Jak množit pokojové rostliny

S koncem února přichází na řadu přesazování pokojových rostlin do větších nádob, což je výtečná příležitost, jak si tyto rostliny rozmnožit. Co budete potřebovat, jakých chyb byste se neměli dopustit a nač nesmíte zapomenout, se dozvíte v dnešním článku.

Množení rostlin je logicky mnohem levnější způsob, jak přijít k novým exemplářům, než stále nakupovat nové a nové jedince. Pokud se vám podaří získat větší počet namnožených rostlinek, můžete je vyměnit s ostatními pěstiteli. Vzájemně si tak dopomůžete k větší rozmanitosti pěstovaných druhů.

Kouzlo úspěchu

Podstata úspěšného množení pokojových rostlin spočívá v použití zdravých kusů rostlin a ve správné technice, jejíž význam se častokrát podceňuje. Chybným způsobem řízkování ale můžete například uškodit mateční rostlině i řízkovanci, který ani nezapustí nové kořeny a uhyne.

mnozeni1.JPG
Nové rostliny získáte například odříznutím části vrcholu; foto: Zbyněk Zezula – Agro Brno Tuřany

Některé hustě rostoucí exempláře můžete při množení prosvětlit tak, že odstřihnete části, jež příliš zahušťují celý trs rostlin. Odstřižené části pak jednoduše použijete k zisku nových, mladých rostlinek. Prosvětlená původní rostlina pěkně poroste a bude se těšit dobrému zdraví.

Čeho se vždy vyvarujte, je odběr částí pro množení z nemocných kusů. Tím si snadno roznesete nemoci po všech rostlinách a budete muset zachraňovali celou vaši vegetaci. Nemocné exempláře musí být v karanténě, dokud se plně nezbaví škůdců nebo nemocí.

Co všechno budete k množení potřebovat?

  • nádoby na nové rostliny jen o pár centimetrů větší než ty původní; 

  • růstový stimulátor pro dřevité řízky; 

  • jiffy (pokud je používáte), mně se osvědčily při řízkování; 

  • volné místo ve vašem obydlí, kde budete experimentovat. 

Na  mnoho způsobů

Nejjednodušším způsobem rozmnožování pokojových rostlin je dělení trsů při přesazování. Při rozdělení několika rostlin a jejich rozsazení získají všechny  rychle na síle a budou se těšit dobré kondici. Před zasazením je docela od věci zakrátit hlavní kořen, rostlina se potom lépe ujme v novém prostředí.

mnozeni2.JPG
Banánovník si namnožte při přesazování, mladé rostlinky opatrně oddělte a zasaďte

Velmi používanou metodou množení je řízkování. Při této technice používáte k zisku nových kusů části původních, matečních rostlin. Nejčastěji jsou to vrcholové řízky, jimiž se množení provádí nejlépe.

U některých typů rostlin není třeba ani stimulátoru. Mezi takové patří oblíbená čeleď liánovitých; stačí pouze část rostlinky ponořit do vody a během několika málo týdnů se objeví nové kořinky a  odnože lze sázet do substrátu.

mnozeni3.JPG
Nařízkovaná mučenka jedlá – maracuja (Passiflora edulis)

U vrcholových řízků dřevitého typu však důrazně doporučuji růstový stimulátor použít. Bez něj se nedá stoprocentně zaručit úspěch.

Poslední, nejvíce rozšířenou metodou množení pokojových rostlin, je hřížení. Jedná se o zvláštní techniku, využívající stonky. Stonek rostliny se v tomto případě zčásti zahrabe do země a zafixuje háčkem. Po několika týdnech vznikají nové kořeny a pak je možné celou část i s novým kořenovým systémem oddělit od původního jedince.

Doporučujeme

Články odjinud