vytisknout velikost písma Jak dobře znáte jedle, otužilé jehličnany?

Najít krásný strom do zahrady, který roste pomalu a vydrží drsné horské podmínky, není jednoduché. Přesto si můžete vybrat. Rozložitá nebo štíhlá jedle, temně zelená či stříbrná – které dáte přednost?

Rozeznat jedli od smrku může být pro laika někdy obtížné, protože vzrůstem a vzhledem vypadají oba jehličnany téměř stejně. Neomylně je však od sebe poznáte podle dvou typických znaků. Na smrku visí šišky dolů, zatímco na jedli jsou vzpřímené jako svíčičky. Dalším rozpoznávacím rysem je tvar jehlic.  

Jedlové jsou vždy ploché, s dvěma bílými proužky na rubu a jakoby useknuté, tupé. Jehlice smrku jsou pichlavé, na průřezu kulaté. Rub a líc smrkových jehlic se liší jen odstínem zelené barvy. Nic víc a nic méně.

Klepněte pro větší obrázek
Do zahrady si vyberte některý z kultivarů jedle ojíněné (Abies concolor

Patriotka našich hor – jedle bílá

Botanicky se jedle řadí do samostatné podčeledi jedlovitých, která je ve světě zastoupena zhruba padesáti druhy, z nichž u nás se v přírodě vyskytuje pouze jeden, jedle bělokorá (Abies alba).

Ještě v dobách středověku byla nedílnou součástí lesních porostů, ale neuvážená těžba dřeva a dřevokazné houby (václavky) vykonaly své. V současné době tyto vysoké krásné stromy s válcovitým kmenem a bělošedou kůrou vzácně v přírodě objevíme v podhůří a horských smrčinách, kde se jim znovu začíná dařit vlivem zlepšeného životního prostředí.  

Jedle bílá je dlouhověká, může se dožít tří až pěti století a dorůstá úctyhodné výšky, proto se s ní v zahradách nesetkáme. Pro lesní porost má však velký význam – kořeny jedlí jsou velmi hluboké a vítr strom tak snadno nevyvrátí.  

Vlhko jedlím svědčí

Na stanoviště jsou jedle náročnější, než bychom od jehličnanů očekávali. Vyžadují hlubší, živné a přiměřeně vlhké půdy. Optimální je mírně kyselá s dostatečnou zásobou humusu.  

Klepněte pro větší obrázek
Sníh z cestiček přihoďte k jehličnanům. Na jaře bude sloužit jako cenná zásobárna vláhy; foto: Zahradnické centrum Dahlia  

Nejvhodnější dobou pro výsadbu jedlí do volné půdy je předjaří, těsně před rašením nebo současně s ním, případně na podzim, než půda zamrzne. Rostliny v kontejnerech lze sázet kdykoli v průběhu vegetačního období, vždy je však třeba zajistit dostatečnou závlahu a v horkých dnech mladý stromek chránit proti slunci.

Až teprve v dospělosti jedle snáší, a dokonce vyžadují, slunečné stanoviště a dostatek volného prostoru, aby měly větve dostatek prostoru. O tvarování jedlí řezem nemůže být ani řeč, neboť poškození koruny je nenávratným dílem zkázy.  

Není jedle jako jedle

Jedle je jehličnan, který se nemusíte obávat vysadit na zahradu, zvolíte-li správný kultivar s ohledem na velikost zahrady a výšku stromu v dospělosti. Do malých zahrad a na skalky se hodí řada nízkých kultivarů jedle ojíněné (Abies concolor).

Kultivar ´Compacta´ má stěsnaný až nepravidelně keřovitý vzrůst, modravě ojíněné jehlice, roste mimořádně pomalu a dorůstá po řadě let do třičtvrtě metru, v příhodných podmínkách maximálně metr a půl.

Sloupovitý vzrůst nabízí kultivar ´Fastigiata´. Mezi varietami najdeme i jedle s odlišně zbarvenými jehlicemi: ´Aurea´ a ´Wattezi´ mají jehlice žlutozelené, ´Argentea´ stříbřitě bělavé, ´Variegata´ má jehlice bělavě zelené a ´Violacea´ sivé.  

Klepněte pro větší obrázek
Abies concolor 'Violacea' je dekorativní jehličnan s dlouhými stříbřitými jehlicemi 

Jedle ojíněná je mezi jehličnany vzácnou výjimkou. Jako jedna z mála snese půdu s obsahem vápníku, roste i na štěrkovitých půdách, ale musí mít dostatečnou zásobu vláhy. Nedaří se jí v půdách lehkých, suchých a na větrném stanovišti.  

Pro velkou zahradu nebo neoplocený pozemek je pravým skvostem jedle korejská (Abies koreana), která sice roste pomalu, ale v dospělosti dosáhne až patnáctimetrové velikosti. Největší ozdobou jsou namodralé, až sedmicentimetrové šišky.

Nebudete na ně muset čekat dlouho, objevují se již na mladém stromku. Neobvyklá krása této jedle je však vykoupena menší otužilostí. Jedle korejská trpí pozdními mrazíky, a proto je ji třeba vysadit na chráněné stanoviště.  

Klepněte pro větší obrázek
Kromě výrazných šišek je koruna jedle korejské širší, než je u jedlí obvyklé; foto: Arboretum Žampach  

Kde to jedlím sluší?

Jedle se nejlépe uplatní jako solitéra ve velkých zahradách, menší kultivary ve skalkách či vřesovišti. Jedle se nejlépe vyjímá na pozadí skupinky tmavších jehličnanů, zvláště stříbřité kultivary.Výborně se doplňuje s tisy, jalovci a modříny.

U listnáčů je pro výsledný efekt rozhodující zbarvení listů, kombinace výrazných červených odstínů s jedlí působí křiklavě a žluté naopak nezajímavě až mdle. Výhodnější je vsadit na listnaté keře a stromy s drobnými listy, jako je například skalník (Cotoneaster).

Z trvalek jsou ideální vyšší druhy květin a cibuloviny. Samozřejmě je jedle vhodná také jako dominanta na pozadí trávníkové plochy.  

Jedle zvaná vánoční

Jedlička v kontejneru může zdobit balkon již celý advent, to ano. Ale máte-li pak v úmyslu ji na vánoční svátky přenést dovnitř do místnosti, nepočítejte, že takový zásah přežije ve zdraví. 

Klepněte pro větší obrázek
Jehličnany v nádobách jsou choulostivější na mráz a zimní slunce; foto: Zahradnické centrum Dahlia  

Lepším řešením je kontejner jedličky ochránit vhodným obalem proti promrzání a za sucha ji zalévat i během zimy. Na vánoční svátky ji vkusně ozdobte a po svátcích se postarejte o zimní kryt, aby ji sluníčko nepopálilo. Na jaře stromek přestěhujte ven. Jedličku můžete buď zasadit, nebo ji nechat letnit a příští rok opět přispěje k vánoční atmosféře.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |