vytisknout velikost písma Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.

Cukety jsou úžasné v tom, že když se zadaří, bývá jich tolik, že člověk až téměř neví, co s nimi. Chybu neuděláte, když je poté, co dozrají, uložíte v chladné místnosti, kde vydrží přes zimu, takže je můžete zpracovávat postupně. Dnes vás ale seznámíme s několika recepty, v nichž se cukety nakládají, díky čemuž chutnají zase úplně jinak. Zkuste to.

Barevné cukety do každé zahrady

Barevné cukety do každé zahrady

Nakládaná cuketa 4x jinak. Objevte naše recepty

Základem všech receptů je cuketa, přičemž použít se dá mladá i starší – větší a vyzrálejší. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte, a bude-li třeba, zbavte je semen. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a používejte jen zcela čisté pomůcky.

1. Cukety naložené v bylinkovém nálevu

  • 3,5 kg cuket
  • 400 g mladých menších cibulek
  • 1 palička česneku rozebraná na stroužky
  • 10 snítek bylinky, kterou máte rádi (rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka, kopr atd.)
  • 600 ml jablečného octa
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic cukru (místo něj můžete použít med či jiné sladidlo)
  • 1 polévková lžíce kuliček pepře
  • 5 polévkových lžic hořčičného semínka

Z vody, octa a cukru připravte nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát zhruba půl hodiny až hodinu, poté sceďte a naskládejte do sklenic společně s cibulkami a česnekem. Přidejte snítky bylinky a zalijte horkým nálevem. Sklenice zašroubujte a zavařte (jakmile voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny). Podobně jako okurky potřebují i nakládané cukety čas k uležení – sklenice ke konzumaci otevřete alespoň po měsíci.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

2. Cuketové matjesy

Že to zní divně? Právě recept na matjesy z cukety ale slaví úspěch u všech, kteří ochutnají. V tomto případě se logicky nic nezavařuje, jedná se o salát, a aby byl dobrý, nechte ho dobře odležet v lednici po dobu sedmi dnů. Platí, že čím déle vydržíte neochutnávat, tím lepší výsledek bude.

  • 1 kg cukety
  • 10 kávových lžiček soli (plus sůl na cuketu, aby pustila vodu)
  • 6 velkých cibulí pokrájených na proužky
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 2 dcl slunečnicového oleje
  • kdo se bojí čistě vegetariánské verze, může přidat jeden, dva opravdové matjesy nakrájené na kousky nebo sardelovou pastu

Cukety nakrájejte podélně asi na pěticentimetrové plátky tak, aby rozměrově odpovídaly rybím filátkům. Snažte se, aby plátky byly hodně tenké, lépe se pak proleží a zkřehnou. Dejte je do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte odležet alespoň půl hodiny. Poté slijte vodu, kterou pustí, a smíchejte je s cibulí, solí, olejem a veškerým kořením. Vše důkladně promíchejte, přendejte do zavařovacích sklenic a umístěte do ledničky.

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

3. Cukety ve feferonkovém oleji

  • 500 g cukety
  • 1 dcl pětiprocentního octa
  • 5 dcl olivového oleje
  • 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
  • 3 na plátky nakrájené feferonky
  • sůl
  • pepř

Cuketu nakrájejte na kolečka a přelijte octem přivedeným k varu. Po půl hodině osolte a opepřete. Do sklenic umístěte cukety s octem, přidejte česnek i feferonky a zalijte olejem tak, aby byla veškerá zelenina zcela potopená. Takto naložené cuketky skladujte v lednici.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

4. Cukety v olivovém oleji

  • 1 kg cukety
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 ks chilly papriček nasekaných nadrobno
  • 9 stroužků česneku
  • 3 snítky libovolné bylinky (estragon, tymián, rozmarýn, saturejka)
  • sůl

Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a nechte vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na olejem vymazaný plech. V oleji je „vykoupejte“ z obou stran a poté osolte a grilujte tak dlouho, dokud  nezezlátnou. Plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilly papričkami a bylinkami. Naskládejte do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Skleničky uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc, ale stejně tak je můžete zavařit a schovat na zimu.

Tady na videu najdete recept na rychlou cuketovou buchtu bez vážení: 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost