Jak na reprosoustavy v bytě

Jak na reprosoustavy v bytě

Ve hře o kvalitní „domácí akustiku“ mají podstatnou roli reprosoustavy, u nichž nejde jen o jejich technickou úroveň, ale i o to, jak s nimi v interiéru pracujeme.

Důležitým článkem každého audio řetězce jsou reproduktory, reproduktorové soustavy. Volba vhodné reprosoustavy nemusí být jen volbou té správné značky, případně kvalitativní – tedy cenové úrovně. K dispozici jsou jednak na zemi stojící reprobedny, dále reprobedny „regálové“ umísťované původně do nábytku, dnes na podstavce či stojany, reproduktory umístěné pomocí konzolky na stěnu nebo strop, případně reproduktory určené pro vestavbu do stěny nebo stropu.

Základní otázka: rozmístění reproduktorů

Důležitým rozhodnutím je pak především způsob rozmístění reprosoustavy v obytném prostoru a jejich propojení se zdrojem zvuku, umístěným většinou v interiéru. Základní otázkou je, zda rozmisťujeme jeden pár reproduktorů pro reprodukci stereo signálu, nebo zda hovoříme o rozmístění reprosoustavy domácího kina – většinou pětikanálový systém, který může samozřejmě také sloužit k reprodukci stereo signálu. Oba systémy jsou při rozmisťování v ozvučovaném prostoru těsně vázány na polohu televizní obrazovky (případně projekčního plátna).

Pokud je obytný prostor vnímán vyloženě jako poslechová místnost pro projekci domácího kina či pro poslech stereo hudby, měl by být od začátku prostorově řešen tak, aby umožňoval jednak symetrické řešení, ale aby také poskytoval vhodné odstupy reprobeden od poslechového místa pro dokonalý a vyvážený poslech. Součástí takového prostoru je také volba vhodných interiérových materiálů pro dosažení kvalitních akustických vlastností místností. Obdobně je předem nutno počítat s vedením propojovacích kabelů.

Problém se symetrií

Většina současných obytných prostorů však není vnímána jako poslechová místnost, ale sdružují funkce obývacího pokoje s jídelnou, kuchyní. Mnohdy otevřeně navazují na halu, schodiště, případně pracovní kout, nebo přes balkónové dveře na terasu. Centrální poloha televizoru si také často konkuruje s umístěním krbu, nebo krbových kamen. Dosažení symetrického rozmístění reproduktorů vůči televizoru může být v takovémto obytném prostoru velmi problematické, ne-li nemožné. Obdobně problematické může být nalezení vhodné polohy zadních reproduktorů a především způsobu vedení kabelů k nim.

Další otázkou může být kvalita poslechu v různých funkčních částech společného obytného prostoru. Reprosoustava, a tudíž kvalitní poslech je většinou orientován pouze do sedací soupravy. Poslech hudby z těchto reprobeden v jiné části obytného prostoru, například během vaření v kuchyňské části nebo posezení u jídelního stolu bude negativně poznamenám akustickou prostoru, nehledě k nevyvážené hlasitostí v jednotlivých částech. Abych dobře slyšel hudbu v kuchyňské části, bude v obytné příliš nahlas. Řešením ozvučení většího obytného prostoru je užití většího počtu reproduktorů v daném prostoru. Otázkou pak je, jak tyto reproduktory napájet a jak k nim přivést potřebné kabely.

Řešení zvané „multi room“

Problematikou prostorového nazvučení větších obytných prostor se dnes zabývá více firem. V současných moderních „amerických“ bytech a domech je systém komplexního nazvučení samozřejmostí. Tyto systémy dokáží nejen kvalitně nazvučit jednotlivé obytné části domu, ale také umožňují ovládat zdroje signálu z těchto jednotlivých míst. Během party si pustíme hudbu jak do obytného prostoru, do jídelny, ale například také na terasu nebo do bazénu. Poslech si můžeme dopřát v koupelně buď při provádění ranní hygieny, nebo relaxační koupeli.

Specializovaná audio studia

Při řešení náročného ozvučení je vhodné se obrátit na specializovaná audio studia, která mají s touto problematikou zkušenosti a jsou schopna nabídnout opravdu kvalitní řešení, se kterým je však vhodné počítat již během výstavby nebo rekonstrukce. Musíme však počítat s určitou finanční náročností těchto řešení.

Alternativní řešení

Pro nadšence, kteří mají na jedné straně zájem ušetřit finance a na druhé straně ochotu trochu experimentovat, jsou však možná jiná řešení. Dokáží se tak mnohdy zužitkovat starší, přesto kvalitní hudební zařízení.

Použitím stereo zesilovače, který je schopen napájet dva páry reprobeden, je možné užít A bedny pro kvalitní ozvučení sedací soupravy v obytném prostoru, B bedny pro ozvučení navazujícího jídelního koutu (případně kuchyně). Kaskádovým napojením reproduktorů je teoreticky možné navěsit na zesilovač více reprobeden – nutno ovšem hlídat zatížení zesilovače. Pro „kulisový“ poslech například na chodbě je to možné řešení.

Další možnosti

Preferujeme-li ale kvalitní poslech, je možné užití dalšího zesilovače poblíž zdroje zvuku pro napájení dalšího páru reprobeden. Takováto řešení jsou schopna poskytnou kvalitní poslech v jednotlivých částech obytného prostoru, neumožňují však aktivní ovládání z těchto míst poslechu – ovládání hlasitosti, spouštění skladeb.

Jistou další možnost poskytují cenově dostupné, přesto kvalitní sety pro ozvučení počítače – subwoofer se zesilovačem napájející další dva reproduktory. Takovýto systém relativně slušně ozvučí menší prostory – jídelna, kuchyně, terasa. Otázkou potom je pouze jak dovést do ozvučovaného prostoru stíněným kabelem zvukový signál ze zdroje signálu v obytném prostoru. Ovládání hlasitosti je možné na místě, spouštění skladeb zůstává u zdroje signálu. Pokud tam dosáhne dálkový ovladač, je možné i toto ovládání.

Kabelové propojení

Všechna výše popsaná řešení mají jedno společné. Jednotlivé části bytu či domu, které chceme ozvučovat, musíme propojit potřebnými kabely. Buď silovými od zesilovače k reproduktoru, stíněnými pro vedení stereo signálu, nebo systémovými při užití sofistikovaného ozvučovacího systému. Před rekonstrukcí nebo výstavbou je proto vhodné zvážit, který systém budeme chtít využít a provést předem potřebné kabeláže, nebo provést univerzální zatrubkování, kterým je pak možné potřebnou kabeláž protáhnout. 

V některým případech dodatečné instalace můžeme narazit na opravdu problematické vedení kabeláže. Na zvážení je potom případné užití reprosoustavy, která je schopna přijímat hudební signál vysílačkou, napájení 230V kabelem však stále zůstává. Toto řešení může být použitelné například pro zadní reproduktory domácího kina umístěné uprostřed obytného prostoru.

Doporučujeme

Články odjinud