

Zamrazte je

Posledním způsobem je uložení syrových vajec v mrazáku. Nikdy je do něj ale nedávejte celá. Skořápka by popraskala a obsah vytekl. Tato metoda se nepoužívá, pokud potřebujete zakonzervovat větší množství. Jsou pro to hned dva hlavní důvody. Tím prvním je skutečnost, že rozmražená vajíčka mají poněkud omezenější využití a navíc trvá dlouho, než jsou připravena k použití. Druhým důvodem je, že celé žloutky se nedají mrazit společně s bílky.

Buď je musíte rozšlehat a zamrazit třeba ve formičkách na led, v takovém případě vám vydrží půl roku, nebo musíte žloutky a bílky oddělit a zamrazit je zvlášť. Protože ale žloutky mají v mrazu tendenci vysychat a hrudkovatět, je dobré přimíchat do nich cukr nebo sůl. A to podle toho, k jakému účelu je budete později používat. Na šálek žloutků stačí jedna lžíce. Oddělené vydrží zmražené až jeden rok.

Pěstování zeleniny v bytě? Nebudete věřit, jak je to jednoduché!

Pěstování zeleniny v bytě? Nebudete věřit, jak je to jednoduché!

Ty nejlepší vychytávky z palet! Inspiraci najdete v galerii

Ty nejlepší vychytávky z palet! Inspiraci najdete v galerii

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |