vytisknout velikost písma Jak a proč dělit jiřiny

Nastává období, kdy byste si měli vzpomenout na zazimované jiřinky – právě teď je totiž na řadě dělení jejich hlíz. Že jiřiny letos nehodláte množit? Nevadí. Hlízy se mají dělit každoročně bez ohledu na množení.

Do dělení jiřin se pusťte zhruba jeden až dva týdny před výsadbou, která obvykle začíná koncem měsíce dubna.

K čemu je dělení hlíz dobré

Díky dělení hlíz rostliny během vegetace bohatěji kvetou a také mají větší úbory. Pokud hlízy nerozdělíte, jiřiny vytvoří mnoho slabých výhonů, které však nikdy neponesou kvalitní a pevné květy.

Současně je to samozřejmě způsob snadného a rychlého vegetativního množení. Jestliže potřebujete jen několik nových exemplářů, postačí vám dělení mateční hlízy. Větší množství rostlin se obvykle získává zelenými řízky.

Klepněte pro větší obrázek
Než začnete hlízy dělit, zkuste je nejprve očistit od zeminy a jiných nečistot a zbytky stonků seřízněte až těsně nad hlízou

Poradíte si i se shluky hlíz

Pro účely dělení se obvykle využívají hlízy vypěstované u nás. Důležité je, abyste je příliš nepoškodili, nicméně trocha násilí bude na místě. Někdy jsou jejich shluky opravdu příliš velké, a tak dělení bývá o trochu náročnější.

Klepněte pro větší obrázek
Přibližně v těchto místech proveďte řez

K rozdělení velkého shluku hlíz použijte čistý nabroušený nůž, u menších shluků postačí i ostré nůžky. Neboť hrozí infekce, snažte se dodržovat čisté prostředí a například nůž dezinfikovat lihem po rozdělení každé hlízy.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá ukázkově rozdělená hlíza z předchozího obrázku

Bez kořenového krčku jiřina nevyroste

Řez shluku hlíz veďte pečlivě a s co největší opatrností. Důležité je, abyste nepoškodili kořenový krček, neboť právě z tohoto místa porostou nové výhony. Někdy jsou již vidět.

Klepněte pro větší obrázek
Kořenový krček se nachází v horní části shluku hlíz

Jiřinky tedy neraší, podobně jako je tomu například u brambor, po obvodu hlíz. Co z toho vyplývá? Že pouze z hlízy bez krčku vám jiřinky nikdy nevyrostou!

Na druhou stranu, pokud má hlíza byť jediné očko s kořenovým krčkem, je schopná vyrůst. Z jednoho shluku můžete přichystat dva, ale i osm kusů nových hlíz. Jejich růst a množství budoucích květů závisí na konkrétní odrůdě.

Dodržujte důležitá pravidla

Je jasné, že při dělení hlíz dojde k jejich menšímu či většímu poškození, je proto nutností dezinfikovat je. Mně se osvědčil poprach z dřevěného uhlí. 

Klepněte pro větší obrázek
Poraněné místo můžete poprášit nejen dřevěným uhlím, ale i práškovým fungicidem

Jiřinky nevysazujte ihned po tomto procesu, mohlo by dojít k jejich zahnívání. Do doby výsadby, tedy na týden až dva, je uložte na suché bezmrazé místo, kde se poškozená místa postupně zacelí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |