Jak na zahradní schodiště?

Jak na zahradní schodiště?

Zahrady u domu bývají různé, někdy jsou rovné jako fotbalové hřiště, jindy jsou méně či více členité. Součástí těch druhých bývají zpravidla kratší nebo delší schodiště.

Taková schodiště tvoří příchozí cestu do domu, případně jen překonávají převýšení v zahradě. Mnohé mají společné se schodišti v interiéru, je však u nich kladem daleko větší důraz na bezpečnost. Schody v zahradě však mohou být i významným kompozičním prvkem, který žádný z příchozích nepřehlédne.

Rovně nebo oklikou?

Jaké by takové schody měly být? Především pohodlné a bezpečné. Materiál by neměl být za deště a námrazy kluzký. V případě, že budou schody překonávat vyšší převýšení, neměly by jít strmě nahoru, ale vést oklikou. Je to nejen bezpečnější, ale také estetičtější. Stereotypní dojem přehlušíte i tím, že v průběhu schodiště vybudujete několik odpočívadel. Na paměti byste však měli mít i to, že schodiště musí ladit s okolím. Schody, které jsou umístěny v přímé návaznosti na dům, by měly být ze stejného nebo podobného materiálu jako opěrné zdi.

Aby se pohodlně stoupalo!

Aby se vám po schodišti pohodlně stoupalo vzhůru, musíte dbát určitých konstrukčních pravidel. Optimální výška jednoho stupně by měla být okolo 15 cm. Důležitá je ale i šířka schodu. Měla by se pohybovat okolo 30 cm. Třetím důležitým rozměrem je délka schodu. V případě schodiště, které vede do domu, by se šířka měla pohybovat okolo 120 cm. Jen v tomto případě vedle sebe budou moct pohodlně projít dva lidé. K tomu, abyste mohli do domu bez problémů stěhovat rozměrné předměty, budete však potřebovat schody dlouhé nejméně 160 cm.

Přírodní kámen nebo beton

Schody musí být nejen funkční, bezpečné a estetické, ale také odolné. Vždyť budou vystaveny letnímu žáru i zimním mrazům, sněhu i dešti. Důležitý je proto i výběr materiálu. Schodiště může být vyrobeno z přírodního kamene nebo betonu.

Dílcové schody z betonu

Pořídit si můžete hotové dílcové schody z přírodního nebo umělého betonu. Dají se upravit pískováním, barvením nebo broušením hran a jsou tak často k nerozeznání od schodů z přírodního kamene.Díly se dodávají 100 až 150 cm dlouhé, lze si je však nechat vyrobit i na míru. Vrchní stupeň dílcového schodu přiléhá přibližně dvěma centimetry na stupeň spodní.

Deskové schody

Jinou možností jsou schody deskové. Tvoří je nášlapná deska uložená na podkladu ze stejného materiálu, případně z betonu. Horní deska přesahuje přední hranu základu zhruba o dva centimetry. Přesah vytváří stín, který schodiště opticky odlehčuje.

Vydláždit i vysypat pískem

Jinou možnost nabízejí kamenné nebo betonové desky, případně palisády stavěné na delší hranu a zabudované do základového betonového pruhu. Nášlapné plochy jsou v tomto případě dlážděny, vysypány pískem nebo jednoduše vybetonovány.V zahradě se může uplatnit i schodiště vybudované z kulatiny nebo z pražců, které jsou díky impregnaci velmi odolné.

Nezapomenout na zábradlí

Své nezastupitelné místo by mělo mít vedle venkovních schodů zábradlí. Schodišti o pěti až deseti stupních postačí zábradlí na jedné straně. Je-li schodiště delší, pak je třeba opatřit zábradlím po obou stranách. Nechcete-li, aby se vám na schodišti držela voda, mějte na paměti, že jednotlivé schody by měly být opatřeny spádem směrem k vnější hraně alespoň jeden centimetr.

Podesty místo schodů

Není-li sklon svahu v zahradě příliš velký, můžete si místo schodiště vybudovat stupňovitou cestu. Vytvoříte ji pomocí větších podest skládaných po cestě za sebou. Cesta se tak přizpůsobí terénu a bude pohodlná pro chůzi. Odstup mezi podestami má být takový, aby se nohy při chůzi mezi sebou střídaly. Podestu může tvořit zhutněná zemina se zásypem, ale i beton, dlažba, kačírek či dřevo. Vždy by však měla odpovídat architektuře zahrady.

Doporučujeme

Články odjinud