vytisknout velikost písma Jak množit pokojové rostliny

S koncem února přichází na řadu přesazování pokojových rostlin do větších nádob, což je výtečná příležitost, jak si tyto rostliny rozmnožit. Co budete potřebovat, jakých chyb byste se neměli dopustit a nač nesmíte zapomenout, se dozvíte v dnešním článku.
Jak množit pokojové rostliny

Množení rostlin je logicky mnohem levnější způsob, jak přijít k novým exemplářům, než stále nakupovat nové a nové jedince. Pokud se vám podaří získat větší počet namnožených rostlinek, můžete je vyměnit s ostatními pěstiteli. Vzájemně si tak dopomůžete k větší rozmanitosti pěstovaných druhů.

Kouzlo úspěchu

Podstata úspěšného množení pokojových rostlin spočívá v použití zdravých kusů rostlin a ve správné technice, jejíž význam se častokrát podceňuje. Chybným způsobem řízkování ale můžete například uškodit mateční rostlině i řízkovanci, který ani nezapustí nové kořeny a uhyne.

Klepněte pro větší obrázek
Nové rostliny získáte například odříznutím části vrcholu; foto: Zbyněk Zezula – Agro Brno Tuřany

Některé hustě rostoucí exempláře můžete při množení prosvětlit tak, že odstřihnete části, jež příliš zahušťují celý trs rostlin. Odstřižené části pak jednoduše použijete k zisku nových, mladých rostlinek. Prosvětlená původní rostlina pěkně poroste a bude se těšit dobrému zdraví.

Čeho se vždy vyvarujte, je odběr částí pro množení z nemocných kusů. Tím si snadno roznesete nemoci po všech rostlinách a budete muset zachraňovali celou vaši vegetaci. Nemocné exempláře musí být v karanténě, dokud se plně nezbaví škůdců nebo nemocí.

Co všechno budete k množení potřebovat?

  • nádoby na nové rostliny jen o pár centimetrů větší než ty původní; 

  • růstový stimulátor pro dřevité řízky; 

  • jiffy (pokud je používáte), mně se osvědčily při řízkování; 

  • volné místo ve vašem obydlí, kde budete experimentovat. 

Na  mnoho způsobů

Nejjednodušším způsobem rozmnožování pokojových rostlin je dělení trsů při přesazování. Při rozdělení několika rostlin a jejich rozsazení získají všechny  rychle na síle a budou se těšit dobré kondici. Před zasazením je docela od věci zakrátit hlavní kořen, rostlina se potom lépe ujme v novém prostředí.

Klepněte pro větší obrázek
Banánovník si namnožte při přesazování, mladé rostlinky opatrně oddělte a zasaďte

Velmi používanou metodou množení je řízkování. Při této technice používáte k zisku nových kusů části původních, matečních rostlin. Nejčastěji jsou to vrcholové řízky, jimiž se množení provádí nejlépe.

U některých typů rostlin není třeba ani stimulátoru. Mezi takové patří oblíbená čeleď liánovitých; stačí pouze část rostlinky ponořit do vody a během několika málo týdnů se objeví nové kořinky a  odnože lze sázet do substrátu.

Klepněte pro větší obrázek
Nařízkovaná mučenka jedlá – maracuja (Passiflora edulis)

U vrcholových řízků dřevitého typu však důrazně doporučuji růstový stimulátor použít. Bez něj se nedá stoprocentně zaručit úspěch.

Poslední, nejvíce rozšířenou metodou množení pokojových rostlin, je hřížení. Jedná se o zvláštní techniku, využívající stonky. Stonek rostliny se v tomto případě zčásti zahrabe do země a zafixuje háčkem. Po několika týdnech vznikají nové kořeny a pak je možné celou část i s novým kořenovým systémem oddělit od původního jedince.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |