vytisknout velikost písma Jak a kde skladovat sklizenou úrodu

Nastává sklizeň úrody. Problémy se mohou vyskytnout už při jejím skladování: zelenina i ovoce se často kazí a napadají je nejrůznější choroby. Poradíme vám, jak jim předcházet a sklizené plody zachovat co nejdéle zdravé.

Řada zahrádkářů skladuje úrodu na zcela nevhodných místech s vysokou vzdušnou vlhkostí a často ve špatných nádobách. Uložené plody pak napadnou plísně či hniloba.

Pro skladování vyberte jen naprosto zdravé plody

Jakmile sklidíte některý z druhů zeleniny nebo ovoce, přesvědčte se o jejich stavu: plody, které hodláte skladovat,  nesmí vykazovat známky poškození ani chorob. Nemocemi zdecimované exempláře zakopejte nebo spalte, ty poškozené použijte k okamžité spotřebě.

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile úrodu sklidíte, očistěte ji

Plodová zelenina se k přímému skladování hodí nejméně. Využijte ji k naložení (okurky) nebo k přípravě různých směsí, jako jsou kečupy a hořčice (rajčata), případně k přímému konzumu. Z této skupiny vydrží skladování nejdéle papriky, ale musí být důkladně očištěny a kontrolovány.  

Co se kořenové zeleniny týče, skladujte všechny druhy – celer, mrkev, pastinák, petržel kořenovou a pórek. Podmínkou dobrého stavu i po několikaměsíčním umístění ve sklepě je pravidelná kontrola stavu úrody, její počáteční očištění a uložení v suchém stavu.

Dříve se například celer zahrabával do písku, dnes už se ale tato metoda používá spíše sporadicky. Zimní pórek můžete ponechat na záhonu až do jara a sklízet jej průběžně podle potřeby.

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev je dobře skladovatelná zelenina, chuťově nejlepší ale bývá v čerstvém stavu

Cibuli a česnek vyryjte celé, stvoly nestříhejte. Po očištění je ve skupinách několika kusů svažte a pověste na suché (může být i slunečné) místo, kde uschnou. Po zaschnutí se cibuloviny skladují dvěma způsoby: v přepravkách nebo jako dekorativní copy, což je metoda praktikovaná hlavně na Mělnicku a jižní Moravě.

Rozhodující faktor: skladovací prostory

Zelí hlávkovému a bramborám nevadí ani dlouhodobější pobyt ve vlhčím prostředí. U brambor může nastat probém s předčasným růstem nových výhonů (někdy nazývané prejtovatění), k němuž dochází hlavně v teplých sklepech. Tento stav brambory znehodnocuje, dochází k měknutí hlíz, najděte pro ně proto chladné místo.

Klepněte pro větší obrázek
Některé druhy zeleniny se nedají skladovat vůbec a musíme je zpracovat hned po sklizni

Tradičně nejčastěji skladovaným ovocem jsou jablka a hrušky. Neplatí pro ně žádná omezení, pokud je uložíte do čistých přepravek na dobře větrané, suché a tmavé místo. Takových podmínek maximálně využijte, toto ovoce má totiž velice dobrou skladovatelnost.

Naopak pokud byste je umístili do teplých, vlhkých a světlých prostor, začne měknout, vyrážet nové výhony a během krátkého časového období se na něm zajisté objeví i výše uvedené choroby. 

Klepněte pro větší obrázek
Domácí kečup z rajčat ze zahrady: přesně víte, co v něm je

  • Více informací o sklizni jednotlivých druhů si můžete přečíst v článcích, které na AbeceděZahrady.cz vyšly v předchozích letech.
  • S úrodou do lísek a přepravek

    Promyslete si, jaké nádoby použijete, a včas je nachystejte. Dobré řešení představují dřevěnné lísky vyložené novinovým papírem a ještě lepší normalizované zelinářské přepravky. Ty jsou sice nákladnější na pořízení, ale zajistí dobrou cirkulaci vzduchu po celé zimní období a nebude problém je umýt.

    Klepněte pro větší obrázek
    Lilek se zpracovává podobně jako jiná plodová zelenina ihned po sklizni

    Pro skladování ovoce a zeleniny se vůbec nehodí kartonové krabice a různé mísy. V těchto skladovacích prostředcích se nadměrně udržuje vlhkost a výsledkem bývá rychlé znehodnocení všeho, co je v nich uloženo.

     

    Sledujte náš facebook

    Nejčtenější články

    Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

    Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

    Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

    10.  9.  2020 |
    Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

    Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

    V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

    9.  9.  2020 |
    Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

    Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

    Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

    13.  9.  2020 |
    Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

    Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

    Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

    6.  9.  2020 |
    Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

    Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

    Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

    19.  9.  2020 |