vytisknout velikost písma Jak citrusy spí

Nedávno jsme vás informovali o výstavě citrusů. Mnozí z vás, kteří ji navštívili, neodolali a přinesli si domů nové exempláře. Nyní přemýšlejí nad tím, jak s nimi přes zimu co nejlépe naložit. 

Světlo nadevše

Vzhledem k tomu, že citrusy patří mezi stálezelené rostliny, potřebují i v zimních měsících dostatek světla. Umístíte-li je (jako například durmany) do sklepa či do garáže, kam se sluneční paprsky nedostanou vůbec nebo jen stěží, na jaře se s nimi už asi nesetkáte.

Nejvhodnější řešení představují velká okna nasměrovaná na jih, případně zimní zahrady. Intenzita světla pak určuje vhodnou teplotu místnosti. Máte-li k dispozici velmi světlé stanoviště, mohou vaše citrusy přestát zimu v prostoru s teplotou kolem deseti až patnácti stupňů.

Je-li umístění tmavší, automaticky je třeba snížit i teplotu (na pět až deset stupňů), aby se rostliny mohly dostat do klidové fáze.

Nádoby s rostlinami podložte polystyrenovými deskami, které plní funkci izolace.

S vodou opatrně

Při opečovávání citrusů věnujte pozornost zálivce, často se totiž nesníží, a rostliny tak přemokřením či kořenovou hnilobou zajdou. Za vlhka výhony hnědnou a koruny se už nevzpamatují. Rostliny proto zalévejte střídmě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |