Jak se starat o kávovar: 5 tipů, aby vám káva z něj chutnala

Jak se starat o kávovar: 5 tipů, aby vám káva z něj chutnala

Vychutnat si doma kávu stejně lahodnou, jaké se vám dostane v kavárně, je snem mnoha milovníků kávy. S kávovary, které jsou dnes k dostání na trhu, to není problém, důležitá je ale také správná péče o stroj. Na co byste neměli zapomínat?

Propláchnutí horkou vodou zabrání usazení nečistot

Prvním krokem, který budete muset se svým novým kávovarem podstoupit, je jeho propláchnutí. Řada kávovarů má dnes automatické proplachování horkou vodou, které trubky pročistí, a zabrání tak usazení nečistot. Ty je potřeba dělat pravidelně stejně jako čistění speciální čistící tabletou, a to podle pokynů výrobce. Na mechanice se totiž usazuje mastnota a nežádoucí pachy, které mají rovněž významný vliv na výslednou kvalitu kávy.

„Pro čištění pákového kávovaru doporučuji použít vhodné speciální čisticí prostředky. Pro vyčištění domácího mlýnku se hodí např. Puly Grind. Sáček se nasype do mlýnku a následně se vymele. Poté se namele několik káv, které vyhodíte,“ popisuje Lumír Františák, ředitel profesionální divize ve společnosti Jacobs Douwe Egberts Professional, pod kterou spadá francouzská značka kávy L’OR.

Pokud čisticí prostředek doma nemáte, můžete obdobně použít suchou tvrdou rýži. „Do automatických kávovarů se používají například tablety Puly Caff. Většina dodavatelů kávovarů pak uvádí konkrétní vhodný prostředek, který bych doporučoval použít,“ dodává. V čistotě udržujte také sítko včetně dalších odnímatelných částí, které propláchněte čistou vodou a osušte hadříkem. Nezapomínejte na odpadní nádobu na kávovou sedlinu i vyprázdnění a očištění odkapávací misky a odpadní nádoby.

Pokračování 2 / 5

Kávovar potřebuje i pravidelné odvápnění a výměnu filtrů

Po nějaké době je dobré kávovar zbavit vodního kamene. V domácnostech se pak stále častěji používají centrální filtry, případně mají některé kávovary v nádržce filtry vlastní. Ty je třeba pravidelně měnit. U automatického kávovaru na odstranění vodního kamene myslet nemusíte, přihlásí se o něj sám. U ostatních typů záleží na tvrdosti vody a pravidelnosti používání. Jednoduše platí, že čím je voda tvrdší, tím častěji je třeba provést odstranění vodního kamene. U tvrdší vody doporučujeme odvápnění asi jednou za měsíc, při optimální tvrdosti stačí jednou za tři měsíce.

Pokračování 3 / 5

Základem je vždy kvalitní káva

Ať už jste majiteli jakéhokoli typu kávovaru, vězte, že i s tím nejlepším kávovarem si skvělý šálek bez kvalitní kávy nepřipravíte. Výběr správné kávy se odvíjí podle typu kávovaru, který máte k dispozici. Některé jsou vybaveny vlastním mlýnkem, jiné fungují pouze jako překapávače již mleté kávy. Vždy ale platí, že čím kvalitnější kávu do kávovaru nasypete, tím kvalitnější bude i výsledný nápoj. 

Pokračování 4 / 5

Kávu chraňte před vzduchem

Zásadním pravidlem po přípravu kávy je, že do násypky kávovaru přidáte pouze takové množství, které v nejlepším případě do 24 hodin spotřebujete. Zbytek uchovejte v původním obalu v suchém, tmavém prostředí. Snažte se minimalizovat přístup vzduchu, aby káva neoxidovala. Chcete-li získat chutnou a výraznou kávu s plnou chutí a vůní, musí být vždy čerstvě namletá. Některé kávovary si kávu předemelou. Pokud je pak časový rozestup mezi namletím a přípravou kávy delší, je třeba první porce vždy vylít.

Pokračování 5 / 5

Pozor na mléko

Většina Čechů preferuje kávu s mlékem. Zejména u žen je oblíbeným kávovým nápojem cappuccino, trendy nápojem posledních let je flat white. Řada kávovarů jejich přípravu zvládá stisknutím jednoho tlačítka, ovšem často se opomíjí následná údržba přístroje, kterou přítomnost mléka prodlužuje.

Jak si doma udělat ledové caffé latté? Podívejte se na video:

Mléko v kávovaru zasychá a pracuje, a pokud vlastníte napěňovač mléka, je třeba čistit ho po každém použití. Vhodné je také vypláchnout nádrž na vodu. Jednou za týden doporučujeme zkontrolovat a umýt spařovací jednotku, kterou nechte posléze volně uschnout. Nezapomeňte očistit i její filtr.

Doporučujeme

Články odjinud