vytisknout velikost písma Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.

Cukety jsou úžasné v tom, že když se zadaří, bývá jich tolik, že člověk až téměř neví, co s nimi. Chybu neuděláte, když je poté, co dozrají, uložíte v chladné místnosti, kde vydrží přes zimu, takže je můžete zpracovávat postupně. Dnes vás ale seznámíme s několika recepty, v nichž se cukety nakládají, díky čemuž chutnají zase úplně jinak. Zkuste to.

Barevné cukety do každé zahrady

Barevné cukety do každé zahrady

Nakládaná cuketa 4x jinak. Objevte naše recepty

Základem všech receptů je cuketa, přičemž použít se dá mladá i starší – větší a vyzrálejší. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte, a bude-li třeba, zbavte je semen. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a používejte jen zcela čisté pomůcky.

1. Cukety naložené v bylinkovém nálevu

  • 3,5 kg cuket
  • 400 g mladých menších cibulek
  • 1 palička česneku rozebraná na stroužky
  • 10 snítek bylinky, kterou máte rádi (rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka, kopr atd.)
  • 600 ml jablečného octa
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic cukru (místo něj můžete použít med či jiné sladidlo)
  • 1 polévková lžíce kuliček pepře
  • 5 polévkových lžic hořčičného semínka

Z vody, octa a cukru připravte nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát zhruba půl hodiny až hodinu, poté sceďte a naskládejte do sklenic společně s cibulkami a česnekem. Přidejte snítky bylinky a zalijte horkým nálevem. Sklenice zašroubujte a zavařte (jakmile voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny). Podobně jako okurky potřebují i nakládané cukety čas k uležení – sklenice ke konzumaci otevřete alespoň po měsíci.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

2. Cuketové matjesy

Že to zní divně? Právě recept na matjesy z cukety ale slaví úspěch u všech, kteří ochutnají. V tomto případě se logicky nic nezavařuje, jedná se o salát, a aby byl dobrý, nechte ho dobře odležet v lednici po dobu sedmi dnů. Platí, že čím déle vydržíte neochutnávat, tím lepší výsledek bude.

  • 1 kg cukety
  • 10 kávových lžiček soli (plus sůl na cuketu, aby pustila vodu)
  • 6 velkých cibulí pokrájených na proužky
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 2 dcl slunečnicového oleje
  • kdo se bojí čistě vegetariánské verze, může přidat jeden, dva opravdové matjesy nakrájené na kousky nebo sardelovou pastu

Cukety nakrájejte podélně asi na pěticentimetrové plátky tak, aby rozměrově odpovídaly rybím filátkům. Snažte se, aby plátky byly hodně tenké, lépe se pak proleží a zkřehnou. Dejte je do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte odležet alespoň půl hodiny. Poté slijte vodu, kterou pustí, a smíchejte je s cibulí, solí, olejem a veškerým kořením. Vše důkladně promíchejte, přendejte do zavařovacích sklenic a umístěte do ledničky.

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

3. Cukety ve feferonkovém oleji

  • 500 g cukety
  • 1 dcl pětiprocentního octa
  • 5 dcl olivového oleje
  • 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
  • 3 na plátky nakrájené feferonky
  • sůl
  • pepř

Cuketu nakrájejte na kolečka a přelijte octem přivedeným k varu. Po půl hodině osolte a opepřete. Do sklenic umístěte cukety s octem, přidejte česnek i feferonky a zalijte olejem tak, aby byla veškerá zelenina zcela potopená. Takto naložené cuketky skladujte v lednici.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

4. Cukety v olivovém oleji

  • 1 kg cukety
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 ks chilly papriček nasekaných nadrobno
  • 9 stroužků česneku
  • 3 snítky libovolné bylinky (estragon, tymián, rozmarýn, saturejka)
  • sůl

Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a nechte vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na olejem vymazaný plech. V oleji je „vykoupejte“ z obou stran a poté osolte a grilujte tak dlouho, dokud  nezezlátnou. Plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilly papričkami a bylinkami. Naskládejte do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Skleničky uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc, ale stejně tak je můžete zavařit a schovat na zimu.

Tady na videu najdete recept na rychlou cuketovou buchtu bez vážení: 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
10 rostlin, které rozzáří podzimní zahradu, a přitom jsou nenáročné na pěstování

10 rostlin, které rozzáří podzimní zahradu, a…

Se zkracujícími se dny a deštivým počasím vypadá podzimní zahrada po slunečném létě smutně. Jiskru jí spolehlivě dodají rostliny, které svou barevností upoutají na první pohled. Vybrali jsem pro vás 10 druhů, které by ve vaší výsadbě neměly chybět! Tyto podzimní rostliny navíc ozdobí nejen zahradu, ale i venkovní květináče nebo truhlíky.

17.  9.  2022 |
Kateřina Hradová
Okrasné rostliny