Jak levně vyrobit netoxické prstové barvy pro děti

Jak levně vyrobit netoxické prstové barvy pro děti

Máte pocit, že je vaše dítě na malování ještě malé? Dejte mu prstové barvy, které jsou určeny právě těm nejmenším. Experimentovat s nimi mohou klidně už děti od jednoho roku. Při tomto „malování“ se vyřádí a navíc při něm dochází k rozvoji jemné motoriky. Spoustu zábavy si s nimi užijí ale i předškoláci.

Jedlé barvy můžete koupit v každém větším hračkářství. Za pár kelímků ale dáte i dvě až tři stovky a jejich obsah skončí na papíře během jediného dopoledne. Proč zbytečně utrácet, když si prstové barvičky můžete snadno a rychle vyrobit doma s minimálními náklady. A nepotřebujete vůbec nic speciálního. Ingredience najdete v každé kuchyni. 

Budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 3 polévkové lžíce cukru (nejlépe moučky)
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 2 hrnky vody
  • potravinářské barvy (nejlépe gelové nebo tekuté)
  • menší kelímky nebo mističky (použijte například kelímky od jogurtů nebo formu na muffiny, případně třeba malé uzavíratelné potravinové krabičky)
  • hrnec

V následujícím videu se na vlastní oči můžete přesvědčit, že na tom vůbec nic není. Do výroby proto klidně zapojte i tatínky:

Pokračování 2 / 2

Postup:

  1. Do hrnce nasypejte půl hrnku kukuřičného nebo bramborového škrobu. Přidejte tři polévkové lžíce cukru a půl kávové lžičky kuchyňské soli. Vše dobře promíchejte.
     
  2. K suché směsi přilijte dva hrnky vody pokojové teploty a metličkou důkladně míchejte, dokud se vše úplně nerozpustí. Důležité je, aby tam nezůstaly žádné hrudky.
     
  3. Pak postavte hrnec s tekutinu na sporák a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni až do zhoustnutí. V moment, kdy začne obsah hrnce připomínat hustotu pudinku, odstavte ho a nechte směs trochu vychladnout.
     
  4. Hmotu rozdělte do mističek a přidejte potravinářské barvy. Nemusíte jich dávat moc. Stačí pár kapek. Obsah důkladně zamíchejte a podle potřeby přibarvěte. Samozřejmě platí, že čím víc barviva použijete, tím sytější bude výsledná barva na papíře. Ale také na rukou, obličeji a oblečení dětí.
     
  5. Nejlépe se maluje s čerstvě vyrobenými barvami. Hotové barvičky ale můžete uchovat v uzavřených plastových kelímkách nebo mističkách v ledničce. Vydrží tam několik dnů. Počítejte ale s tím, že už za dva dny bude jejich konzistence hustší, gelovější.

 

Doporučujeme

Články odjinud