Zkuste cukety naložit a použijte je potom k masu či jen tak na chleba. Foto: iStockphoto.com

Zkuste cukety naložit a použijte je potom k masu či jen tak na chleba. | Foto: iStockphoto.com

Cukety můžete krájet na plátky, ale stejně tak i nastrouhat: záleží na vašich preferencích. Foto: iStockphoto.com

Cukety můžete krájet na plátky, ale stejně tak i nastrouhat: záleží na vašich preferencích. | Foto: iStockphoto.com

Naložené cukety vypadají krásně, takže se hodí i jako vánoční dárek. Foto: iStockphoto.com

Naložené cukety vypadají krásně, takže se hodí i jako vánoční dárek. | Foto: iStockphoto.com

S mladými cuketkami budete mít méně práce, odpadá totiž jejich loupání a odstraňování semen. Foto: iStockphoto.com

S mladými cuketkami budete mít méně práce, odpadá totiž jejich loupání a odstraňování semen. | Foto: iStockphoto.com

Cukety se dají nakládat syrové i grilované. Foto: iStockphoto.com

Cukety se dají nakládat syrové i grilované. | Foto: iStockphoto.com

Pokud máte, použijte pepř různých barev, ať potěšíte i oko. Foto: iStockphoto.com

Pokud máte, použijte pepř různých barev, ať potěšíte i oko. | Foto: iStockphoto.com

Kopr se k cuketám hodí stejně dobře jako třeba rozmarýn, tymián či saturejka. Foto: iStockphoto.com

Kopr se k cuketám hodí stejně dobře jako třeba rozmarýn, tymián či saturejka. | Foto: iStockphoto.com

Nebojte se improvizovat a naložte různé druhy zelenin dohromady. Foto: iStockphoto.com

Nebojte se improvizovat a naložte různé druhy zelenin dohromady. | Foto: iStockphoto.com

Po zavařování nezapomeňte obrátit sklenice dnem vzhůru.  Foto: iStockphoto.com

Po zavařování nezapomeňte obrátit sklenice dnem vzhůru.  | Foto: iStockphoto.com

Cukety můžete krájet na plátky, ale stejně tak i nastrouhat: záleží na vašich preferencích. Foto: iStockphoto.com
Naložené cukety vypadají krásně, takže se hodí i jako vánoční dárek. Foto: iStockphoto.com
S mladými cuketkami budete mít méně práce, odpadá totiž jejich loupání a odstraňování semen. Foto: iStockphoto.com
Cukety se dají nakládat syrové i grilované. Foto: iStockphoto.com
9
Fotogalerie

Jak naložit cukety: Jako matjesy, do oleje či bylinkového nálevu. Budou famózní!

Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.

Cukety jsou úžasné v tom, že když se zadaří, bývá jich tolik, že člověk až téměř neví, co s nimi. Chybu neuděláte, když je poté, co dozrají, uložíte v chladné místnosti, kde vydrží přes zimu, takže je můžete zpracovávat postupně. Dnes vás ale seznámíme s několika recepty, v nichž se cukety nakládají, díky čemuž chutnají zase úplně jinak. Zkuste to.

Nakládaná cuketa 4× jinak

Základem všech receptů je cuketa, přičemž použít se dá mladá i starší – větší a vyzrálejší. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte, a bude-li třeba, zbavte je semen. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a používejte jen zcela čisté pomůcky.

1. Cukety naložené v bylinkovém nálevu

Ingredience:

  • 3,5 kg cuket
  • 400 g mladých menších cibulek
  • 1 palička česneku rozebraná na stroužky
  • 10 snítek bylinky, kterou máte rádi (rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka, kopr atd.)
  • 600 ml jablečného octa
  • 1,7 l vody
  • 3 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic cukru (místo něj můžete použít med či jiné sladidlo)
  • 1 polévková lžíce kuliček pepře
  • 5 polévkových lžic hořčičného semínka

Postup:

Z vody, octa a cukru připravte nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát zhruba půl hodiny až hodinu, poté sceďte a naskládejte do sklenic společně s cibulkami a česnekem. Přidejte snítky bylinky a zalijte horkým nálevem. Sklenice zašroubujte a zavařte (jakmile voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny). Podobně jako okurky potřebují i nakládané cukety čas k uležení – sklenice ke konzumaci otevřete alespoň po měsíci.

2. Cuketové matjesy

Ingredience:

Že to zní divně? Právě recept na matjesy z cukety, ale slaví úspěch u všech, kteří ochutnají. V tomto případě se logicky nic nezavařuje, jedná se o salát, a aby byl dobrý, nechte ho dobře odležet v lednici po dobu sedmi dnů. Platí, že čím déle vydržíte neochutnávat, tím lepší výsledek bude.

  • 1 kg cukety
  • 10 kávových lžiček soli (plus sůl na cuketu, aby pustila vodu)
  • 6 velkých cibulí pokrájených na proužky
  • 20 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 2 dcl slunečnicového oleje
  • kdo se bojí čistě vegetariánské verze, může přidat jeden, dva opravdové matjesy nakrájené na kousky nebo sardelovou pastu

Postup:

Cukety nakrájejte podélně asi na pěticentimetrové plátky tak, aby rozměrově odpovídaly rybím filátkům. Snažte se, aby plátky byly hodně tenké, lépe se pak proleží a zkřehnou. Dejte je do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte odležet alespoň půl hodiny. Poté slijte vodu, kterou pustí, a smíchejte je s cibulí, solí, olejem a veškerým kořením. Vše důkladně promíchejte, přendejte do zavařovacích sklenic a umístěte do ledničky.

3. Cukety ve feferonkovém oleji

Ingredience:

  • 500 g cukety
  • 1 dcl pětiprocentního octa
  • 5 dcl olivového oleje
  • 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
  • 3 na plátky nakrájené feferonky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cuketu nakrájejte na kolečka a přelijte octem přivedeným k varu. Po půl hodině osolte a opepřete. Do sklenic umístěte cukety s octem, přidejte česnek i feferonky a zalijte olejem tak, aby byla veškerá zelenina zcela potopená. Takto naložené cuketky skladujte v lednici.

4. Cukety v olivovém oleji

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 200 ml olivového oleje
  • 3 ks chilli papriček nasekaných nadrobno
  • 9 stroužků česneku
  • 3 snítky libovolné bylinky (estragon, tymián, rozmarýn, saturejka)
  • sůl

Postup:

Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a nechte vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na olejem vymazaný plech. V oleji je „vykoupejte“ z obou stran a poté osolte a grilujte tak dlouho, dokud nezezlátnou. Plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilli papričkami a bylinkami. Naskládejte do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Skleničky uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc, ale stejně tak je můžete zavařit a schovat na zimu.

Doporučujeme

Články odjinud