Cukety rostou jako o závod a jejich sklizeň je v plném proudu. Klasiku ve formě polévky, cukeťáků, obalovaných plátků či buchty nasladko zná asi každý, ale vyzkoušeli jste už tyto plody naložit? Nakládaná cuketa vás překvapí výbornou chutí a možná ji ani nepoznáte.
Cukety jsou úžasné v tom, že když se zadaří, bývá jich tolik, že člověk až téměř neví, co s nimi. Chybu neuděláte, když je poté, co dozrají, uložíte v chladné místnosti, kde vydrží přes zimu, takže je můžete zpracovávat postupně. Dnes vás ale seznámíme s několika recepty, v nichž se cukety nakládají, díky čemuž chutnají zase úplně jinak. Zkuste to.
Nakládaná cuketa 4× jinak
Základem všech receptů je cuketa, přičemž použít se dá mladá i starší – větší a vyzrálejší. U mladých plodů slupku nechte, ty starší oloupejte, a bude-li třeba, zbavte je semen. Nezapomeňte nejdříve veškerou zeleninu dobře umýt, vřelou vodou vypláchněte umyté sklenice i víčka a používejte jen zcela čisté pomůcky.
1. Cukety naložené v bylinkovém nálevu
Ingredience:
- 3,5 kg cuket
- 400 g mladých menších cibulek
- 1 palička česneku rozebraná na stroužky
- 10 snítek bylinky, kterou máte rádi (rozmarýn, dobromysl, tymián, majoránka, kopr atd.)
- 600 ml jablečného octa
- 1,7 l vody
- 3 lžičky soli
- 8 polévkových lžic cukru (místo něj můžete použít med či jiné sladidlo)
- 1 polévková lžíce kuliček pepře
- 5 polévkových lžic hořčičného semínka
Postup:
Z vody, octa a cukru připravte nálev ochucený pepřem a hořčičným semínkem. Cukety nakrájejte na jemné, tenké plátky, osolte a zalijte vodou. Nechte odstát zhruba půl hodiny až hodinu, poté sceďte a naskládejte do sklenic společně s cibulkami a česnekem. Přidejte snítky bylinky a zalijte horkým nálevem. Sklenice zašroubujte a zavařte (jakmile voda dosáhne bodu varu, vařte ještě půl hodiny). Podobně jako okurky potřebují i nakládané cukety čas k uležení – sklenice ke konzumaci otevřete alespoň po měsíci.
2. Cuketové matjesy
Ingredience:
Že to zní divně? Právě recept na matjesy z cukety, ale slaví úspěch u všech, kteří ochutnají. V tomto případě se logicky nic nezavařuje, jedná se o salát, a aby byl dobrý, nechte ho dobře odležet v lednici po dobu sedmi dnů. Platí, že čím déle vydržíte neochutnávat, tím lepší výsledek bude.
- 1 kg cukety
- 10 kávových lžiček soli (plus sůl na cuketu, aby pustila vodu)
- 6 velkých cibulí pokrájených na proužky
- 20 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 5 kuliček jalovce
- 3 bobkové listy
- 2 dcl slunečnicového oleje
- kdo se bojí čistě vegetariánské verze, může přidat jeden, dva opravdové matjesy nakrájené na kousky nebo sardelovou pastu
Postup:
Cukety nakrájejte podélně asi na pěticentimetrové plátky tak, aby rozměrově odpovídaly rybím filátkům. Snažte se, aby plátky byly hodně tenké, lépe se pak proleží a zkřehnou. Dejte je do mísy, dobře promíchejte se solí a nechte odležet alespoň půl hodiny. Poté slijte vodu, kterou pustí, a smíchejte je s cibulí, solí, olejem a veškerým kořením. Vše důkladně promíchejte, přendejte do zavařovacích sklenic a umístěte do ledničky.
3. Cukety ve feferonkovém oleji
Ingredience:
- 500 g cukety
- 1 dcl pětiprocentního octa
- 5 dcl olivového oleje
- 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
- 3 na plátky nakrájené feferonky
- sůl
- pepř
Postup:
Cuketu nakrájejte na kolečka a přelijte octem přivedeným k varu. Po půl hodině osolte a opepřete. Do sklenic umístěte cukety s octem, přidejte česnek i feferonky a zalijte olejem tak, aby byla veškerá zelenina zcela potopená. Takto naložené cuketky skladujte v lednici.
4. Cukety v olivovém oleji
Ingredience:
- 1 kg cukety
- 200 ml olivového oleje
- 3 ks chilli papriček nasekaných nadrobno
- 9 stroužků česneku
- 3 snítky libovolné bylinky (estragon, tymián, rozmarýn, saturejka)
- sůl
Postup:
Cukety nakrájejte na plátky, osolte je a nechte vypotit. Poté je otřete papírovou utěrkou a rozložte na olejem vymazaný plech. V oleji je „vykoupejte“ z obou stran a poté osolte a grilujte tak dlouho, dokud nezezlátnou. Plátky smíchejte s rozetřeným česnekem, chilli papričkami a bylinkami. Naskládejte do skleniček a zalijte zbytkem oleje tak, aby vše bylo dokonale ponořené. Skleničky uchovávejte v lednici, kde vydrží asi měsíc, ale stejně tak je můžete zavařit a schovat na zimu.