Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné.  Foto: iStock

Zásady grilování byste měli dobře znát, jen tak budou vámi připravené pokrmy opravdu chutné.  | Foto: iStock

Rybí maso je ugrilované poměrně rychle. Foto: iStock

Rybí maso je ugrilované poměrně rychle. | Foto: iStock

Při grilování se nevyhýbejte ani exotičtějším pokrmům.  Foto: iStock

Při grilování se nevyhýbejte ani exotičtějším pokrmům.  | Foto: iStock

Postupně zjistíte, kolik času potřebují jednotlivé druhy masa. Foto: iStock

Postupně zjistíte, kolik času potřebují jednotlivé druhy masa. | Foto: iStock

Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici. Foto: iStock

Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici. | Foto: iStock

Rybí maso je ugrilované poměrně rychle. Foto: iStock
Při grilování se nevyhýbejte ani exotičtějším pokrmům.  Foto: iStock
Postupně zjistíte, kolik času potřebují jednotlivé druhy masa. Foto: iStock
Do špízů přidejte zeleninu, kterou zrovna máte k dispozici. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Jak správně grilovat? Zopakujte si osvědčená pravidla!

Chvilky letní pohody můžete spojit s báječnou vůní a chutí grilovaných pokrmů. Aby vaše grilování bylo co nejúspěšnější a připravená jídla co nejchutnější, zopakujte si s námi všechna podstatná pravidla.

Co byste měli vědět, jestliže chcete grilovat 

  • Grilování pomocí grilů na dřevěné uhlí je nejrozšířenější, ale poměrně pracné a zdlouhavé.
  • Dřevěné uhlí nechte pořádně vyhořet, až bude mít vrchní vrstva šedobílou barvu.
  • Gril musí stát rovně!
  • Nerozdělávejte oheň benzinem ani lihem.
  • Gril se žhavým uhlím nepřemisťujte.
  • Při grilování nepoužívejte šišky, obsahují pryskyřici.
  • Neopékejte uzeniny na dřevě s větším množstvím pryskyřice (například smrkové a borové dřevo).
  • Uzeniny nařízněte, aby při grilování nepopraskaly.
  • Maso neopékejte nad přímým plamenem, připálí se a získá nahořklou chuť.
  • Maso před grilováním aspoň půl hodiny marinujte.
  • Aby se rošt nelepil, potřete ho před grilováním olejem či sádlem.
  • Maso během grilování potírejte marinádou. Nevysuší se a získá křupavou kůrku.
  • Maso opečte nejprve zprudka, aby zůstalo šťavnaté, poté grilujte zvolna dozlatova.
  • Negrilujte příliš tučné potraviny.
  • Umístěte rošt co nejvýše nad žhavé uhlíky.
  • Špatně propečené kuře může obsahovat salmonelu. Pokud se bojíte nedopečení, raději zvolte delší grilování. 
  • Nevystavujte potraviny přímým plamenům.
  • Důležité je dosažení intenzivního sálavého tepla, které má v okolí suroviny zhruba 170 stupňů Celsia.
  • Obecně platí, že čím tenčí plátek masa je, tím blíže ho umístěte ke zdroji tepla.
  • Marinované potraviny před začátkem grilování pečlivě osušte.
  • Solte až ke konci grilování. Sůl vytahuje ze syrového masa šťávu a výživné látky.
  • Maso nesmí být spálené ani nedopečené.
  • Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do ohně. Tuk se škvaří a vznikají škodliviny, které se teplým vzduchem vracejí zpět do potraviny. Čím tučnější maso, tím víc škodlivin.
  • Ke tvorbě škodlivin dochází i ve chvíli, kdy se plameny dotýkají samotného masa a teplota přesahuje 400 stupňů Celsia.
  • Odkapávání tuku zabraňte pomocí speciální alobalové misky na jedno použití.
  • Doporučená vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 70 °C po dobu alespoň 10 minut. Vyšší teploty a odkapávající tuk přispívají ke vzniku zdraví škodlivých látek.
  • Teplotu lze zjistit speciálním vpichovacím teploměrem.
  • Důkladně si ještě před grilováním umyjte po práci se syrovým masem ruce.
  • Gril nejdříve očistěte ocelovým kartáčem.
  • Pokud na rozžhavené uhlíky vhodíte syrové kousky jabloňového, třešňového nebo ořechového dřeva, maso bude mít chuť po uzeném.
  • Dejte na okraj roštu trochu suchých bylinek k provonění okolního prostoru.
  • Maso a uzeniny nepřevážejte v plastových pytlících, k převážení použijte chladicí tašky. 
  • Gril postavte na místo, kde nevane vítr.
  • Gril nepodpalujte papírem. Používejte raději speciální podpalovače nebo uhlí.

Zdroj náhledového obrázku: iStock

Zdroj: autorský článek, SZÚ.cz, Vitalia.cz, Thespruceeats.com 

Doporučujeme

Články odjinud