Super tipy, jak chytat dešťovou vodu na pozemku bez střechy nebo na balkóně!

Super tipy, jak chytat dešťovou vodu na pozemku bez střechy nebo na balkóně!

Dešťová voda je pro rostliny nejlepší. Jak ji ale získat, pokud máte pozemek bez jakékoliv stavby, takže na vodu ze střechy můžete zapomenout? Nebo jí zkrátka potřebujete ještě o něco víc? Případně jste majiteli balkonu či terasy? Podívejte se na super jednoduché možnosti, jak dešťovku zachytávat i v těchto podmínkách.

Základem k zachycení vody na volném prostoru jsou kůly a voděodolná plachta, kterou mezi nimi natáhnete. Plachta je lehká, snadno se s ní pracuje a můžete si vybrat velikost, která vám bude vyhovovat.

Pokračování 2 / 11

Důležité je upravit její sklon tak, aby voda odtékala, kam má. Oka na plachtě vám umožní přivázat ji snadno ke kůlům i udržet vhodný sklon třeba díky závaží v podobě kamene.

 

Pokračování 3 / 11

Na podobném principu pracují i designové lapače, které se dají koupit v zahraničí (u nás jsem je zatím neviděla, ale dají se ve zjednodušené podobě vyrobit i v domácích podmínkách). Toto řešení se hodí i na balkony či terasy.

Pokračování 4 / 11

Svou sbírku můžete postupně rozšiřovat. S každým milimetrem deště na metr plochy získáte litr vody.

Pokračování 5 / 11

Klasický plachtový lapač může vypadat i takto: uprostřed plachty uděláte otvor, jímž bude voda odtékat do sudu či jiné nádrže. Kameny a štěrk fungují v tomto případě jednak jako závaží, které drží plachtu dole, a také jako filtr, zabraňující zněčištění vody.

Pokračování 6 / 11

Pokud máte na pozemku nějaký plot či ohrádku, dá se snadno vytvořit  rohová konstrukce. Stejně tak na balkonu.

Pokračování 7 / 11

Horní obrázek: Spojíte-li pomocí hadic více sudů, napustí se vám všechny. Spodní obrázek: Toto je motýlí systém zachycování deště. Má dvě strany, které jsou nakloněny nahoru jako křídla. Na ně naráží voda a teče do středu, kde odkapává do sběrného zařízení. Křídla mohou být vyrobena z překližky, a pokud je středová čára dobře utěsněná, stačí udělat konstrukci křídel a pokrýt ji třeba plastovými pytli na odpadky.

Pokračování 8 / 11

Dalším typem jsou deštníkové lapače vody. Vypadají jako převrácený deštník, uprostřed mají otvor, jímž voda stéká dolů do nádrže. Při jejich testování nezapomeňte, že je potřeba pevně je ukotvit, protože se ve větru snadno převrhnou a mohou odletět pryč.

Pokračování 9 / 11

Vytvořit je můžete i ve větších rozměrech. Logicky platí, že čím větší je záchytná plocha, tím více vody budete moci nachytat.

Pokračování 10 / 11

Odtok vody zabezpečuje v tomto případě trubice.

Pokračování 11 / 11

Samozřejmě nevynecháme recyklaci! Co s deštníkem, který už neslouží původnímu účelu? Rozhodně nevyhazovat!

Doporučujeme

Články odjinud