vytisknout velikost písma Jak doma vyrobit ovocné víno

Zvažujete, jak zpracovat padaná jablka, která se ve sklepě začínají kazit? Udělejte z nich domácí víno. Připravit ho můžete i ze sušených plodů, jež jste nasbírali: z šípků, rakytníku, jeřabin i trnky. Za tři až šest týdnů si pochutnáte.

Pro správný průběh alkoholového kvašení je nutný vhodný poměr cukru a kyselin, držte se proto osvědčených receptů. Použijte ušlechtilé kvasinky, minimalizujete tak riziko, že se víno nepovede. Nemáte čerstvé plody? Zkuste víno ze sušeného ovoce, je prý dokonce lepší.  

Klepněte pro větší obrázek
Hrušky obsahují málo kyselin, kombinujte je s kyselými jablky nebo rakytníkem  

Připravte si základní vybavení  

Největší počáteční investicí je pořízení dvou demižonů. Jeden kupte menší, protože při prvním stáčení část zůstane na dně a něco upijete. V řádu desítek korun se pohybuje cena za kvasnou zátku nebo kvasný klobouček, korkové špunty a gumové hadičky na stáčení. Nezapomeňte si skladovat lahve pro poslední stáčení.  

Kvasinky a živnou sůl kupte v drogerii nebo v některém z internetových obchodů. Kvasinky jsou lepší v tekuté formě, oproti sušeným je není potřeba rozkvasit. Například kvasinky Vinflora mají kromě živné soli přiložen i podrobný návod na přípravu dvanácti druhů ovocných vín.          

Klepněte pro větší obrázek
Demižony mají úzké hrdlo, a tak se snadno uzavírají kvasnou zátkou  

Dodržujte pracovní postup  

Pomůcky dokonale umyjte horkou vodou, omezíte tím kontaminaci divokými bakteriemi. Ovoce by mělo být čisté, zdravé a dobře vyzrálé. Některé recepty pracují s celými plody, většinou se jedná o tvrdé nebo málo šťavnaté ovoce. Příkladem je šípkové víno, víno z trnek nebo jeřabin.  

Z jablek, hrušek a rakytníku musíte nejprve získat mošt. Kvašením drti si můžete ušetřit práci, ale vína ze šťávy jsou mnohem chutnější, bez nepříjemných buketů uvolněných ze slupek a semen. Před nalitím do kvasné nádoby přeceďte mošt přes cedník.      

Klepněte pro větší obrázek
Šťávu můžete vymačkat ručně, lisování strojkem je ale účinnější   

Základní recept na deset litrů jablečného vína počítá s osmi litry moštu, jedním a tři čtvrtě kilogramy cukru a jedním litrem vody. Mošt musíte zpracovat co nejrychleji, při delším stání se snadno rozběhne nežádoucí divoké kvašení, které může potlačit ušlechtilé kvasinky.  

Cukr rozpusťte v horké převařené vodě, nechte vychladnout a přilijte k moštu spolu s kvasinkami a živnou solí. Nádobu naplňte do devíti desetin objemu a uzavřete kvasnou zátkou. Při přeplnění unikající oxid uhličitý vypění i se šťávou přes kvasnou zátku. Doporučené teploty pro kvašení jsou patnáct až dvacet stupňů Celsia, demižon by neměl být na přímém slunečním světle.  

Bouřlivé kvašení probíhá několik dní. Po jeho skončení doplňte nádobu převařenou vodou a nechte kvasit několik týdnů, dokud pozorujete unikání bublinek oxidu uhličitého. Poprvé stočte do čistého demižonu až po zátku a uzavřete kvasnou zátkou zhruba na dva měsíce, podruhé stáčejte už do lahví.  

Klepněte pro větší obrázek
Při stáčení dbejte, abyste nezvířili kaly na dně, jinak bude víno kalné a bude chutnat po kvasnicích  

Víno je při prvním stáčení jemně perlivé a můžete už dobře zhodnotit jeho kvalitu. Stejně jako jiná mladá vína klame svou lehkostí, a proto se vyvarujte vypít větší množství.  

Vyzkoušejte domácí šípkové víno

Vyzkoušejte domácí šípkové víno

Pár rad pro lepší výsledek 

Nezapomeňte, že víno na vzduchu podléhá octovatění. Při stáčení ho co nejdříve uzavřete a po otevření brzy vypijte. Chcete-li udržet kvalitu, skladujte ovocné víno stejně jako vinná vína v chladu a temnu.  

Klepněte pro větší obrázek
Rakytník je velmi kyselý, na přípravu vína je proto potřeba hodně cukru  

Více cukru sice znamená více alkoholu ve výsledném produktu, ale nelze to přehánět. Pokud stoupne alkohol nad určité procento, kvasinky umírají a zbytkový cukr zůstává. Víno je pak příliš sladké, případně může po stočení a přemístění do teplejších prostor nechtěně dokvasit.      

Když se vám víno podaří, zkuste další druhy ovoce. Z letního ovoce je chuťově zajímavé například višňové víno, které se barvou i chutí přibližuje červenému. Pro přípravu medoviny je obdobný postup, používají se ale hluboko prokvášející kvasinky. Kvašení zdar.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |