Jak dosáhnout bohaté úrody? Nenechte půdu na zahradě vyčerpat!

Předpokladem každoroční bohaté úrody je celoroční poctivá péče o půdu. Pokud nestřídáte plodiny a nehnojíte, může se časem stát, že úroda bude rok od roku menší.

Jakým způsobem se dá zabránit tolik nechtěnému vyčerpání půdy? Půda v zahradě funguje jako složitý mechanizmus, poskládaný z mnoha dílčích prvků.

Těmi nejdůležitějšími jsou humus, vzduch, voda a mnoho druhů mikroorganizmů. Ale zásoby živin v humusu se vlivem vegetace časem vyčerpají, takže je musíme pravidelně doplňovat.

Co rok, to jiná plodina

Pravidelné každoroční střídání plodin na záhonech je nezbytností. Veďte si proto pečlivé záznamy o osevním plánu v daném roce, abyste z nich do budoucna mohli vycházet. Pak se nestane, že na jednom záhoně poroste dva roky stejný druh zeleniny.

vycerpani_1.JPG
Papriky potřebují velké množství živin. Na chudých půdách se jim dařit nebude; foto: Semo

Díky střídání rostlinných druhů nedojde k jednostranné únavě půdy a vymizí i zárodky houbových chorob, jako je například plíseň bramborová nebo fusariové padání aster. Mnohem zákeřnější chorobu zeleniny představuje nádorovitost brukvovitých.

V souvislosti s ní se nabízí široké spektrum hostitelů, například ředkvičky, zelí, kapusta, květák, brokolice nebo řepka. Proto nikdy nepěstujte nejen stejný druh, ale ani různé druhy brukvovitých zelenin několik let za sebou na stejném záhoně.

Hnojení základem

K vyčerpání půdy dojde, když je obsah živin v ní na velmi nízké úrovni. K tomuto nežádoucímu jevu nedochází jen vyplavováním živin při prudkých deštích; častou chybou některých pěstitelů bývá názor, že úroda jim vyroste i bez péče o půdu. 

vycerpani_4.JPG
Vypěstovaný organický materiál zaryjte

Každý rok doporučuji rytí s přídavkem velkého množství organického materiálu – trávy, listí, proleželého kravského hnoje nebo prosítovaného kompostu. Kompost zapravte pouze mělce, dva až tři centimetry pod povrch.

Pokud se vám zdá, že zemina na některém ze záhonů není v nejlepší kondici, vyzkoušejte následující radu: vysaďte do ní luskoviny – hrách nebo fazol. Zmíněné rostliny mají kromě toho, že poskytují velkou úrodu, ještě jednu zcela zásadní a pozitivní vlastnost. 

vycerpani_2.jpg
Hrách je užitečný hned dvakrát: jednak poskytuje chutné plody, druhak zlepšuje vlastnosti půdy; foto: Semo

Jejich kořenový systém obohacuje půdu o sloučeniny dusíku. Při likvidaci kultur, které odplodily, proto postupujte tak, že odřežete pouze zelené části rostlin a kořeny ještě do podzimu ponecháte v půdě.

Kypření půdě pomáhá

Pravidelné okopávání a kypření půdy je jednou z nejzákladnějších činností v zahrádce. Rozrušením škraloupu dojde k aktivaci mikrobiálního života a k zadržování přirozené vlhkosti v půdě. Na malých zahrádkách stačí motyčka, na velkou zahradu budete potřebovat elektrickou motyčku či rotační kypřič s benzinovým pohonem.

vycerpani_3.JPG
Meziřádkové kypření můžete obstarat pomocí vhodného stroje

Máte na pozemku velmi lehké půdy písčitého charakteru? V tom případě je třeba, abyste zabránili odplavování živin. Lepší vododržnosti dosáhnete tím, že pravidelně, a to nejlépe dvakrát ročně, budete přidávat kompost, který půdu zhutní, obohatí o živiny a ještě pomůže zadržovat vlhkost.

Doporučujeme

Články odjinud