vytisknout velikost písma Jak a čím zalévat masožravky

Jakým způsobem zalévat masožravky a jakou vodu k tomu používat? Je vhodná i běžná voda z vodovodu? Masožravé rostliny jsou většinou velmi vlhkomilné a správná zálivka je zásadní pro jejich úspěšné pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Pro opatrné zalévání semenáčů svrchu nebo pro zalévání v těžko dostupných místech využijte alternativních nástrojů, jako jsou různá kapátka a střičky

Voda ovlivní kvalitu substrátu

Použití kvalitní vody má velký vliv i na trvanlivost substrátu, jak jste se mohli dočíst již v článku o substrátech a přesazování.

Ideální voda pro zalévání masožravých rostlin by měla obsahovat jen minimální množství minerálů a rozpuštěných solí, které se rády usazují a způsobují pěstitelům nepříjemnosti.

Nejlepší je tedy voda destilovaná nebo filtrovaná z reverzní osmózy. Oba tyto způsoby jsou však finančně náročnější, proto se nejčastěji sahá po vodě dešťové, která se k zalévání také velmi dobře hodí.

Klepněte pro větší obrázek
Láčkovky lze zalévat i přímo do pastí. Ty slouží za krizových situací, kdy vyschne substrát, jako nouzová zásobárna vody

Voda z kohoutku bývá příliš tvrdá

Jestliže se rozhodnete používat dešťovou vodu, každou zimu budete obvykle řešit její nedostatek. Jednou z možností je nechávat roztávat sníh, což je ale dosti pracné.

Při oblevách můžete chytat kapající vodu ze střech do konví. Jestliže se vám do toho nechce, použijte raději vodu z vodovodu.

Klepněte pro větší obrázek
Vodu z vodovodu je třeba vyzkoušet

Voda z vodovodní sítě jen málokdy může kvalitou nahradit dešťovku, ale její krátkodobé používání by nemělo být nikterak škodlivé. Je však třeba to vyzkoušet.

Vysrážené soli jsou prvním varováním

Někdo může zalévat vodou z kohoutku celý rok a na substrátech to nebude znát, zatímco jiní lidé zalévají vodovodní vodou tři měsíce v roce během zimy a na povrchu substrátu jsou vysrážené soli.

Klepněte pro větší obrázek
Typickou známkou nekvalitní tvrdé zálivkové vody jsou vysrážené soli na povrchu substrátu

Vysrážené soli na substrátu neznamenají pro velké rostliny žádné riziko, pokud jich tam není takové množství, že ovlivní jeho chemizmus. Problém nastává tehdy, když se objeví ve výsevu nebo mezi drobnými rostlinkami.

Abyste nepřišli o drobné rostliny

Pro ně totiž mohou představovat smrtelnou hrozbu. Odstraňte je mechanicky nebo rostlinky přesaďte, pokud je situace kritická. Své ovoce může v některých případech přinést i propláchnutí čistou vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Tak zvané mexické tučnice jsou vlhkomilné jen sezónně. Každou zimu se přeměňují v sukulenty, které berou vláhu pouze ze vzdušné vlhkosti

Častou otázkou je, zda zalévat seshora nebo zespodu do podmisky. Jednoznačná odpověď ale neexistuje. Někdy je lepší to, jindy to druhé.

Například když hrozí vyplavení drobných rostlin či semínek, raději zaléváme zespodu, ale když chceme společně se zálivkou omezit plíseň na povrchu substrátu, zálivka svrchu je správnou volbou.

Některé masožravky uvítají občasné zaplavování

Jak často zalévat, to záleží na nárocích jednotlivých druhů. Například mnohé terestrické bublinatky nebo genliseje mají rády dokonce občasné zaplavování.

Klepněte pro větší obrázek
Pořídíte-li velké podmisky či přímo takovéto vany, zaplavování rostlin je o mnoho jednodušší a voda navíc dlouho vydrží

Pro tyto druhy použijte k pěstování vysoké podmisky a rostliny zalévejte třeba jednou měsíčně až po okraj. Vodní hladina bude přirozeně kolísat, což jim dělá dobře.

Správné zalévání je klíčem ke krásným rostlinám. Proto je nepodceňujte a snažte se používat kvalitní vodu a dodržovat vlhkostní nároky jednotlivých druhů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |