vytisknout velikost písma Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Chuťové se podobají švestkám, nejsou ale tak trpké. Mají příjemnou ovocnou vůni a nasládlou chuť. Výborné jsou čerstvé, skvěle chutnají v koláčích, buchtách a bublaninách, úplně nejlepší jsou ale v marmeládě, kterou si můžete vychutnávat po celý rok. Vypravte se proto na žluté špendlíky a uvařte si ji. Máme pro vás recepty na ty nejoblíbenější marmelády.
Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování | iStock

Špendlíky patří mezi tak trochu zapomenuté ovoce našich babiček. Strom se podobá švestce, oválné plody jsou ale menší a mají žlutou barvu. V minulosti nechyběly v žádné zahradě, dnes ale ty původní šlechtěné odrůdy najdeme jen stěží. V Čechách je totiž v minulosti zahubila šarka, virové onemocnění slivoní. Setkat se tam můžete jen s nově vysazenými.

V receptech se ale dají nahradit planě rostoucím myrobalánem neboli slivoní třešňovou, jejímž kulatým plodům se lidově také začalo říkat špendlíky. Jsou sice menší, zralé ale chutnají také skvěle. Jedinou jejich nevýhodou je, že na rozdíl od těch pravých jdou hůře od pecky. Domácí marmeláda z nich je ale nepřekonatelná. Přirovnat se dá k té meruňkové, je však ještě mnohem lepší. A navíc vás vyjde na pár korun, špendlíky si totiž natrháte zdarma.

Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Anglická špendlíková marmeláda

Ingredience:

  • 1,3 kg špendlíků
  • 1 kg cukru
  • 200–250 ml pomerančového džusu
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • svitek celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 1 sáček želírujícího přípravku (pektogel, gelfix…)
  • 50 ml rumu

Postup:
Dobře vyzrálé špendlíky opláchněte, odstopkujte a vypeckujte. Dejte je do velkého kastrolu, přidejte hřebíček, skořici, kyselinu citronovou a zalijeme džusem tak, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce za občasného promíchání vařte na kaši asi 30 minut. Pak přisypte cukr, opět vše přiveďte k varu a chvilku povařte. Přidejte želírující přípravek smíchaný s trochou cukru a vanilkovým cukrem a vařte ještě asi 3 minuty. Případně vznikající pěnu postupně odebírejte. Na talířku proveďte želírovací test. Pokud džem tuhne, vmíchejte rum a ještě vařící džem naplňte do vypařených sklenic, zavíčkujte a sterilujte při 80 stupních asi 20 minut.

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Kořeněná špendlíková marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg vypeckovaných špendlíků
  • 350 g cukru
  • 5 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 svitek celé skořice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce rumu
  • 1 dl vody
  • 1 sáček želírovacího a konzervačního přípravku Gelfix Super 3:1
  • cca 3 cm kus čerstvého zázvoru (podle chuti)

Postup:
Dobře vyzrálé špendlíky opláchněte, odstopkujte, vypeckujte, nasypte do kastrolu a ponorným mixérem rozmixujte. Obsah balíčku Gelfix Super smíchejte se dvěma lžícemi cukru a vmíchejte do ovocné kaše. Přidejte koření a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte. Pak přidejte zbytek cukru a znovu přiveďte k varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte 5–10 minut a odstavte. Případnou pěnu z povrchu průběžně odebírejte. Nakonec vylovte koření, přilijte citronovou šťávu a rum, přidejte nastrouhaný zázvor, promíchejte a stáhněte ze zdroje tepla. Okamžitě plňte do připravených sklenic, které pečlivě uzavřete víčkem a obrátíte dnem vzhůru. Protože se strouhaný zázvor přidává do provařeného ovocného základu až po odstavení, doporučujeme hotový džem ještě sterilovat.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Špendlíková marmeláda bez nutnosti odpeckování

Ingredience:

  • 1 kg špendlíků
  • 600 g cukru krupice
  • 10 g citrusového pektinu
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:
Dobře vyzrálé špendlíky omyjte, odstopkujte, dejte do hrnce s trochou vody a vařte, dokud se z ovoce nezačnou oddělovat pecky. V ten moment hmotu propasírujte. Získaný protlak vařte prudkým varem asi 20–30 minut. Během toho pomalu po částech přidávejte cukr, aby se var nepřerušil. Případnou pěnu sbírejte. Do poslední dávky cukru vmíchejte citrusový pektin. Nakonec přilijte šťávu z citronu a ještě asi 5 minut vařte. Vařící marmeládu plňte do čistých, suchých skleniček, zavíčkujte a nechte vychladnout obrácené dnem vzhůru.

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Jak si uchovat krásnou vůni levandule: 5 super receptů na levandulový olej, peeling i tinkturu

Jak si uchovat krásnou vůni levandule: 5 super receptů na levandulový olej, peeling i tinkturu

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |