vytisknout velikost písma Jak a kde skladovat sklizenou úrodu

Nastává sklizeň úrody. Problémy se mohou vyskytnout už při jejím skladování: zelenina i ovoce se často kazí a napadají je nejrůznější choroby. Poradíme vám, jak jim předcházet a sklizené plody zachovat co nejdéle zdravé.

Řada zahrádkářů skladuje úrodu na zcela nevhodných místech s vysokou vzdušnou vlhkostí a často ve špatných nádobách. Uložené plody pak napadnou plísně či hniloba.

Pro skladování vyberte jen naprosto zdravé plody

Jakmile sklidíte některý z druhů zeleniny nebo ovoce, přesvědčte se o jejich stavu: plody, které hodláte skladovat,  nesmí vykazovat známky poškození ani chorob. Nemocemi zdecimované exempláře zakopejte nebo spalte, ty poškozené použijte k okamžité spotřebě.

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile úrodu sklidíte, očistěte ji

Plodová zelenina se k přímému skladování hodí nejméně. Využijte ji k naložení (okurky) nebo k přípravě různých směsí, jako jsou kečupy a hořčice (rajčata), případně k přímému konzumu. Z této skupiny vydrží skladování nejdéle papriky, ale musí být důkladně očištěny a kontrolovány.  

Co se kořenové zeleniny týče, skladujte všechny druhy – celer, mrkev, pastinák, petržel kořenovou a pórek. Podmínkou dobrého stavu i po několikaměsíčním umístění ve sklepě je pravidelná kontrola stavu úrody, její počáteční očištění a uložení v suchém stavu.

Dříve se například celer zahrabával do písku, dnes už se ale tato metoda používá spíše sporadicky. Zimní pórek můžete ponechat na záhonu až do jara a sklízet jej průběžně podle potřeby.

Klepněte pro větší obrázek
Mrkev je dobře skladovatelná zelenina, chuťově nejlepší ale bývá v čerstvém stavu

Cibuli a česnek vyryjte celé, stvoly nestříhejte. Po očištění je ve skupinách několika kusů svažte a pověste na suché (může být i slunečné) místo, kde uschnou. Po zaschnutí se cibuloviny skladují dvěma způsoby: v přepravkách nebo jako dekorativní copy, což je metoda praktikovaná hlavně na Mělnicku a jižní Moravě.

Rozhodující faktor: skladovací prostory

Zelí hlávkovému a bramborám nevadí ani dlouhodobější pobyt ve vlhčím prostředí. U brambor může nastat probém s předčasným růstem nových výhonů (někdy nazývané prejtovatění), k němuž dochází hlavně v teplých sklepech. Tento stav brambory znehodnocuje, dochází k měknutí hlíz, najděte pro ně proto chladné místo.

Klepněte pro větší obrázek
Některé druhy zeleniny se nedají skladovat vůbec a musíme je zpracovat hned po sklizni

Tradičně nejčastěji skladovaným ovocem jsou jablka a hrušky. Neplatí pro ně žádná omezení, pokud je uložíte do čistých přepravek na dobře větrané, suché a tmavé místo. Takových podmínek maximálně využijte, toto ovoce má totiž velice dobrou skladovatelnost.

Naopak pokud byste je umístili do teplých, vlhkých a světlých prostor, začne měknout, vyrážet nové výhony a během krátkého časového období se na něm zajisté objeví i výše uvedené choroby. 

Klepněte pro větší obrázek
Domácí kečup z rajčat ze zahrady: přesně víte, co v něm je

  • Více informací o sklizni jednotlivých druhů si můžete přečíst v článcích, které na AbeceděZahrady.cz vyšly v předchozích letech.
  • S úrodou do lísek a přepravek

    Promyslete si, jaké nádoby použijete, a včas je nachystejte. Dobré řešení představují dřevěnné lísky vyložené novinovým papírem a ještě lepší normalizované zelinářské přepravky. Ty jsou sice nákladnější na pořízení, ale zajistí dobrou cirkulaci vzduchu po celé zimní období a nebude problém je umýt.

    Klepněte pro větší obrázek
    Lilek se zpracovává podobně jako jiná plodová zelenina ihned po sklizni

    Pro skladování ovoce a zeleniny se vůbec nehodí kartonové krabice a různé mísy. V těchto skladovacích prostředcích se nadměrně udržuje vlhkost a výsledkem bývá rychlé znehodnocení všeho, co je v nich uloženo.

     

    Sledujte náš facebook

    Nejčtenější články

    Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

    Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

    Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

    6.  6.  2018 |
    Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

    Samosběr jahod 2018: Kde si nasbírat jahody a…

    Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

    2.  6.  2018 |
    Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

    Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil…

    O rakytníku je známo, že jeho plody mají obrovské množství vitaminu C, je velmi přizpůsobivý a snese téměř jakékoliv podmínky. Přesto se některým pěstitelům nedaří donutit keř k tomu, aby plodil pravidelně a vydatně. Co za tímto neúspěchem může stát a jak pěstovat rakytník tak, aby byla sklizeň vydatná?

    13.  6.  2018 |
    Mšice a boj proti nim

    Mšice a boj proti nim

    Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

    včera |
    Které bylinky mít na záhoně a jak je využít na maximum?

    Které bylinky mít na záhoně a jak je využít n…

    Vybrali jsme pro vás bylinky, které by na záhonku nebo na balkoně určitě neměly chybět, poradíme vám, jak se o ně co nejlépe starat a na co všechno je můžete využít. Víte například, které léčivky pomohou při odvodnění organismu, které jsou na kašel a které poslouží jako dekorace?

    12.  6.  2018 |