vytisknout velikost písma Jak a kde skladovat sklizenou úrodu

Nastává sklizeň úrody. Problémy se mohou vyskytnout už při jejím skladování: zelenina i ovoce se často kazí a napadají je nejrůznější choroby. Poradíme vám, jak jim předcházet a sklizené plody zachovat co nejdéle zdravé.

Řada zahrádkářů skladuje úrodu na zcela nevhodných místech s vysokou vzdušnou vlhkostí a často ve špatných nádobách. Uložené plody pak napadnou plísně či hniloba.

Pro skladování vyberte jen naprosto zdravé plody

Jakmile sklidíte některý z druhů zeleniny nebo ovoce, přesvědčte se o jejich stavu: plody, které hodláte skladovat,  nesmí vykazovat známky poškození ani chorob. Nemocemi zdecimované exempláře zakopejte nebo spalte, ty poškozené použijte k okamžité spotřebě.

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile úrodu sklidíte, očistěte ji

Plodová zelenina se k přímému skladování hodí nejméně. Využijte ji k naložení (okurky) nebo k přípravě různých směsí, jako jsou kečupy a hořčice (rajčata), případně k přímému konzumu. Z této skupiny vydrží skladování nejdéle papriky, ale musí být důkladně očištěny a kontrolovány.  

Co se kořenové zeleniny týče, skladujte všechny druhy – celer, mrkev, pastinák, petržel kořenovou a pórek. Podmínkou dobrého stavu i po několikaměsíčním umístění ve sklepě je pravidelná kontrola stavu úrody, její počáteční očištění a uložení v suchém stavu.

Dříve se například celer zahrabával do písku, dnes už se ale tato metoda používá spíše sporadicky. Zimní pórek můžete ponechat na záhonu až do jara a sklízet jej průběžně podle potřeby.

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev je dobře skladovatelná zelenina, chuťově nejlepší ale bývá v čerstvém stavu

Cibuli a česnek vyryjte celé, stvoly nestříhejte. Po očištění je ve skupinách několika kusů svažte a pověste na suché (může být i slunečné) místo, kde uschnou. Po zaschnutí se cibuloviny skladují dvěma způsoby: v přepravkách nebo jako dekorativní copy, což je metoda praktikovaná hlavně na Mělnicku a jižní Moravě.

Rozhodující faktor: skladovací prostory

Zelí hlávkovému a bramborám nevadí ani dlouhodobější pobyt ve vlhčím prostředí. U brambor může nastat probém s předčasným růstem nových výhonů (někdy nazývané prejtovatění), k němuž dochází hlavně v teplých sklepech. Tento stav brambory znehodnocuje, dochází k měknutí hlíz, najděte pro ně proto chladné místo.

Klepněte pro větší obrázek
Některé druhy zeleniny se nedají skladovat vůbec a musíme je zpracovat hned po sklizni

Tradičně nejčastěji skladovaným ovocem jsou jablka a hrušky. Neplatí pro ně žádná omezení, pokud je uložíte do čistých přepravek na dobře větrané, suché a tmavé místo. Takových podmínek maximálně využijte, toto ovoce má totiž velice dobrou skladovatelnost.

Naopak pokud byste je umístili do teplých, vlhkých a světlých prostor, začne měknout, vyrážet nové výhony a během krátkého časového období se na něm zajisté objeví i výše uvedené choroby. 

Klepněte pro větší obrázek
Domácí kečup z rajčat ze zahrady: přesně víte, co v něm je

  • Více informací o sklizni jednotlivých druhů si můžete přečíst v článcích, které na AbeceděZahrady.cz vyšly v předchozích letech.
  • S úrodou do lísek a přepravek

    Promyslete si, jaké nádoby použijete, a včas je nachystejte. Dobré řešení představují dřevěnné lísky vyložené novinovým papírem a ještě lepší normalizované zelinářské přepravky. Ty jsou sice nákladnější na pořízení, ale zajistí dobrou cirkulaci vzduchu po celé zimní období a nebude problém je umýt.

    Klepněte pro větší obrázek
    Lilek se zpracovává podobně jako jiná plodová zelenina ihned po sklizni

    Pro skladování ovoce a zeleniny se vůbec nehodí kartonové krabice a různé mísy. V těchto skladovacích prostředcích se nadměrně udržuje vlhkost a výsledkem bývá rychlé znehodnocení všeho, co je v nich uloženo.

     

    Sledujte náš facebook

    Nejčtenější články

    Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

    Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

    Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

    5.  9.  2018 |
    Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

    Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

    Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

    12.  10.  2018 |
    Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

    Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

    Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

    27.  1.  2018 |
    Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

    Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

    Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

    19.  9.  2018 |
    Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

    Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

    Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

    12.  9.  2018 | | 2 N/A