vytisknout velikost písma Jak naložit cukety: Jako matjesy, do pikantního oleje nebo bylinkového nálevu

Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.

Cukety jsou úžasné v tom, že když se zadaří, bývá jich tolik, že člověk až téměř neví, co s nimi. Chybu neuděláte, když je poté, co dozrají, uložíte v chladné místnosti, kde vydrží přes zimu, takže je můžete zpracovávat postupně. Dnes vás ale seznámíme s několika recepty, v nichž se cukety nakládají, díky čemuž chutnají zase úplně jinak. Zkuste to.

Barevné cukety do každé zahrady

Barevné cukety do každé zahrady

Nakládaná cuketa 4x jinak. Objevte naše recepty

Základem všech receptů je cuketa, přičemž použít se dá mladá i starší – větší a vyzrálejší. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte, a bude-li třeba, zbavte je semen. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a používejte jen zcela čisté pomůcky.

1. Cukety naložené v bylinkovém nálevu

  • 3,5 kg cuket
  • 400 g mladých menších cibulek
  • 1 palička česneku rozebraná na stroužky
  • 10 snítek bylinky, kterou máte rádi (rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka, kopr atd.)
  • 600 ml jablečného octa
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic cukru (místo něj můžete použít med či jiné sladidlo)
  • 1 polévková lžíce kuliček pepře
  • 5 polévkových lžic hořčičného semínka

Z vody, octa a cukru připravte nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát zhruba půl hodiny až hodinu, poté sceďte a naskládejte do sklenic společně s cibulkami a česnekem. Přidejte snítky bylinky a zalijte horkým nálevem. Sklenice zašroubujte a zavařte (jakmile voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny). Podobně jako okurky potřebují i nakládané cukety čas k uležení – sklenice ke konzumaci otevřete alespoň po měsíci.

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

2. Cuketové matjesy

Že to zní divně? Právě recept na matjesy z cukety ale slaví úspěch u všech, kteří ochutnají. V tomto případě se logicky nic nezavařuje, jedná se o salát, a aby byl dobrý, nechte ho dobře odležet v lednici po dobu sedmi dnů. Platí, že čím déle vydržíte neochutnávat, tím lepší výsledek bude.

  • 1 kg cukety
  • 10 kávových lžiček soli (plus sůl na cuketu, aby pustila vodu)
  • 6 velkých cibulí pokrájených na proužky
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 2 dcl slunečnicového oleje
  • kdo se bojí čistě vegetariánské verze, může přidat jeden, dva opravdové matjesy nakrájené na kousky nebo sardelovou pastu

Cukety nakrájejte podélně asi na pěticentimetrové plátky tak, aby rozměrově odpovídaly rybím filátkům. Snažte se, aby plátky byly hodně tenké, lépe se pak proleží a zkřehnou. Dejte je do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte odležet alespoň půl hodiny. Poté slijte vodu, kterou pustí, a smíchejte je s cibulí, solí, olejem a veškerým kořením. Vše důkladně promíchejte, přendejte do zavařovacích sklenic a umístěte do ledničky.

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

3. Cukety ve feferonkovém oleji

  • 500 g cukety
  • 1 dcl pětiprocentního octa
  • 5 dcl olivového oleje
  • 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
  • 3 na plátky nakrájené feferonky
  • sůl
  • pepř

Cuketu nakrájejte na kolečka a přelijte octem přivedeným k varu. Po půl hodině osolte a opepřete. Do sklenic umístěte cukety s octem, přidejte česnek i feferonky a zalijte olejem tak, aby byla veškerá zelenina zcela potopená. Takto naložené cuketky skladujte v lednici.

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

4. Cukety v olivovém oleji

  • 1 kg cukety
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 ks chilly papriček nasekaných nadrobno
  • 9 stroužků česneku
  • 3 snítky libovolné bylinky (estragon, tymián, rozmarýn, saturejka)
  • sůl

Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a nechte vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na olejem vymazaný plech. V oleji je „vykoupejte“ z obou stran a poté osolte a grilujte tak dlouho, dokud  nezezlátnou. Plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilly papričkami a bylinkami. Naskládejte do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Skleničky uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc, ale stejně tak je můžete zavařit a schovat na zimu.

Tady na videu najdete recept na rychlou cuketovou buchtu bez vážení: 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se, který se hodí k vám domů

Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se,…

Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.

13.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
DIY
Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, jak tvarovat stálezelené keře

Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, …

Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.

17.  9.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Topiari
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci