vytisknout velikost písma Jak doma vyrobit ovocné víno

Zvažujete, jak zpracovat padaná jablka, která se ve sklepě začínají kazit? Udělejte z nich domácí víno. Připravit ho můžete i ze sušených plodů, které jste nasbírali: z šípků, rakytníku, jeřabin i trnky. Za tři až šest týdnů si pochutnáte.

Pro správný průběh alkoholového kvašení je nutný správný poměr cukru a kyselin, držte se proto osvědčených receptů.  Nemáte čerstvé plody? Zkuste víno ze sušeného ovoce, je prý dokonce lepší.  

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Co budete potřebovat?

POMŮCKY Největší počáteční investicí je pořízení dvou demižonů. Jeden kupte menší, protože při prvním stáčení část moku zůstane na dně a něco upijete. V řádu desítek korun se pohybuje cena za kvasnou zátku nebo kvasný klobouček, korkové špunty a gumové hadičky na stáčení. Nezapomeňte si skladovat lahve pro poslední stáčení.  

KVASINKY a živnou sůl kupte v drogerii nebo v některém z internetových obchodů. Použijte ušlechtilé kvasinky, minimalizujete tak riziko, že se víno nepovede. Lepší jsou ty v tekuté formě, oproti sušeným je není potřeba rozkvasit. Například kvasinky Vinflora mají kromě živné soli přiložen i podrobný návod na přípravu dvanácti druhů ovocných vín.          

Jak vyrobit meduňkové víno

Jak vyrobit meduňkové víno

Recept na domácí víno

1. Pomůcky dokonale umyjte horkou vodou, omezíte tím kontaminaci divokými bakteriemi. Ovoce by mělo být čisté, zdravé a dobře vyzrálé.

2.  Z jablek, hrušek a rakytníku musíte nejprve získat mošt. Práci si můžete ušetřit kvašením drti, ale vína ze šťávy jsou mnohem chutnější, bez nepříjemných buketů uvolněných ze slupek a semen. Některé recepty pracují i s celými plody, většinou se jedná o tvrdé nebo málo šťavnaté ovoce. Příkladem je šípkové víno, víno z trnek nebo jeřabin.

Mošt získáte při menším množství v odšťavňovači. Nebo můžete menší množství ovoce rozemlít v mlýnku na maso a pak ho přecedit přes plátno (vezměte židli bez opěradla – staré štokrdle, obraťte ji vzhůru nohama a k nohám přivažte plátno. Přes něj nechte šťávu překapat do nádoby, kterou dáte pod plátno. Takto lze vyrábět i domácí šťávy z ovoce, ale je to dost pomalý proces). Ideálně si pořiďte lis na moštování.

3. Před nalitím do kvasné nádoby přeceďte mošt přes cedník.     

4. Základní recept na deset litrů jablečného vína počítá s osmi litry moštu, jedním a tři čtvrtě kilogramu cukru a jedním litrem vody. Mošt musíte zpracovat co nejrychleji, při delším stání se snadno rozběhne nežádoucí divoké kvašení, které může potlačit ušlechtilé kvasinky.  

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

5. Cukr rozpusťte v horké převařené vodě, nechte vychladnout a přilijte k moštu spolu s kvasinkami a živnou solí. Nádobu naplňte do devíti desetin objemu a uzavřete kvasnou zátkou. Při přeplnění unikající oxid uhličitý vypění i se šťávou přes kvasnou zátku.

6. Doporučené teploty pro kvašení jsou patnáct až dvacet stupňů Celsia, demižon by neměl být na přímém slunečním světle.  

7. Bouřlivé kvašení probíhá několik dní. Po jeho skončení doplňte nádobu převařenou vodou a nechte kvasit několik týdnů, dokud pozorujete unikání bublinek oxidu uhličitého.

8. Poprvé stočte do čistého demižonu až po zátku a uzavřete kvasnou zátkou zhruba na dva měsíce, podruhé stáčejte už do lahví.  

9. Ovocné víno je při prvním stáčení jemně perlivé a můžete už dobře zhodnotit jeho kvalitu. Stejně jako jiná mladá vína klame svou lehkostí, a proto se vyvarujte vypít větší množství.  

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pozor na octovatění vína a množství cukru

Nezapomeňte, že víno na vzduchu podléhá octovatění. Při stáčení ho co nejdříve uzavřete a po otevření brzy vypijte. Chcete-li udržet kvalitu, skladujte ovocné víno stejně jako vinná vína v chladu a temnu.  

Více cukru sice znamená více alkoholu ve výsledném produktu, ale nelze to přehánět. Pokud stoupne alkohol nad určité procento, kvasinky umírají a zbytkový cukr zůstává. Víno je pak příliš sladké, případně může po stočení a přemístění do teplejších prostor nechtěně dokvasit.      

Když se vám víno podaří, zkuste další druhy ovoce. Z letního ovoce je chuťově zajímavé například višňové víno, které se barvou i chutí přibližuje červenému. Pro přípravu medoviny je obdobný postup, používají se ale hluboko prokvášející kvasinky. 

Stojan na víno je praktická dekorace i originální dárek. Jak ho vyrobit?

Stojan na víno je praktická dekorace i originální dárek. Jak ho vyrobit?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Posezení na balkon: Vybrali jsme pro vás 35 stylových a praktických kousků nábytku

Posezení na balkon: Vybrali jsme pro vás 35 s…

Posnídat venku nebo si po příchodu z práce na sluníčku vypít kávu? Relax na čerstvém vzduchu si můžete dopřát, i když bydlíte v bytě s malým balkonem. Pořiďte pár kousků nového, stylového nábytku a letní sezona může začít. Inspiraci najdete v galerii.

17.  4.  2020 |
Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Někteří z vás nemají k dispozici zahradu, a přesto by rádi vypěstovali vlastní rajská jablíčka. Máte-li balkon, je problém vyřešen – musíte jen vědět, jak se o rostliny správně postarat.

22.  5.  2020 | | 2 N/A
Letos budete mít tu nejkrásnější zahradu! Inspirujte se v galerii

Letos budete mít tu nejkrásnější zahradu! Ins…

Po jaké zahradě toužíte? Příjemné, krásné, která nedá moc práce, kde si pohrají děti, budete mít ovoce i zeleninu, ugrilujete si maso s přáteli? A kde vám nebude vadit, když váš pes propadne svým pudům a pokusí se ulovit krtka. Tady najdete inspiraci, pokud přemýšlíte o nových rostlinách, skalce, záhonech či herních prvcích pro děti.

29.  4.  2020 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

15.  4.  2020 |
Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jídlo chuť. Inspirujte se v galerii

Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jí…

Bylinky dodají jídlu skvělou chuť. Nejlepší jsou čerstvé, přímo utržené z vlastní zahrádky. Nemusíte totiž pak moc solit a navíc obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. S jakými bylinkami určitě neprohloupíte? Vsaďte na pažitku, petržel, bazalku, koriandr, kopr, majoránku, šalvěj či tymián. V galerii najdete inspiraci, jak je pěstovat.

15.  5.  2020 |