vytisknout velikost písma Jak dosáhnout bohaté úrody? Nenechte půdu na zahradě vyčerpat!

Předpokladem každoroční bohaté úrody je celoroční poctivá péče o půdu. Pokud nestřídáte plodiny a nehnojíte, může se časem stát, že úroda bude rok od roku menší.

Jakým způsobem se dá zabránit tolik nechtěnému vyčerpání půdy? Půda v zahradě funguje jako složitý mechanizmus, poskládaný z mnoha dílčích prvků.

Těmi nejdůležitějšími jsou humus, vzduch, voda a mnoho druhů mikroorganizmů. Ale zásoby živin v humusu se vlivem vegetace časem vyčerpají, takže je musíme pravidelně doplňovat.

Co rok, to jiná plodina

Pravidelné každoroční střídání plodin na záhonech je nezbytností. Veďte si proto pečlivé záznamy o osevním plánu v daném roce, abyste z nich do budoucna mohli vycházet. Pak se nestane, že na jednom záhoně poroste dva roky stejný druh zeleniny.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky potřebují velké množství živin. Na chudých půdách se jim dařit nebude; foto: Semo

Díky střídání rostlinných druhů nedojde k jednostranné únavě půdy a vymizí i zárodky houbových chorob, jako je například plíseň bramborová nebo fusariové padání aster. Mnohem zákeřnější chorobu zeleniny představuje nádorovitost brukvovitých.

V souvislosti s ní se nabízí široké spektrum hostitelů, například ředkvičky, zelí, kapusta, květák, brokolice nebo řepka. Proto nikdy nepěstujte nejen stejný druh, ale ani různé druhy brukvovitých zelenin několik let za sebou na stejném záhoně.

Hnojení základem

K vyčerpání půdy dojde, když je obsah živin v ní na velmi nízké úrovni. K tomuto nežádoucímu jevu nedochází jen vyplavováním živin při prudkých deštích; častou chybou některých pěstitelů bývá názor, že úroda jim vyroste i bez péče o půdu. 

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovaný organický materiál zaryjte

Každý rok doporučuji rytí s přídavkem velkého množství organického materiálu – trávy, listí, proleželého kravského hnoje nebo prosítovaného kompostu. Kompost zapravte pouze mělce, dva až tři centimetry pod povrch.

Pokud se vám zdá, že zemina na některém ze záhonů není v nejlepší kondici, vyzkoušejte následující radu: vysaďte do ní luskoviny – hrách nebo fazol. Zmíněné rostliny mají kromě toho, že poskytují velkou úrodu, ještě jednu zcela zásadní a pozitivní vlastnost. 

Klepněte pro větší obrázek
Hrách je užitečný hned dvakrát: jednak poskytuje chutné plody, druhak zlepšuje vlastnosti půdy; foto: Semo

Jejich kořenový systém obohacuje půdu o sloučeniny dusíku. Při likvidaci kultur, které odplodily, proto postupujte tak, že odřežete pouze zelené části rostlin a kořeny ještě do podzimu ponecháte v půdě.

Kypření půdě pomáhá

Pravidelné okopávání a kypření půdy je jednou z nejzákladnějších činností v zahrádce. Rozrušením škraloupu dojde k aktivaci mikrobiálního života a k zadržování přirozené vlhkosti v půdě. Na malých zahrádkách stačí motyčka, na velkou zahradu budete potřebovat elektrickou motyčku či rotační kypřič s benzinovým pohonem.

Klepněte pro větší obrázek
Meziřádkové kypření můžete obstarat pomocí vhodného stroje

Máte na pozemku velmi lehké půdy písčitého charakteru? V tom případě je třeba, abyste zabránili odplavování živin. Lepší vododržnosti dosáhnete tím, že pravidelně, a to nejlépe dvakrát ročně, budete přidávat kompost, který půdu zhutní, obohatí o živiny a ještě pomůže zadržovat vlhkost.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |