vytisknout velikost písma Jak a čím zalévat masožravky

Jakým způsobem zalévat masožravky a jakou vodu k tomu používat? Je vhodná i běžná voda z vodovodu? Masožravé rostliny jsou většinou velmi vlhkomilné a správná zálivka je zásadní pro jejich úspěšné pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Pro opatrné zalévání semenáčů svrchu nebo pro zalévání v těžko dostupných místech využijte alternativních nástrojů, jako jsou různá kapátka a střičky

Voda ovlivní kvalitu substrátu

Použití kvalitní vody má velký vliv i na trvanlivost substrátu, jak jste se mohli dočíst již v článku o substrátech a přesazování.

Ideální voda pro zalévání masožravých rostlin by měla obsahovat jen minimální množství minerálů a rozpuštěných solí, které se rády usazují a způsobují pěstitelům nepříjemnosti.

Nejlepší je tedy voda destilovaná nebo filtrovaná z reverzní osmózy. Oba tyto způsoby jsou však finančně náročnější, proto se nejčastěji sahá po vodě dešťové, která se k zalévání také velmi dobře hodí.

Klepněte pro větší obrázek
Láčkovky lze zalévat i přímo do pastí. Ty slouží za krizových situací, kdy vyschne substrát, jako nouzová zásobárna vody

Voda z kohoutku bývá příliš tvrdá

Jestliže se rozhodnete používat dešťovou vodu, každou zimu budete obvykle řešit její nedostatek. Jednou z možností je nechávat roztávat sníh, což je ale dosti pracné.

Při oblevách můžete chytat kapající vodu ze střech do konví. Jestliže se vám do toho nechce, použijte raději vodu z vodovodu.

Klepněte pro větší obrázek
Vodu z vodovodu je třeba vyzkoušet

Voda z vodovodní sítě jen málokdy může kvalitou nahradit dešťovku, ale její krátkodobé používání by nemělo být nikterak škodlivé. Je však třeba to vyzkoušet.

Vysrážené soli jsou prvním varováním

Někdo může zalévat vodou z kohoutku celý rok a na substrátech to nebude znát, zatímco jiní lidé zalévají vodovodní vodou tři měsíce v roce během zimy a na povrchu substrátu jsou vysrážené soli.

Klepněte pro větší obrázek
Typickou známkou nekvalitní tvrdé zálivkové vody jsou vysrážené soli na povrchu substrátu

Vysrážené soli na substrátu neznamenají pro velké rostliny žádné riziko, pokud jich tam není takové množství, že ovlivní jeho chemizmus. Problém nastává tehdy, když se objeví ve výsevu nebo mezi drobnými rostlinkami.

Abyste nepřišli o drobné rostliny

Pro ně totiž mohou představovat smrtelnou hrozbu. Odstraňte je mechanicky nebo rostlinky přesaďte, pokud je situace kritická. Své ovoce může v některých případech přinést i propláchnutí čistou vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Tak zvané mexické tučnice jsou vlhkomilné jen sezónně. Každou zimu se přeměňují v sukulenty, které berou vláhu pouze ze vzdušné vlhkosti

Častou otázkou je, zda zalévat seshora nebo zespodu do podmisky. Jednoznačná odpověď ale neexistuje. Někdy je lepší to, jindy to druhé.

Například když hrozí vyplavení drobných rostlin či semínek, raději zaléváme zespodu, ale když chceme společně se zálivkou omezit plíseň na povrchu substrátu, zálivka svrchu je správnou volbou.

Některé masožravky uvítají občasné zaplavování

Jak často zalévat, to záleží na nárocích jednotlivých druhů. Například mnohé terestrické bublinatky nebo genliseje mají rády dokonce občasné zaplavování.

Klepněte pro větší obrázek
Pořídíte-li velké podmisky či přímo takovéto vany, zaplavování rostlin je o mnoho jednodušší a voda navíc dlouho vydrží

Pro tyto druhy použijte k pěstování vysoké podmisky a rostliny zalévejte třeba jednou měsíčně až po okraj. Vodní hladina bude přirozeně kolísat, což jim dělá dobře.

Správné zalévání je klíčem ke krásným rostlinám. Proto je nepodceňujte a snažte se používat kvalitní vodu a dodržovat vlhkostní nároky jednotlivých druhů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |